Samsung Galaxy S20 FE vs Galaxy S20 vergelijking: duivel in de details

Met de lancering van Samsung's nieuwe Galaxy S20 FE sta je misschien voor de vraag: ‘wat is dan het verschil met de Galaxy S20?' De toestellen ontlopen elkaar qua prijs niet zoveel. Met de onderstaande vergelijking kun jij een geïnformeerde keuze maken.

Tip: wil je jezelf een hoop technische afwegingen besparen? Scroll dan gewoon direct naar de conclusies!

Vergelijking: Samsung Galaxy S20 FE vs Galaxy S20

Als je de Galaxy S20 met de Galaxy S20 FE wilt vergelijken, moet je eigenlijk direct een keuze maken. De S20 FE is er namelijk in twee modellen, die niet exact gelijk zijn. We bedoelen natuurlijk de 4G en 5G varianten. Hier gaan we eerste de modellen ‘algemeen' vergelijken. En daarna wijden we een aparte paragraaf aan de significantie van de keuze voor de Galaxy S20 FE met 4G of 5G, en de bijbehorende verschillende (jaja, de processor).

Design

Voor het zover is willen we eerst het algemene plaatjes schetsen, te beginnen bij het design. De Galaxy S20 en S20 FE verschillen hier namelijk toch wel een beetje. Voor de Galaxy S20 koos Samsung voor de typische, ‘luxe' materialen: glas en metaal. De S20 FE heeft wel het metalen frame – de rand om het toestel – maar de achterkant is van kunststof.

Dit heeft gevolgen. Zo is de matte afwerking van het kunststof van de Galaxy S20 FE minder gevoelig voor vingerafdrukken. Maar nog belangrijker: in een recente vergelijking van de bouwkwaliteit viel op hoe stevig de Galaxy Note 20 met zijn kunststof body is.

Galaxy S20 FE: waterbestendig

Nog een praktische puntje is dat de Galaxy S20 FE een geheel plat scherm heeft, en dus ook iets dikkere schermranden. De randen van de S20 zijn licht afgerond, en wat dunner. De laatste is (aldus sommigen) mooier, maar de S20 FE wint het op gebruiksgemak – juist door de bredere schermranden.

Al met al zou je kunnen zeggen dat de Galaxy S20 een wat luxere uitstraling heeft, maar de S20 FE is praktischer en – tenminste qua rugzijde – steviger. En: je hebt keuze uit meer en andere kleuren.

Camera's

Het tweede gebied waarop de Galaxy S20 FE en de S20 flink verschillen is de camera. Beide toestellen hebben vier camera's: hoofd, groothoek, tele en front. Vooral de laatste twee zijn niet hetzelfde. De S20 heeft een telefoto-camera met een 64 MP sensor (f/2,0), die dankzij de hoge resolutie in kan zoomen zonder kwaliteitsverlies.

De zoomlens van de Galaxy S20 FE heeft een 8 MP sensor (f/2,4). Hij vangt minder licht, maar kan wel 3x optisch inzoomen. Uiteindelijk maak je met de S20 telefoto's met een hogere resolutie en betere belichting. Echter: bij voldoende licht doet de zoomcamera van de S20 FE dankzij de optische zoom niet onder voor de S20.

Galaxy S20: minimale bezels

Hoewel de S20 FE en S20 beide een 12 MP groothoeklens hebben, is de sensor in deze camera iets beter in de S20. Het verschil is klein – bijna iedereen kan met de sensor in de S20 FE prima uit de voeten.

Aan de voorkant zijn de rollen op papier omgedraaid. De Galaxy S20 FE heeft een 32 MP sensor, waar de S20 het moet doen met een 12 MP camera. Maar jij weet net als wij dat het aantal megapixels een matige indicatie is voor de kwaliteit. In de praktijk zijn de verschillen hier – net als bij de groothoeklens – minimaal.

De hoofdcamera heeft op beide telefoons een 12 MP resolutie en een f/1,8 lensopening. Omdat deze – voor zover we kunnen nagaan – ook dezelfde pixelgrootte en sensorafmeting heeft gaan wij er vanuit dat deze hetzelfde camera's zijn.

Om het bovenstaande nog maar eens samen te vatten: voor het huis, tuin, en keuken fotowerk is de Galaxy S20 FE dankzij de hoofdcamera net zo goed als de S20. Voor specifiekere opnames – groothoek, zoom – kun je met de Galaxy S20 een stuk beter uit de voeten. Ergo: S20 FE voor de basics, S20 voor het creatievere werk.

Galaxy S20 FE: verrassend goede camera

Prestaties en accuduur

En dan belanden we nu toch bij het onderdeel ‘Processor', vermomd als de paragraaf ‘Prestaties en accuduur'. Want hier maakt een verschil wélk Galaxy S20 FE je koopt. De 4G-variant heeft Samsung's eigen Exynos 990 chip – net als de Galaxy S20.

Deze presteert hetzelfde in beide telefoons, en verbruikt evenveel energie. Wel heb je in de S20 FE een 4500 mAh batterijcapaciteit. Ter vergelijking: de Galaxy S20 heeft een 4000 mAh, de S20 Plus 4500 mAh. De S20 FE 4G doet dus wat langer met een acculading dan de S20, en grofweg even lang als de S20 Plus.

