Zo, het stof rond de lancering van de Samsung Galaxy S20 is opgetrokken. En dus kunnen we de nieuwe modellen vergelijken met de Galaxy S10 serie. Wat zijn de belangrijkste verschillen? Welke telefoon past het beste bij jou?
Links de Galaxy S10, rechts de Galaxy S20
Samsung Galaxy S20 versus Galaxy S10: vergelijking en verschillen
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: we kunnen hier niet de gehele Galaxy S20 serie vergelijken met de gehele Galaxy S10 serie. De Galaxy S20 Ultra is een unieke telefoon met teveel unieke (camera)eigenschappen, die zich met geen enkel Galaxy S10 model laat vergelijken. Hetzelfde geldt op een andere manier voor de Galaxy S10e. In de S20-serie komen we géén basismodel tegen dat vergelijkbaar is qua afmetingen en volledig plat display. En dus vergelijken we hier in eerste instantie vooral de Galaxy S10 en S10 Plus met de S20 en S20 Plus. Wil je gewoon de Beste Camera, Punt? Vergeet dan de S10-serie, en ga direct voor de Galaxy S20 Ultra.
Wat is beter aan de Galaxy S20 en S20 Plus?
En zo belanden we dus bij de Galaxy S20 modellen die in de meest directe zin de upgrade zijn van de Galaxy S10. Waarom zou je op dit moment meer betalen voor de S20 en S20 Plus, en niet kiezen voor de goedkopere S10 of S10 Plus? Nouja, om deze redenen:
- Camera: jaja, we hebben de S20 Ultra geskipt, maar ook de S20 en S20 Plus hebben hun eigen camera-upgrades. Zo kun je tot 3x lossless – zonder verlies aan kwaliteit of beeldinformatie – inzoomen. Op de S10 is dat 2x. Grappig verschil: de zoomlens van de S10 biedt optische zoom. De zoomlens van de S20 doet het anders. Door de hoge 64 MP resolutie kunnen 12 MP foto's worden gemaakt, die in kwaliteit niet onderdoen. In tegendeel. En in combinatie met digitale zoom en Samsung's AI-software kun je zelfs 30x inzoomen (S10: 10x). Ook kun je op de S20 video opnemen met een 8K resolutie, én heeft een S20 Plus als enige in de groep een Time of Flight (ToF) sensor. Bovendien is de camera bij weinig licht een ook nog eens beter.
- Batterijen: misschien wel de grootste upgrade van de S20 modellen is de accu. De S10 en S10 Plus hebben respectievelijk 3400 en 4100 mAh accu's. De S20 en S20 Plus zijn voorzien van 4000 en 4500 mAh batterijen. Vooruit, we weten nog niet hoe de Galaxy S20 modellen zich in het dagelijks leven gedragen op dit gebied, maar als vuistregel is ‘grotere accu = beter' een aardige aanname.
- Beeldscherm: het scherm van de Galaxy S20 en S20 Plus heeft een verversingsfrequentie van 120 Hz, tenminste bij een full HD resolutie. Daardoor voelen de toestellen in het gebruik een stukje vloeiender aan als de S10 en S10 Plus, met hun 60 Hz schermen. Volgens sommige is het een enorm verschil – wijzelf vinden dat wel meevallen, maar vooruit: het is zeker mooier, en dus beter. Bovendien kun je ook kiezen voor een 60 Hz schermfrequentie en genieten van een extra lange accuduur.
- Sneller laden: we noemden al even de grotere batterijen in de Galaxy S20 modellen. Maar misschien wel net zo prettig is het feit dat de Galaxy S20 en S20 Plus standaard met een 25 Watt snellader geleverd worden. De Galaxy S10 ondersteunen alleen 15 Watt snelladen. Dat is snel genoeg, maar niet zo snel als de S20.
- Snellere hardware: uiteraard heeft Samsung de Galaxy S20 voorzien van de laatste generatie mobiele processoren. Vooral op papier zijn de toestellen dus sneller dan de Galaxy S10. In de praktijk is dit een minder cruciale upgrade, omdat de S10 met Android 10 ook gewoon vlot en vloeiend zijn werk doet.
