Samsung Galaxy Note 20: welke updates kun je verwachten, en hoe lang?

Hoe lang Samsung de nieuwe Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra van updates voorzien? En welke updates krijg je dan precies, en hoe vaak? Hieronder zetten we alles voor je op een rij.

Galaxy Note 20 updates: welke, hoelang en hoevaak?

Het meest geliefde en gehate smartphone-onderwerp is en blijft toch wel: hoe lang blijft jouw telefoon up-to-date? Zeker als je een premium toestel als de Galaxy Note 20 (Ultra) aanschaft, wil je ook weten waar je op kunt rekenen. Gebaseerd op ervaring, en Samsung's eigen uitspraken, komt dat bij de nieuwe Note-toestellen hierop neer.

Android upgrades

Jarenlang was het voorspellen van Samsung's toekomstige Android upgrades eenvoudig: dat waren er altijd twee. Maar als je het nieuws een beetje volgt weet je dat Samsung gisteren beloofde vanaf nu drie grote Android upgrades voor haar topmodellen te bieden. En ja, ook voor de Galaxy Note 20, dus.

Praktisch gezien betekent dit dat je op de Galaxy Note 20 (Ultra) deze upgrades kunt verwachten:

  • Android 11 (eind 2020)
  • Android 12 (eind 2021, begin 2022)
  • Android 13 (eind 2022, begin 2023)

Maar: dat is natuurlijk nog lang niet alles. Samsung koppelt nieuwe features steeds meer los van de Android upgrades, om ze te koppelen aan updates van haar eigen One UI.

Samsung One UI updates

Voorspellingen over updates voor Samsung's eigen One UI interface zijn minder makkelijk te maken. Omdat de interface pas sinds Android 9 bestaat – in deze vorm – is er niet zo'n lange track record. Maar: we weten dat de Galaxy Note 9 uit 2018 in de loop van de tijd updates kreeg naar One UI 1.0 (met Android 9) en 2.0 (met Android 10), en inmiddels op One UI 2.1 draait.

We gaan er dus vanuit dat Samsung de Galaxy Note 20 ook tot minstens eind 2022, begin 2023 zal blijven voorzien van de nieuwste versie van One UI. Hoevaak de interface in de tussentijd bijgewerkt gaat worden, durven we niet te zeggen.

Beveiligingsupdates

Ondanks al het bovenstaande, zijn het de beveiligingsupdates die je verreweg het vaakst op je Galaxy Note 20 zult krijgen. Net als alle andere Note-telefoons, krijgt de Note 20 iedere maand de nieuwste beveiligingspatch van Google. Deze wordt bovendien iedere keer aangevuld met de nodige verbeteringen voor Samsung's eigen software.

Samsung brengt deze maandelijkse updates voor topmodellen als de Note 20 tot minstens drie jaar na release uit. Je ontvangt ze dus tot minstens augustus 2023. Daarna houden ze niet op, maar komen ze alleen nog maar ieder kwartaal, gedurende minstens een jaar. Daarna wordt de regelmaat nog verder teruggeschroefd. De Galaxy Note 4 uit 2014 ontving de laatste beveiligingsupdate begin 2019 – zo'n 4,5 jaar na release.

Of Samsung ook haar beleid voor beveiligingsupdate zal aanpassen, nu er ook drie Android upgrades komen, is nog niet bekend. Daar komen we mogelijk pas achter als de gebruikelijke ondersteuning voor maandelijkse patches afloopt voor toestellen als de Galaxy S10 en Note 10, in 2022.

Dus…

Om het allemaal nog een keer samen te vatten: je krijgt op de Galaxy Note 20 (Ultra) upgrades naar Android 11, 12 en 13. Je krijgt maandelijkse beveiligingsupdates tot augustus 2023, en minder vaak tot de herfst van 2024 – of langer. Bovendien gaan wij er vanuit dat je ook updates voor de One UI interface krijgt tot minstens eind 2022, begin 2023.

Vanaf nu kun je altijd checken welke updates voor de toestellen in Nederland zijn verschenen in ons Galaxy Note 20 updates archief.

Vergeet niet onze Galaxy Note 20 hands-on preview te checken, en de huidige Galaxy Note 20 pre-order actie, waarmee je een paar toffe extra's cadeau krijgt.