Vergelijking: Samsung Galaxy Note 20 Ultra versus Galaxy S20 Ultra

Veel features, voor veel geld: koop je beter Samsung's Galaxy S20 Ultra, of ga je voor de nieuwe Galaxy Note 20 Ultra? Hieronder lees je meer over de belangrijkste verschillen tussen beide toestellen. Aanvulling: nu weer meer ervaring hebben met de camera van de Note 20 Ultra, hebben we deze wat meer in de onderstaande vergelijking meegenomen.

Vergelijking: Galaxy Note 20 Ultra versus S20 Ultra

Toen Samsung in het voorjaar de Galaxy S20 Ultra lanceerde, werden een paar dingen duidelijk. Het toestel heeft alles aan boord wat je je maar kunt wensen – maar niet alles werkte direct optimaal. Samsung had een aantal software-updates nodig om de indrukwekkende camera echt indrukwekkend te maken. En nu is er dan de Note 20 Ultra, die wederom over zo'n grote camera-bult beschikt. Is die hetzelfde? Of juist niet? En zijn er meer verschillen die relevant zijn als je nu kiest?

Grote camera versus grote camera

Als je onze Galaxy Note 20 hands-on preview hebt gelezen weet je al dat we onder de indruk waren van de Note 20 Ultra. Daarvoor zijn voornamelijk twee redenen. Eentje daarvan maakt ‘m niet per se beter dan de S20 Ultra. Tenslotte is de S Pen stylus niet voor iedereen een zinvolle toevoeging – maar hij is dit jaar wel heel erg goed, dankzij de reactietijd van 9 ms.

De tweede reden is wel relevant in deze vergelijking. Omdat bij beide toestellen de camera zo'n nadrukkelijke selling point is, willen we hier wat dieper op in gaan. Samsung heeft in de Galaxy Note 20 Ultra dezelfde 108 megapixel camerasensor gestopt die ook in de S20 Ultra. Het is letterlijk dezelfde sensor, de ISOCELL Bright HM1. Echter, om te voorkomen dat de Note 20 Ultra dezelfde focus-perikelen krijgt, heeft Samsung het toestel uitgerust met een laser-focus. Deze ontbreekt in de S20 Ultra, en het verschil lijkt – in onze korte tijd met het toestel – merkbaar.

Galaxy Note 20 Ultra

En dan is er de zoomcamera. Samsung schrapte de 100x zoom die we kennen van de S20 Ultra. De Note 20 Ultra kan maximaal 50x (hybride, dus een combinatie van optisch en digitaal) inzoomen. Maar eerlijk is eerlijk: dat is genoeg. De 100x zoom van de S20 Ultra is leuk, maar je gebruikt ‘m nooit echt. Relevanter zijn twee andere details. De lensopening van de zoomcamera van de Note 20 Ultra (f/3,0) is groter dan die van de S20 Ultra (f/3,5) en vangt dus meer licht. Dat is een groot pluspunt.

Echter, de S20 Ultra zoomt in door een combinatie van 4x optische zoom en een 48 MP sensor, om 12 MP foto's te maken. De Note 20 Ultra heeft een hogere 5x optische zoomfactor, maar de sensor heeft een 12 MP resolutie. Het zou dus goed kunnen dat de S20 Ultra bij voldoende licht scherpere foto's maakt bij hogere zoomfactoren, boven de 5x. Met een 48 MP sensor kun je simpelweg ook digitaal verder inzoomen. Aanvulling: inmiddels kunnen we bevestigen dat dit een merkbare rol speelt. Bij zoomfactoren bover de 5x blijft de S20 Ultra duidelijk beter.

Al met al zijn de toevoeging van de laser-focus en de grotere lensopening voor de zoomcamera reden om aan te nemen dat de 108MP hoofdcamera van de Galaxy Note 20 Ultra beter is dan die van de S20 Ultra. Hij is in ieder geval makkelijker in het dagelijks gebruik – tot 5x zoom, pakweg.