- Klaar voor 5G netwerken: hoewel je in ons land op dit moment nog niet zoveel hebt aan een 5G-telefoon, gaat dit in de loop van de komende paar jaar zeker veranderen. Op een Galaxy S10 heb je daar niet zoveel aan. Alle Galaxy S20 modellen kun je in een 5G-uitvoering kopen, zodat je klaar bent om te profiteren van de hogere mobiele internetsnelheden wanneer ze beschikbaar komen. Let op: de ‘basis-versie' van de Galaxy S20 heeft géén 5G-connectiviteit. Wel is er ook een 5G-variant beschikbaar, die €100 meer kost. De S20 Plus en S20 Ultra zijn hier alleen mét 5G te bestellen.
- Langere software-ondersteuning (vanaf nu): omdat de Galaxy S20-serie een jaar later op de markt verschijnt als de Galaxy S10-serie, loopt de software-ondersteuning ook een jaar langer door. De S10 krijgt in 2021 nog een upgrade naar Android 11, terwijl de security updates tot begin 2023 zullen blijven komen (tot begin 2022 maandelijks, daarna per kwartaal). De S20 gaat in 2021 naar Android 11, en in 2022 naar Android 12. De security patches blijf je tot begin 2024 ontvangen.
Dit zijn, wat ons betreft, de voornaamste redenen om nu een Galaxy S20 te kopen, en geen Galaxy S10. Maar zijn er ook redenen om juist nu voor een S10 te kiezen? Uiteraard.
Waarom toch de Galaxy S10 kiezen?
- Prijs: de verschillende Galaxy S10-modellen zijn inmiddels helemaal niet meer zo duur. Je koopt de Galaxy S10 Plus inmiddels voor minder dan €700. Voor dat geld krijg je een toestel met een fantastisch scherm, en een camera die nog steeds erg goed is – vooral als inzoomen voor jou geen belangrijke functie is. Al met al hebben de toestellen op dit moment een nogal goede prijs-kwaliteit-verhouding.
- Veel gelijkwaardige features: op sommige gebieden zijn de verschillend stiekem helemaal niet zo groot. Zo kom je alle belangrijke software-functies net zo goed op de Galaxy S10 tegen. De vingerafdruksensor in het scherm van de S10 is inmiddels behoorlijk goed geoptimaliseerd, en doet prima zijn werk. Hoewel we de (eveneens ultrasone) scanner van de S20 nog niet uitgebreid in het dagelijks leven konden testen, verwachten we geen wereld van verschil – al is de iets hogere plaatsing in de S20 net een tikje fijner.
- Koptelefoonaansluiting: de Galaxy S10 is Samsung's laatste topmodel-serie met een oude, vertrouwde 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Je kunt je favoriete koptelefoon-met-kabel inpluggen zonder dongle.
- Schermranden: het klinkt misschien wat vreemd, maar we weten dat sommigen dit een belangrijk punt vinden. De schermranden van de S10 modellen zijn net een fractie breder dan die van de S20. Zoals we al in onze Galaxy Note 10 review aanstipten – dat toestel heeft vergelijkbaar dunne bezels – is het gevolg merkbaar. Een Galaxy S10 (Plus) zonder beschermhoes kunnen wij prima gebruiken zonder onbedoelde aanrakingen van het scherm. Op de S20 modellen gebeurt dit vaker. Nu zal dit voor velen geen probleem zijn, omdat ze hun dure smartphone sowieso in een beschermhoes stoppen. Maar zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben 😉 .
Uiteraard is en blijft de beste reden om een Galaxy S10 te kopen simpelweg de prijs. De toestellen zijn nu honderden euro's goedkoper dan bij de lancering, en ze zijn er niet minder om geworden. Als je bovendien gehecht bent aan die koptelefoonaansluiting, of juist altijd ruzie hebt met telefoons met te dunne schermranden, dan is een S10 misschien wel gewoon de betere keuze.
De Galaxy S10 zoals te zien in onze Galaxy S10 review
Galaxy S20 versus Galaxy S10: conclusies
Al met al zijn er een hele hoop redenen om een Galaxy S20 te verkiezen boven een Galaxy S10, als je budget het toelaat. Er zijn dus ook een paar redenen om juist de S10 te kiezen. Bovendien stipten we al aan: de Galaxy S10 biedt momenteel een prima prijs-kwaliteit-verhouding. De Galaxy S20 modellen zijn een heel stuk duurder. Welk toestel jij beter kunt kopen hangt dus – zoals altijd – af van je eigen voorkeuren en budget.
Aanbiedingen
De beste aanbiedingen per toestel vind je eenvoudig hieronder – klik op Kies Smartphone om meer deals te zien van het model van jouw keuze:
Geef een reactie