Wie het nieuws rond de Samsung Galaxy Note 3 een beetje volgt, heeft al legio reviews van het toestel kunnen lezen. Hieronder vind je onze review, die gebaseerd is op een maand fulltime Galaxy Note 3 gebruik – dus geen korte impressies en oppervlakkige indrukken, maar ons antwoord op de vraag: ‘hoe is de Samsung Galaxy Note 3 in het dagelijks gebruik?'
Voordat we losbranden, eerst nog de opmerking dat je hieronder géén oeverloze beschrijvingen van specificaties en prestaties zult vinden. Daarover hebben we eerder al het een en ander geschreven:
Dat gezegd hebbende, het volgende.
De ‘nepkunstlederen' achterkant van de Note 3: voornamelijk functioneel
Behuizing en bouwkwaliteit
Na een eerste maand met de Galaxy Note 3 op zak worden aantal dingen duidelijk. Het toestel en Samsung's materiaalkeuzes zijn vooral praktisch van aard. De veelbesproken kunstlederachtige achterkant doet vooral twee dingen: hij is niet erg krasgevoelig, en vingerafdrukken zul je amper achterlaten. We hebben ons exemplaar nog níet verpakt in een beschermhoes, maar alles ziet er nu nog net zo gelikt uit als toen het toestel net uit de doos kwam.
De metalen look van de rand van het toestel is wel gevoeliger voor beschadiging, maar door de geribbelde afwerking zal dit minder snel opvallen, als wanneer deze glad was geweest.
Wie zich zorgen maakt over de afmetingen van het toestel: ja, de Note 3 is groot. Maar hij past overal in, en in verhouding tot andere phablets – Sony's Xperia Z Ultra, of HTC's One Max – is hij eigenlijk relatief compact. Doordat Samsung het toestel behoorlijk dun heeft weten te houden – acht millimeter – voelt hij in ieder geval niet lomp aan.
Over het hele design valt vooral te zeggen dat de Note 3 één ding goed doet: de aandacht níet afleiden van het beeldscherm. En dat is – wat ons betreft – een prima aanpak.
Het scherm van de Note 3: Scherp + Contrast (met hoofdletters ja)
Het beeldscherm
Hoewel Samsung's Note serie zich onderscheid door de S Pen stylus, draait het op de Galaxy Note 3 toch vooral om één ding: dat grote, haarscherpe beeldscherm. Omdat het een Amoled scherm is, is zwart écht zwart en zijn de contrasten waanzinnig. Desondanks lukt het Samsung bij de Note 3 – net als bij de Galaxy S4 – om de kleurweergave natuurlijk te houden (als je daarvoor kiest, tenminste).
De schermresolutie van 1920 bij 1080 pixels is zo hoog dat individuele pixels niet te zien zijn. Doordat het scherm iets groter is dan dat van de Galaxy S4, is het beeld op papier minder scherp. In de praktijk valt hier helemaal niets van te merken. Het kijken van 1080p video op een dergelijk Amoled beeldscherm heeft wel iets verslavends.
Al met al is het scherm gewoon dé feature van de Galaxy Note 3. Dit was – volgens ons – een jaar geleden ook al het geval bij de Note 2, maar de Note 3 doet er door de hogere resolutie en betere kleurweergave twee schepjes bovenop. En dan hebben we nog niet eens de helderheid genoemd, waardoor dit misschien wel Samsung's eerste smartphone met Amoled scherm is die ook bij direct zonlicht prima afleesbaar is.
De camera
Een ander element waar de Note 3 een schepje bovenop doet ten opzichte van de Note 2, is de camera. Met een resolutie van 13 megapixels, is in ieder geval de scherpte van het beeld omhoog gegaan. Als allround smartphone camera doet hij het dan ook ontzettend goed – zowel in tests, alsook in onze ervaring.
Wel denken we dat Samsung met de camera van de Note 3 – en van de Galaxy S4, want dat is in feite nagenoeg dezelfde – een grens heeft bereikt. Zonder trucjes als optische beeldstabilisatie heeft het verder verhogen van de resolutie geen zin meer. Ook nu is het niet makkelijk om perfect scherpe foto's te maken, simpelweg omdat de resolutie zó hoog is dat je – als je maar genoeg inzoomt – altijd wel een enige onscherpte door trilling kunt zien. De ingebouwde softwarematige stabilisatie doet wel iets, maar verricht geen wonderen.
Voorbeeldfoto's onder verschillende omstandigheden genomen
Dit laatste – wonderen – hoef je ook niet verwachten in situaties met weinig licht. Dat was eerder al een zwakker punt in de camera's die Samsung voor haar topmodel smartphones gebruikt, en dat is bij de Note 3 niet anders.
Toch is er één gebied waar de camera van de Note 3 simpelweg uitblinkt: video. Het opnemen van 1080p video met 60 frames per seconde levert – jaja, bij voldoende licht, dat wel – erg mooie, vloeiende opnames op. Het opnemen op die nóg hogere 4K UHD resolutie is wat ons betreft een soort ruwe diamant. Niet overal heb je tenslotte iets aan 4K video, maar alleen al de mogelijkheid om frames uit zo'n opname als acht megapixel foto op te slaan zorgt voor erg leuke, creatieve mogelijkheden.
De S Pen stylus
Zoals gezegd: hét kenmerkende element van een Note is en blijft toch de S Pen stylus. Voor de Note 3 heeft Samsung een aantal nieuwe manieren bedacht om deze te gebruiken. Bij eerdere Note telefoons was S Pen een leuk stukje speelgoed, dat af en toe ook handig bleek. Echter, in de het dagelijks leven was er niet vaak aanleiding om hem tevoorschijn te halen. De derde Note verandert hier wel iets aan – maar niet heel erg veel.
Met name de Air Command feature is erg goed gelukt, en waarempel: het gebruik van de S Pen voor ‘normale' handelingen wordt er een stuk makkelijker door. Het is tof om geschreven krabbels om te zetten in directe, digitale actie, zoals een zoekopdracht, of het opslaan van een nieuw contact. De handschriftherkenning functioneert snel en is indrukwekkend accuraat (zolang je geen letters aan elkaar schrijft). En de Note 3 is snel genoeg om het schrijven, of tekenen, op het scherm tot een vloeiend proces te maken.
Daarnaast kun je nu ook de capacitieve toetsen op de voorkant van de Note 3 – Menu, Terug – bedienen met de S Pen, waardoor een belangrijk bedieningsobstabel op eerdere Note telefoons is weggenomen.
Nee, aan al die dingen ligt het niet. We hebben de afgelopen weken een hoop gespeeld met de S Pen, en het is en blijft machtig mooi speelgoed. Maar eerlijk is eerlijk: de meeste dagelijkse handelingen kun je zonder S Pen minstens net zo snel uitvoeren, waardoor de stylus ook nu nooit écht een integraal onderdeel van de bediening wordt. Alleen de Penvenster functie in het Air Command menu is toch wel ontzettend tof, als je even snel iets anders wilt doen zonder direct je workflow te onderbreken.
Penvenster: teken een vierkant, en open er een app naar keuze in
Voor wie graag en makkelijk met een stylus werkt is de S Pen op de Galaxy Note 3 verreweg de beste implementatie tot nu toe. Creatieve mogelijkheden zijn er legio, en alles werkt soepel en vlot. Toch zijn wij geneigd ‘m het grootste deel van tijd, bij normaal dagelijks gebruik van de Note 3, netjes in het toestel te laten zitten. Al met al in de S Pen een mooi stukje technologie, waarvan het nut vooral afhangt van je persoonlijke voorkeur – onontbeerlijk is hij ook nu niet.
Batterijduur
Over de batterij van de Galaxy Note 3 kunnen we kort zijn: dat zit wel goed. Één van onze ‘zorgen' bij de onthulling van het toestel was dat het grotere scherm met een hogere resolutie en een veel snellere processor, in combinatie met een amper toegenomen batterijcapaciteit zouden zorgen voor een kortere batterijduur dan de Galaxy Note 2. Dit is niet het geval. Ook bij behoorlijk intensief gebruik halen we de avond, met nog 20 tot 40% batterij over. En als je ‘m een keer 's nachts niet oplaadt kom je – met matig gebruik, en de ingebakken spaarstand – ook de volgende dag nog wel door.
Air View: op de Note 2 met S Pen, op de Galaxy S4 met je vingers, en op de Galaxy Note 3 met allebei
En verder…
Het bovenstaande schetst wat ons betreft de hoofdlijnen van de Galaxy Note 3 in het dagelijks gebruik. Een paar dingen moeten natuurlijk óók nog vermeld worden. Het toestel beschikt net als de Galaxy S4 over leuke scifi-achtige features, zoals Smart Pause en Smart Scroll – pardon: Slim scrollen en Slim pauzeren. Daarnaast werken functies als Air View ook zónder S Pen, en kun je als straks de sneeuw begint te vallen, de Note 3 ook met handschoenen aan bedienen. We gaan hier verder niet álle features van het toestel benoemen – daarvoor kun je terecht bij ons overzicht van Note 3 features HIER, en onze immer groeiende lijst gebruikerstips HIER.
