Samsung Galaxy S21 FE preview: hands-on met de slimmere S21

In deze hands-on preview van de Samsung Galaxy S21 FE kunnen we eindelijk officieel kennis maken het langverwachte toestel. Is het een geschikte opvolger van de populaire Galaxy S20 FE, met een net zo uitgekiende prijs-kwaliteitverhouding?

Galaxy S21 FE hands-on preview

We kunnen ons geen Samsung telefoon herinneren die zoveel stof deed opwaaien ondanks het feit dat de release maandenlang simpelweg niet gebeurde. De Galaxy S21 FE maakt zijn debuut niet in augustus, en vervolgens ook niet in oktober, november, of december – ondanks geruchten die onthullingen in al deze maanden voorspelden.

Inmiddels is het januari 2022, en eindelijk heeft Samsung dan toch op de grote, rode lanceerknop gedrukt – ruim een maand voor de onthulling van de Galaxy S22 serie. Met zijn adviesprijs van €749 is hij een fractie goedkoper dan de rest van de S21-serie, en minstens €100 vriendelijker geprijsd dan de goedkoopste Galaxy S22, straks. Maar zijn er nog meer redenen om voor de Galaxy S21 FE te kiezen?

Design en display

Qua design wijkt de Galaxy S21 FE niet zoveel af van de Galaxy S21 en S21+. Het opvallende camera-eiland is van de partij, maar het is vooral de afwerking die weer prima is. Je kunt ‘m kopen in het (donker) grijs, wit, paars, en groen. De olijfgroene uitvoering is met enige afstand de meest opvallende variant, wat ons betreft, al valt over smaak verder natuurlijk niet te twisten.

De achterkant van de Galaxy S21 FE is van een stevig mat kunststof, terwijl de voorkant uiteraard van Gorilla Glass is. Welke Gorilla Glass generatie precies weten zo gauw nog even niet (aanvulling: ah, Gorilla Glass Victus, dus). Natuurlijk is het toestel weer IP68 waterbestendig én stofdicht. Dat zijn prettige eigenschappen die je ook mag verwachten in deze prijsklasse. Het frame – de rand rond het toestel – is trouwens wel van aluminium.

In de hand voelt de S21 FE door de materiaalkeuze aan als een wat grotere uitvoering van de reguliere S21. Of een iets compactere S21+ met een kunststof achterkant. De donkergrijze uitvoering vangt meer vingerafdrukken dan de lichtere uitvoeringen. Het 6,4 scherm is geheel plat, en van het AMOLED type. De 1080p FHD resolutie is ruim voldoende voor haarscherp beeld, maar er is één belangrijk verschil met de andere S21-modellen. De 120 Hz refresh rate is niet variabel: je kunt alleen kiezen tussen een vaste 60 of 120 Hz instelling.

De vingerafdruksensor is van het optische type. Dat werkt een fractie minder soepel dan de ultrasone sensoren die je in de andere S21-modellen aantreft. Ook zit ‘ie wat lager op het display dan bij de andere modellen, maar dat is geen probleem: niemand die de S21 FE aanschaft stapt over van een andere S21, tenslotte.

Specs, software, en prestaties

Toch is een van de belangrijkste redenen om de Galaxy S21 FE te overwegen niet van buiten zichtbaar. Het toestel is in ons land voorzien van Qualcomm's Snapdragon 888 processor, die we hier bij Samsung tot nu toe alleen tegenkwamen in de Galaxy Z Flip 3 en Galaxy Z Fold 3. De Snapdragon 888 chip is wat beter geoptimaliseerd dan de Exynos 2100 die we kennen van de andere S21 toestellen. Daardoor is de Galaxy S21 FE op papier de snelste van de serie. Maar: de verschillen zijn klein, en in het dagelijks gebruik niet merkbaar.

Overigens: het model met 128GB opslag heeft 6GB RAM, terwijl de 256GB variant 8GB RAM meekrijgt. En net als in de rest van de S21-serie, zoek je ook bij de S21 FE vergeefs naar een slot voor een geheugenkaartje.

De belangrijkste voordeel van de Snapdragon processor van de S21 FE zit ‘m in het energieverbruik. De 4500 mAh accu is redelijk, maar niet enorm. En toch verwachten wij dat het toestel op langere termijn juist erg goed presteert qua accuduur.

De Galaxy S21 FE ondersteunt weliswaar snelladen met een 25 Watt capaciteit, maar de daarvoor benodigde oplader moet je zelf meebrengen – of aanschaffen. In de doos zit ‘ie niet, en ook een koptelefoon krijg je er niet bij. En voor de goede orde: draadloos opladen behoort tot de mogelijkheden, maar het inpluggen van een ‘ouderwetse' 3,5 mm koptelefoon plug niet.

Software en updates

De Galaxy S21 FE is Samsung's eerste telefoon die direct met Android 12 op de markt verschijnt. Daarmee hebben we alvast nog een verborgen voordeel ten opzichte van de S21-serie te pakken. De S21 FE krijgt de komende jaren namelijk upgrades naar Android 13 (2023), 14 (2024), én 15 (2025). De andere modellen in de serie ontvingen recent de upgrade naar Android 12, en hebben daarmee dus hun eerste Android-upgrade al achter de kiezen.

