Samsung Galaxy Note 2 a.k.a. Grafisch Monster

Voor de meeste gebruikers is het simpelweg fijn om te weten dat de Samsung Galaxy Note 2 een goede, snelle smartphone is met een scherm om ‘U' tegen te zeggen. Maar soms vinden we het leuk om wat dieper onder de motorkap van het toestel te graven. Zo kon je een tijdje geleden al lezen dat het scherm van de Note 2 van een significant beter type is dan het scherm van de Galaxy S3. En nu nemen we de grafische processor – de GPU – onder de loep (spoiler: die een stuk sneller blijkt dan die van de S3!).

In grote lijnen is de Galaxy Note 2 natuurlijk gebaseerd op de Galaxy S3 – het design vertoont overeenkomsten, maar ook qua hardware zijn er nogal wat componenten identiek (behalve dat scherm dus). Zo ook de processor – een Exynos 4412 quad core ‘system on a chip' (SoC), die in de Galaxy S3 een kloksnelheid van 1,4 GHz heeft gekregen, en in de Note 2 op 1,6 GHz draait. Als het gaat om brute rekenkracht is de Note 2 dus iets sneller (zo'n 14%). Verbazender (als je een type bent die zich hierover verbaast, wel te verstaan) wordt het als we naar de GPU kijken.

De GPU van de Exynos 4412 SoC is de ARM Mali 400 – en  grafische processor met vier rekenkernen. Zoals we al van de Galaxy S3 weten is dit een krachtige GPU, die in dit toestel op een kloksnelheid van 400 MHz goede zaken doet. Maar nu blijkt dat deze GPU in de Note 2 op een kloksnelheid van 533 MHz draait – 33% sneller dus.

Hoewel het scherm van de Note 2 niet over meer pixels beschikt dan de Galaxy S3 heeft Samung toch besloten voor deze forse ‘boost'. Waarom dit precies gedaan is weten wij ook niet – de Galaxy S3 deed het ook prima zo. Mogelijk dat het de interactie met de S Pen ten goede komt, of de heren in Zuid-Korea dachten gewoon ‘ach, met zo'n dikke batterij moet dit ook wel kunnen.'

Voor de echte tech liefhebber is dit alles leuk om te weten – als normale gebruiker zul je het alleen merken aan het feit dat de Note 2 nog wat soepeler loopt dan de Galaxy S3, en als je intensieve games wilt spelen op je smartphone.

(via @gauravh1)

Samsung Galaxy Note 2 aanbiedingen:

SamsungGalaxy S2 Plus GT-I9105
Beeldscherm4,3 inch Super Amoled Plus
800 x 480 pixels
217 pixels per inch
ProcessorBroadcom BC28155
Dual core Soc @ 1,2 GHz
Broadcom Videocore IV GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 8 megapixel, met autofocus, 1080p video opname
Voor: 2 megapixel
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop
VerbindingenHSDPA, WiFi, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, HDMI/MHL, microUSB
Batterij1650 mAh
Afmetingen
Gewicht
125 x 66 x 8,9 millimeter
121 gram
FeaturesFM Radio, GPS/Glonass
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz UX
ApplicatiesEmail, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.
SamsungGalaxy S2 Plus GT-I9105
[table “13” not found /]
SamsungGalaxy S3 Mini GT-I8190
Beeldscherm4 inch Super Amoled
800 x 480 pixels
233 pixels per inch
ProcessorNovaThor U8420
Dual core Soc @ 1,0 GHz
Mali 400 GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 5 megapixel, met autofocus, 720p video opname
Voor: VGA
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop, nabijheid
VerbindingenHSDPA, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, NFC, HDMI/MHL, microUSB
Batterij2100 mAh
Afmetingen
Gewicht
121,6 x 63 x 9,9 mm
112 gram
FeaturesSmart Stay, Direct Call, Popup Play, S Voice, en meer
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz Nature UX
ApplicatiesS Voice, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.
SamsungGalaxy S3 Mini GT-I8190

Het tarief dat je de eerste maanden betaalt, het ‘actietarief’.
Abonnementskosten, toestelkosten en aansluitkosten bij elkaar opgeteld, en gedeeld door 24 maanden. Als je je huidige provider behoudt vervallen de aansluitkosten.

Lees de reacties (1)

  • Dit betekent dat ik éindelijk Dungeon Defenders kan doen (een best wel zwaar spel). Super gaaf, een topblog dit!

Gerelateerde artikelen