Galaxy S20 Ultra

Dit is beter aan de Galaxy Note 20 Ultra

De camera is niet het enige voordeel van de Note 20 Ultra in vergelijking met de S20 Ultra. Er zijn er nog een paar, die we wat beknopter opsommen:

  • Gorilla Glass Victus: het glas van de Note 20 Ultra is van een nieuwe generatie, en dus weer iets sterker en krasbestendiger. Al is het nog steeds verstandig om je peperdure telefoon in een hoes te stoppen, ongeacht welke Ultra je kiest, want glas blijft glas.
  • Meer opslag: standaard krijg je 256GB in de Note 20 Ultra, en 128GB in de S20 Ultra. Van beide is er ook een 512GB uitvoering.
  • Variabele verversingsfrequentie scherm: de Note 20 Ultra heeft een stand waarbij het toestel zelf de beste refresh rate kiest tot maximaal 120Hz, wat als het goed is energie bespaart.
  • UWB: de Note 20 Ultra is Samsung's eerste Ultra WideBand telefoon, waarmee je op hoge snelheid data kunt uitwisselen tussen apparaten die bij elkaar in de buurt zijn. Google's Nearby Share functie – die binnenkort naar veel Samsung telefoons komt – zal hiervan gebruiken maken, bijvoorbeeld.
  • DeX zonder draden: je kunt de DeX desktop modus gebruiken via Miracast

Maar: ook de Galaxy S20 Ultra heeft zijn pluspunten

Moet de Galaxy S20 Ultra dan echt zijn meerdere erkennen in de Note 20 Ultra? Niet alle vlakken. Een paar voordelen heeft hij, tenslotte:

  • Goedkoper: inmiddels is de S20 Ultra toch (een beetje) goedkoper dan bij de lancering. En als je ‘m tot en met 9 augustus koopt, krijg je nog eens €100 extra korting.
  • Grotere batterij: de S20 Ultra is en blijft Samsung's enige topmodel met een accucapaciteit van 5000 mAh. Oké, hoe goed de accuduur van de Note 20 Ultra is moet nog blijken, en vermoedelijk is het verschil tussen beide toestellen uiteindelijk klein. Maar meer batterij is sowieso altijd goed.
  • Frontcamera: de S20 Ultra heeft een 40 megapixel frontcamera, terwijl de Note 20 Ultra het met een kwart van de pixels doet. Op zich zegt dit niet veel, maar we willen het toch maar even genoemd hebben.
  • Zoom: door de hogere resolutie van de sensor in de zoomlens, kan de S20 Ultra verder inzoomen zonder kwaliteitsverlies. En dat verschil zie je. Is dit vooral een aspect van de camera waar je interesse in hebt? Dan blijft de S20 Ultra simpelweg Koning Zoomlens.
Galaxy S20 Ultra

Op veel gebieden maakt het niet zoveel uit

Uiteindelijk zijn er ook gewoon veel overeenkomsten tussen de Galaxy Note 20 Ultra en de Galaxy S20 Ultra. Beide hebben de Exynos 990 processor – geruchten dat die in de Note beter geoptimaliseerd is hebben we nog niet bevestigd gezien – en minstens 12GB RAM Beide toestellen draaien op Android 10. De Note 20 Ultra heeft momenteel One UI 2.5, maar die komt straks ook naar de S20 Ultra. En ze krijgen allebei in de toekomst drie grote upgrades van het Android besturingssysteem.

Ze zijn waterbestendig (IP68), hebben ruimte voor twee simkaarten, en er kan een SD-kaartje van maximaal 1TB in. Opladen doe je met de meegeleverde 25 Watt snellader, met een 45 Watt lader die je zelf koopt, of draadloos. Bixby is op beide aanwezig, maar nog steeds even weinig de Nederlandse taal machtig.

Galaxy Note 20 Ultra

Galaxy Note 20 Ultra vs Galaxy S20 Ultra: conclusies

Kijk, in principe is het simpel: de Galaxy Note 20 Ultra is de (iets) betere telefoon, mét S Pen. De camera is wat makkelijker bij huis, tuin en keukengebruik, en bovendien is het Gorilla Glass sterker, en de extra opslag meer dan welkom.

Aan de andere kant: de zoomlens van de S20 Ultra is ongeslagen. Wil je 10x of meer inzoomen, dan maak je met dit toestel mooiere foto's. Samsung zal vast de camera van de Note 20 Ultra nog verbeteren in komende firmware-updates, maar alleen al technisch is de S20 Ultra gewoon beter op dit vlak. Dat geldt natuurlijk net zo voor close-ups die je bijvoorbeeld met 10x zoom maakt. En ja, die 5000 mAh accu heeft zijn eigen charme.

Aanbiedingen

De beste deals per toestel en provider hebben we hieronder voor je op een rij gezet – inclusief de Galaxy S21 Ultra, zodat je een idee hebt hoe de verhoudingen qua prijzen op dit moment liggen. Klik op Kies smartphone om meer aanbiedingen voor een model te zien: