Dat de Samsung Galaxy S22 Ultra een waardige opvolger van de Note-serie is, is duidelijk. Maar is het ook een waardige upgrade als je nu de Galaxy Note 20 Ultra hebt? Tijd om de Galaxy S22 Ultra met de Note 20 Ultra te vergelijken, en een paar handige conclusies te trekken.
Vergelijking: Galaxy S22 Ultra versus Note 20 Ultra
Als vrij snel na de onthulling van Samsung's gloednieuwe Galaxy S22 Ultra schreven wij: ja, dit is de beste Note sinds jaren. Die mening is de afgelopen weken zeker niet veranderd, zoals je ook in onze Galaxy S22 Ultra review kon lezen. Dat alles neemt niet weg dat smartphones tegenwoordig niet meer zo snel evolueren als, zeg, tien jaar geleden. Hoeveel is er verbeterd in de anderhalf tijd sinds de release van de Galaxy Note 20 Ultra? Hoeveel beter is de S22 Ultra nu echt?
De Galaxy Note 20 Ultra staat nog steeds zijn mannetje…
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: op veel vlakken staat de Note 20 Ultra nog steeds zijn mannetje. Ook in een directe vergelijking met de S22 Ultra, ja. De laatste telefoon met de naam Note had namelijk stiekem al een paar eigenschappen die ook anno 2022 bepalend zijn in de Galaxy S22-serie.
Simpel gezegd was de Galaxy Note 20 Ultra de eerste met Samsung's ‘design-nieuwe-stijl'. Leg de Galaxy S20 (Ultra) naast de Galaxy S21 (Ultra), en je snapt wat we bedoelen. De S21-serie oogt en voelt duidelijk hoogwaardiger. Maar het was niet de eerste Galaxy op dit niveau van bouwkwaliteit – dat was de Note 20 Ultra. Of zoals we destijds in onze Galaxy Note 20 Ultra review schreven: ‘veel meer dan de S20-serie voelt de Note 20 Ultra duur aan‘.
Ook qua prestaties van de hardware zelf zijn de ontwikkelingen de afgelopen anderhalf jaar niet zo hard gegaan. Natuurlijk is de Galaxy S22 Ultra wat sneller, maar omdat de Note 20 Ultra óók een 120Hz schermfrequentie heeft voel je dat eigenlijk niet. En als we het nu toch over het scherm hebben: de variabele verversingsfrequentie van de S22-serie maakte zijn debuut al eerder. In de Note 20 Ultra, om precies te zijn.
De Galaxy Note 20 Ultra: ook anno 2022 een premium design
Op papier is de reactietijd van de S Pen van de Galaxy S22 Ultra drie keer zo snel als die van de Note 20 Ultra. Maar eerlijk is eerlijk: zo groot voelt het verschil niet. Ja, er is een verschil. Letje. Veel merk je daar in het dagelijks gebruik niet van.
Dit geldt overigens ook voor de batterijduur van de Note 20 Ultra. De S22 Ultra heeft 11% meer accu, maar met beide toestellen haal je probleemloos het einde van je lange dag. En beide toestellen moet je opladen voor de volgende dag begint.
…maar op deze vlakken is de Galaxy S22 Ultra wel veel beter
Oké, dus voor het design, de prestaties, het scherm, de accu, of de S Pen hoef je jouw Note 20 Ultra niet te upgraden naar de S22 Ultra. Toch zijn er twee gebieden waarop de S22 Ultra wel echt een smak beter is – al is er maar eentje nu direct relevant.
Als eerste is er natuurlijk de software-support. De Note 20 Ultra verscheen in 2020 met Android 10, en inmiddels draait ‘ie op Android 12. Twee van de drie grote beloofde Android upgrades heeft ‘ie al gehad. De S22 Ultra begint nu pas aan zijn update-leven, dat zal bestaan uit maar liefst vier grote Android upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates.
De gloednieuwe Galaxy S22 Ultra
Vanaf nu zit je met de Galaxy S22 Ultra dus een half decennium goed – de Note 20 vanaf nu slechts de helft van die periode. Toch geldt ook, dat je met de Note 20 Ultra voorlopig nog vooruit kan. Als je wilt wachten tot de upgrades of updates echt stoppen, dan kun je tegen die tijd ook upgraden naar – bijvoorbeeld – de Galaxy S23 Ultra of S24 Ultra. Ervanuit gaande dat die toestellen zo blijven komen en heten.