Het punt is het volgende: de Galaxy Note 3 is voorzien van ont-zet-tend veel mogelijkheden. Je kunt dagen doorbrengen met het uitproberen van alle opties die in het – verder redelijk overzichtelijke – instellingenmenu te vinden zijn. Niet alles werkt perfect, en sommige dinge zijn voornamelijk leuk om een keer of twee te proberen. Maar in het bos van functies, slaat Samsung toch een aantal keer de spijker op de kop, bijvoorbeeld met Adapt Sound. Hiermee kun je de geluidsweergave optimaliseren voor jouw favoriete koptelefoon.
Ultra-multi-tasking: browser, video, rekenmachine, YouTube
Ondanks de vele mogelijkheden draait alles op de Note 3 erg soepel. Je kunt het toestel aan het haperen krijgen, als je teveel apps tegelijk open hebt staan op het scherm (denk: multiwindow, plus penvenster, plus popup play videovenster, etc.). Aan de andere kant weet je dan ook dat de Note 3 het ultieme mobiele platform is voor multitaskende gebruikers – ‘hoezo switchen tússen apps? Alles tegelijk, hoppakee!' Dit alles is te danken aan de ongeëvenaarde Snapdragon 800 quadcore processor, in combinatie met maarliefst 3 GB werkgeheugen.
Last but not least moeten we natuurlijk vermelden dat je met de Galaxy Note 3 nog steeds ook gewoon een telefoongesprek kunt voeren. Dit werkt prima, en we kwamen de afgelopen weken geen noemenswaardige issues tegen. De gesprekskwaliteit is – laten we zeggen – normaal. Niet spectaculair, maar ook niet benedengemiddeld.
Conclusie
Aan het begin van deze review stelden we de vraag ‘hoe is de Galaxy Note 3 in het dagelijks gebruik?' Het lange antwoord heb je net gelezen, dus hier vatten we alleen nog maar even samen. De Galaxy Note 3 is: snel, komt op zijn sloffen een dag stevig gebruik door, heeft het mooiste mobiele beeldscherm op de markt, maakt bovengemiddelde goede foto's (tenzij het donker is), en dankzij de eindeloze lijst met functies, features en foefjes is het de natte droom van iedere gadgetfreak.
Wat ons betreft is de S Pen weer een stapje verder geëvolueerde – in de goede richting zelfs – maar de evolutie is nog niet voltooid. Het is – net als bij voorgaande Note toestellen – een toffe extra dimensie, maar je mist weinig als je ‘m niet gebruikt. Voorgaande geldt natuurlijk niet voor iedereen die een Note juist vanwege de S Pen gebruikt, voor creatieve of andere productieve doeleinden.
Als je geen bezwaar hebt tegen een niet-zo-compacte smartphone is de Galaxy Note 3 simpelweg hét toestel. Compacter dan de concurrentie, en voorzien van méér mogelijkheden.
Echter, als je een simpele telefoon zoekt, zonder toeters, bellen en andere franje, is de Note 3 niet wat je zoekt. Of je moet de volle mep willen betalen voor het genot van een 5,7 inch full HD Amoled scherm – wat we ons misschien zelfs kunnen voorstellen (want ow, dat scherm…) – maar dat zou stiekem ook een beetje zonde zijn van al het moois dat je dan links laat liggen. Want niet alleen is de Note 3 dé Galaxy van het moment, het is ook verreweg de duurste. Je krijgt er een hoop voor, maar het blijft een smak geld natuurlijk.
Voor wie ervan houdt, nog een beknopt rijtje met plusjes en minnetjes:
Plus:
- Het beeldscherm is echt ontzettend goed
- Veel features, en mogelijkheden, en desondanks snel
- Batterijduur is goed
- Goede camera met 4k video
Min:
- Camera is minder goed bij weinig licht, optische beeldstabilisatie was fijn geweest
- Als je ‘m als simpele telefoon wilt gebruiken, is hij gewoon duur
Samsung Galaxy Note 3 aanbiedingenoverzicht:
[wptab name='Winkels']
Samsung | Centralpoint | CoolBlue | Bol.com | |
---|---|---|---|---|
Kleuren | Zwart Wit | Zwart Wit | Zwart Wit Roze | Zwart Wit |
Opslag | 32 GB | 32 GB | 32 GB | 32 GB |
Prijs | € 499,- | € 577,17 | € 479,- | € 475,- |
1 Het tarief dat je de eerste maanden betaalt: het eventuele actietarief.
2 Abonnementskosten, toestelkosten en aansluitkosten bij elkaar opgeteld, en gedeeld door 24 maanden. Als je je huidige provider behoudt vervallen de aansluitkosten.
oscar says
Mooie review met veel informatie.
Er staat in wat ik wou weten.
Michel says
Dat is goed om horen (lezen) 🙂
Walter says
Je kunt s avonds prachtige foto’s maken door de camera op HDR te zetten en tegen een of lantaarnpaal te stabiliseren.
polat says
Hoi Michel,
Kan je ook een nieuws maken over Games voor de Galaxy note 3. Want er zijn er nogal weinig games beschikbaar of gamecontrolers voor de note 3.
MVG,
Polat
Michel says
Goed idee. Specifieke games voor de Note 3 zijn er natuurlijk niet, maar wel een paar waar het toestel bijzonder geschikt voor is denk ik zo… ik neem het mee ik ieder geval.
H de Roeck says
Hallo Michel,
Zou je me misschien kunnen zeggen hoe ik het kompas kan vinden in de Note 3, ik heb nog nooit een smartphone gehad, dus ik zal er wel een tijd mee bezig.
Alvast bedankt,
Mvg Henri
Michel says
Ik geloof niet dat er standaard een kompas app op het toestel zit (kon ‘m zo gauw niet vinden). Wel zijn er talloze te vinden in de Play Store, en voor nop. Verder wordt het kompas door het toestel zelf bijvoorbeeld gebruikt voor navigatie en in Google Maps.
Arno says
Wanneer ik aan het bellen ben aan mijn oor gaat de telefoon van alles zelf doen , en vaak uit .
Hoe kan ik dat voorkomen zonder met de luidspreker te bellen ???
Geralde says
Heb ik ook gehad en ben er mee naar een repair afdeling van kpn xl geweest. Naast de camera aan de voorkant, zitten 2 oogjes, die bleken stuk te wezen. Kun je simpel testen Door iemand te bellen en je vinger er over te leggen. Als het goed is moet er een zwart scherm komen. Doet hij dat niet is hij stuk!! Groetjes Geralde
ingrid01 says
Hoi, weet iemand misschien hoe ik t geluid van de camera uit kan zetten? Alvast dank voor je antwoord.
Henri de Roeck says
Hallo,
ik heb een vraagje, vorige maand heb ik een Samsung Galaxy Note 3 gekocht met een Vodafone Red Essential A abonnement. Voor de Note 3 had ik een gewone gsm met een Vodafone sim only scherp abonnement , elke keer als we over de grens naar Belgie gingen ( ik woon er maar 5 km vandaan ), kreeg ik een bericht van Vodafone ” welkom in Belgie”, maar bij de Note3 had ik nog geen enkel bericht ontvangen zolang ik hem heb. Ik wou even bellen vanuit Belgie, maar wat bleek, er stond , er is geen netwerk beschikbaar, dus ik kon niet bellen of gebeld worden. Ik vindt dit raar, bij mijn gewone gsm ging dit automatisch naar een Belgische provider, en bij deze dure smartphone en duur abonnement doet dit het niet. Al naar Vodafone gemaild en gebeld , maar daar zeiden ze, je moet roaming aan zetten, of je zit in een dode hoek, en als je het de volgende keer weer hebt, neem dan kontakt met ons op. Ik zei als ik geen netwerk kan vinden, is het moeilijk om kontakt te zoeken met Vodafone. Is er misschien iemand die hier iets vanaf weet ? Roaming aan zetten is toch alleen maar voor internet in het buitenland, en is toch duur, alleen voor het bellen in het buitenland heb je toch geen roaming nodig, of wel?? ( Ik weet wel dat bellen in het buitenland duurder is.)
Of zou het misschien aan het toestel liggen ? Mijn vrouw heeft ook een Note3, maar met een t-Mobile abonnement en die heeft hetzelfde probleem, ze heeft het nog niet met t-Mobile hier over gehad. We hebben wel de 2 Note’s bij dezelfde telecomshop gekocht. Dit wil misschien niets zeggen.
Ik hoop dat er iemand is die ons kan helpen . Bij voorbaat dank.
Mvg Henri
Michel says
Ik moet in het buitenland altijd handmatig een nieuw netwerk selecteren (Menu -> Instellingen -> Onder verbinding, Meer netwerken -> Mobiel netwerken -> Netwerkoperators), hij kiest er niet zelf één als ik de grens over ga – maar dat is ook zo bij andere toestellen, dus ik denk dat dat niet zozeer aan de Note 3 ligt. Wel je kun je bij het selecteren van een netwerk kiezen voor Automatisch, maar of dat uitmaakt kan ik zo gauw niet controleren want niet direct een grens bij de hand 🙂
Roaming heeft inderdaad alleen te maken met internet, om te bellen kun je dat rustig uit laten staan (want duur, inderdaad).
Koos says
Kont er nog een aanpassing in de software met de mogelijkheid om te synchroniseren met Outlook 2013?
maria kramer says
hallo.
Ik ben aan het zoeken of je ook een foto van een foto kunt maken, ik kan dat niet vinden .
bvd
Michel says
Hoe bedoel je dat?