Hetzelfde geldt voor de beveiligingsupdates. De S21 FE krijgt deze minstens vier jaar lang (tot begin 2026) – waarvan de eerste drie jaar maandelijks – maar omdat hij nu pas begint, gaan ze straks bijna een jaar langer door dan voor de ander telefoons in de S21-serie.

Overigens: de Galaxy S21 FE verschijnt nu met One UI 4.0, maar wij verwachten dat het toestel straks een van de eersten zal zijn die bijgewerkt gaat worden naar One UI 4.1. Dat zal in het voorjaar gebeuren, na de lancering van versie 4.1 op de Galaxy S22-serie.

Galaxy S21 FE camera's

Hoewel we in onze korte tijd met de Galaxy S21 FE nog geen zinvolle ervaringen konden opdoen met de camera's van het toestel, zijn er wel een paar interessante punten die de moeite van het noemen waard zijn. Zo is de 8 megapixel telefoto (f/2,4) camera exact dezelfde als die in de Galaxy S20 FE. Dat klinkt wat flauw, maar eerlijk is eerlijk: die is wel prima. Als je echte tele-aspiraties hebt, kun je beter eens kijken bij de duurdere Galaxy S21 Ultra – of straks de Galaxy S22 en Galaxy S22 Ultra – maar voor huis-, tuin-, en keukengebruik is er echt niets mis mee,

De 12 megapixel hoofdcamera (f/1,8, OIS) is solide en betrouwbaar, evenals de ietwat saaie (eveneens 12 megapixel, f/2,2) groothoekcamera. De selfiecamera aan de voorkant heeft een resolutie van 32 MP (f/2,2).

Galaxy S21 FE hands-on: conclusie

Zoals altijd met dit soort beknopte previews, zijn onze eerste conclusies niet gebaseerd op – toch wel vrij belangrijke – camera- en accuprestaties. Daarvoor moeten we toch echt meer tijd met de Galaxy S21 FE doorbrengen. Wel duidelijk is, dat het toestel een zelfde soort ‘rationele uitvoering' is van de Galaxy S21. Daarmee bedoelen we: voor iets minder geld krijg je razendsnelle, goed geoptimaliseerde hardware. De kunststof achterkant is stevig, maar voelt misschien net wat minder luxueus als het glas van de S21+.

Tel bij dit alles Samsung prettige updatebeleid op, en je hebt een prima opvolger van de Galaxy S20 FE in handen. Daarbij moeten we wel één grote ‘maar' aanstippen. De adviesprijs vanaf €749 is… pittig, en met 256 GB betaal je €819. Een goedkopere 4G-uitvoering behoort anno 2022 niet meer tot de opties. Droog bezien is het toestel het misschien wel waard, maar voor €50 of €100 minder was de keuze voor het toestel een heel stuk makkelijker geweest.

Dat probleem laat zich vrij eenvoudig oplossen: binnen nu en een aantal maanden daalt de Galaxy S21 FE vanzelf in prijs, en dan kan het zomaar zijn dat je een telefoon met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding in handen hebt. Inderdaad: net als de S20 FE, vorig jaar.

Pre-order

Tot die tijd kan Samsung's kersverse (pre-order) actie misschien al een beetje helpen. Als je de Galaxy S21 FE vanaf nu tot en met 23 januari bestelt, dan kun je daar gratis de Galaxy Buds2 bij krijgen (normale prijs is momenteel een euro of €115). Check deze pre-order aanbieding bij Samsung zelf, HIER – of bij een van de andere shops, hieronder. De S21 FE is vanaf 11 januari direct leverbaar.

SHOPAANBIEDINGWAAR?
Samsung Shop– v.a. €749
– nieuwer model
– nu met €200 directe inruilkorting…
… of €100 korting op Buds2 Pro
Check deze deal HIER
Coolblue – v.a. €579
– nieuwer model
Check deze deal HIER
Mobiel.nl– v.a. €479 of i.c.m. aboCheck deze deal HIER
MediaMarkt – v.a. €490 of i.c.m. abo
– nu met €50 inruilkorting
Check deze deal HIER
Bol.com – v.a. €505Check deze deal HIER
PROVIDER
T-MobileT-Mobile
– i.c.m. abo
– toestelkosten €432
Check deze deal HIER
Zakelijk? kijk HIER!
Vodafone– i.c.m abo
– toestelkosten €456
Check deze deal HIER
Zakelijk? kijk HIER!
KPN– i.c.m. abo
– toestelkosten €456
Check deze deal HIER
Zakelijk? Kijk HIER!
Simyo– i.c.m. abo
– toestelkosten €480
Check deze deal HIER
Tele2– i.c.m. abo
– toestelkosten €479,99
Check deze deal HIER

(Met dank aan Benjamin van onze vrienden van SamMobile)

Lees de reacties (1)