Hoewel de S22 Ultra qua support dus veel meer te bieden heeft dan de Note 20 Ultra, is dit niet per se een reden om nú al te upgraden. Wat rest is die ene reden die wel als een paal boven water staat.
De camera
Ja, de camera. Met de camera van de Note 20 Ultra kun je spectaculaire opnames maken. Maar de Galaxy S22 Ultra is op dit vlak een stuk verder. Dat kon je ook al zien in onze 108-megapixel-camera-vergelijking tussen de Galaxy S22 Ultra, S21 Ultra, S20 Ultra, en de Note 20 Ultra.
Dit verschil zit ‘m in drie dingen. De twee telefotocamera's van de Galaxy S22 Ultra bieden een veel groter optisch zoombereik – 3x en 10x. Dat maakt ze flexibeler dan de ene 5x zoomcamera van de Note. Bovendien is de autofocus van de S22 Ultra duidelijk beter dan die van de Ultra-telefoons uit 2020. Je hebt dus meer aan de hoge 108MP resolutie van de hoofdcamera, die op de S22 Ultra meer details vast kan leggen – ook bij minder licht.
De derde verbetering die de camera van de S22 Ultra meebrengt is de software. Daardoor zijn foto's tot een zoomniveau van 30x niet alleen theoretisch te maken, maar vaak heel aardig om naar te kijken. Ook bij weinig licht kan de Galaxy S22 Ultra beter uit de voeten. Het is niet dat de Note 20 Ultra slecht is – in tegendeel. Maar de S22 Ultra is zichtbaar beter.
30x inzoomen met de Galaxy S22 Ultra
Galaxy S22 Ultra versus Note 20 Ultra: conclusies
En zo kunnen we dan conclusies trekken uit onze vergelijking van de Galaxy S22 Ultra met de Note 20 Ultra. Hoewel de laatste anderhalf jaar geleden verscheen, is het opvallend hoe goed het toestel ook anno 2022 nog is. De kloof tussen de Galaxy S20 en de Galaxy S22 serie is veel groter, bijvoorbeeld.
Als je nu de Note 20 Ultra hebt, dan is upgraden grotendeels overbodig voor dingen als het design en display, de processor en accu, de S Pen, en de software. En ook voor Samsung's verbeterde updatebeleid hoef je het (nog) niet te doen.
Waar je wél een upgrade voor kunt overwegen is de camera. Of eigenlijk is het natuurlijk zo: als er één reden is om de overstap te maken, dan is het de camera. Met de Galaxy S22 Ultra haal je Samsung's beste camera tot nu toe in huis, en het verschil met de Note 20 Ultra is duidelijk. Veel simpeler kunnen we de keuze niet maken, maar waarschijnlijk hoeft dat ook niet.
Natuurlijk zijn er nog wat kleine verschillen tussen beide telefoons. Zo heeft de Note 20 Ultra standaard meer RAM dan de S22 Ultra (12GB vs 8GB), maar daarvan merk je in de praktijk weinig. En de S22 Ultra kan met 45 Watt sneller laden. Het reëel verschil met 25 Watt is minimaal, dus ook dat kun je negeren. Het Gorilla Glass Victus+ van de S22 Ultra is een fractie sterker dan het Gorilla Glass Victus-zonder-plus van de Note. Dat is vooral relevant als je je peperdure telefoon niet in een hoes stopt.
Mocht je inderdaad kiezen voor de Galaxy S22 Ultra moet je ook nog even stil staan bij de opslagcapaciteit. Standaard is deze 128GB, terwijl je met de Note 20 Ultra minstens 256GB had. Hou hier rekening mee als je kiest welke S22 Ultra je in huis haalt – en bedenk dat je er geen geheugenkaartje in kunt stoppen.
Aanbiedingen: nog even met Galaxy Buds Pro
Wil je meer weten over de S22 Ultra? Lees dan onze uitgebreide Galaxy S22 Ultra review. Het toestel is nu direct verkrijgbaar. Als je ‘m uiterlijk 10 maart bestelt, dan krijg je een set Galaxy Buds Pro cadeau. Doe je dit bij Samsung zelf, HIER (vanaf €1249), dan krijg je de Buds direct met je telefoon meegeleverd. Je hebt daar ook de keuze uit een aantal exclusieve kleuren voor alle modellen (zie HIER).
Bonus tip: check ook onze overzicht van welke winkels de Galaxy S22 Ultra nu op voorraad hebben.
Geef een reactie