Kies je echter voor de Galaxy S20 FE met 5G dan krijg je een toestel met Qualcomm's Snapdragon 865 chip. Daarvan is bekend dat hij beter geoptimaliseerd is, waardoor hij (iets) beter presteert en minder energie verbruikt. Niet alleen is de S20 FE (op papier) dus wat sneller, maar hij doet langer met een volle accu – langer dan de S20, en langer dan de S20 Plus.

Is het zo simpel? Nou nee. Want als je dan toch voor 5G kiest, dan moet je weten dat de S20 met 5G anderhalf keer zoveel werkgeheugen heeft: 12 versus 8 GB in de S20 FE 5G. Dat doet het snelheidsverschil ten dele weer teniet, bijvoorbeeld doordat je meer apps tegelijk in het geheugen kunt hebben, waar je sneller tussen kunt switchen.

Uiteindelijk komt het hierop neer: als je de Galaxy 4G S20 FE wilt kopen, haal je ongeveer dezelfde hardware in huis als met een S20, en een grotere accu. Deze laatste heeft wel een voordeel door het grotere werkgeheugen. Koop je S20 FE met 5G dan heb je een toestel met een snellere processor en wat extra voordeel qua accuduur. Maar: de S20 met 5G compenseert de prestaties met meer geheugen.

Galaxy S20 FE

En verder?

Met het bovenstaande hebben we niet álle verschillen tussen de Galaxy S20 FE en Galaxy S20 aangestipt, maar – volgens onszelf – wel de belangrijkste. Op andere vlakken zijn de verschillen minder van invloed. Zo zijn alle S20-modellen IP68-gecertificeerd waterbestendig en stofdicht. Beide toestellen hebben een vingerafdruksensor in het scherm. Oké, de ultrasone sensor van de Galaxy S20 is iets sneller, maar Samsung heeft de werking van haar optische scanners inmiddels ook goed op orde.

Zowel de S20 FE als de S20 kan met 25 Watt snelladen, draadloos laden, en met Wireless Powershare ook andere accessoires zelf opladen. Een 3,5 mm koptelefoonaansluiting ontbreekt ook op beide toestellen. Stereo speakers heb je wel, ongeacht je keuze.

Ook krijg je met beide telefoons een prima AMOLED-scherm met een modus met een refresh rate van 120 Hz. Alleen de Galaxy S20 heeft de optie een resolutie van 3200 x 1440 pixels te gebruiken (op 60 Hz). De Galaxy S20 FE is hier ‘beperkt' tot een full HD resolutie van 2400 x 1080 pixels.

Oké, een ding is misschien nog goed te weten. De Galaxy S20 is mede dankzij het 6,2 inch scherm en de dunnere bezels een stukje compacter dan de S20 FE. Hij meet 69 bij 152 millimeter, terwijl de S20 FE 75 bij 160 mm is. Voor de volledigheid: de Galaxy S20 Plus biedt een 6,7 inch scherm in een behuizing van 74 bij 162 mm.

Galaxy S20 FE: veel keuze qua kleuren

Galaxy S20 FE vs S20: conclusies

Op basis van alles wat we hierboven uiteen hebben gezet, kun je de volgende conclusies trekken.

  • Qua design is de Galaxy S20 FE wat praktischer – steviger, makkelijker vast te houden – dan de Galaxy S20, die en wat meer luxe uitstraling heeft. Wel is de S20 net even wat compacter dan de S20 FE.
  • De camera's van de Galaxy S20 zijn misschien op papier iets beter, maar in de praktijk doet de S20 FE eigenlijk niet onder. De hoofdcamera's zijn identiek, en dankzij de optische zoomlens kan de laatste ook op dit vlak heel goed meekomen.
  • Als je de S20 FE met 4G koopt zijn de prestaties vergelijkbaar.
  • Kies je voor de wat duurdere Galaxy S20 FE met 5G, dan geldt al het bovenstaande, en is de processor net wat sneller dan die in de S20. Maar: het prestatieverschil tussen de Exynos en Snapdragon wordt in het dagelijks leven deels teniet gedaan door het verschil in werkgeheugen.
  • Op accugebied heeft de Galaxy S20 FE een streepje voor op de S20. Dat geldt voor de 5G-versie nog meer dan voor de 4G-variant. Wil je een vergelijkbare accu, maar toch liever niet de FE? Check dan de S20 Plus, waarmee het verschil niet zo groot is.

Het is de Galaxy S20 FE die uiteindelijk hier de stempel ‘meest praktische S20' krijgt. De andere varianten bieden vooral iets meer lux, maar minder accu. Simpeler kunnen we het niet maken – maar nu weet je ook precies waarom 😉 .

Aanbiedingen

Je kunt uiteraard de beste deals voor de Galaxy S20 FE, Galaxy S20, en S20+ uitgebreid vergelijken in onze overzichten hier:

De beste deals per toestel vind je direct hier – meer deals vind je door met ‘Wijzig smartphone‘ een specifiek model te kiezen:

Lees de reacties (2)