Samsung Galaxy M21: welke updates krijg je, hoe vaak, en hoe lang?

Met de Galaxy M21 brengt Samsung haar grootste batterij-met-telefoon op de Nederlandse markt. Maar: wat kun je in deze prijsklasse verwachten op het gebied van software-updates, als je nu de Galaxy M21 koopt?

Galaxy M21 updates: wat kun je verwachten?

De Galaxy M21 is een van de goedkoopste smartphones die Samsung in 2020 uit zal brengen. Desondanks heeft het toestel alles wat je nodig hebt of verwacht in een Samsung telefoon: van een AMOLED-scherm tot een vingerafdruksensor, en dan nog de grote 6000 mAh. Het toestel verschijnt nu op de markt met Android 10 en de One UI 2.0. Dat is dezelfde software-versie die momenteel ook op toestellen als de Galaxy A51 te vinden is. Maar: wat brengt de toekomst op software-gebied?

Android upgrades

De meest besproken telefoon-updates zijn altijd weer de grote upgrades van het Android besturingssysteem zelf. Deze verschijnen één keer per jaar. Samsung biedt op vriendelijk geprijsde telefoons tegenwoordig twee grote Android upgrades aan – net als op de duurdere modellen. Ook de Galaxy M21 krijgt in de komende twee jaar twee grote upgrades.

Omdat het toestel nu met Android 10 verschijnt, komt in 2021 dus de upgrade naar Android 11. Bovendien volgt in 2022 dan de upgrade naar Android 12. Daarmee blijft de Galaxy M21 dus in ieder geval tot het voorjaar van 2022 bij de tijd, wat betreft het besturingssysteem zelf.

Beveiligingsupdates

Veel vaker, echter, krijg je de kleinere beveiligingsupdates. De Galaxy M21 krijgt deze grofweg per kwartaal, dus een keer per drie maanden. Deze updates zorgen voor kleine verbeteringen waar je als gebruik(st)er niet veel van merkt, maar die de software veilig houden. Omdat Google en Samsung deze verbeteringen iedere maand publiceren, krijg je op de M21 dus iedere update een pakket met alle patches van drie maanden. Althans, op papier.

In de praktijk komen de updates meestal niet perfect per kwartaal uit. Dat hangt uiteindelijk ook af van hoe dringend de fixes zijn die door Samsung of Google uitgebracht worden, waardoor ze soms vaker verschijnen. Soms, ook, zit er wat langer tussen de updates. Toch werkt Samsung de toestel die per kwartaal geüpdate worden tegenwoordig uiteindelijk ook echt gemiddeld wel iedere drie maanden bij.

Samsung garandeert dat de beveiligingsupdates tot tenminste april 2022 blijven komen. Of en hoelang de updates daarna nog blijven komen hangt – in onze ervaring, tenminste – vooral af van hoeveel mensen een toestel gebruiken. Vaak worden ook goedkopere modellen tot pakweg drie jaar na release ondersteund. Zo werd de Galaxy A3, die in januari 2017 uitkwam, nog in januari j.l. bijgewerkt – drie jaar na release. Echter, concrete voorspellingen over security updates voor de Galaxy M21 ná april 2022 durven we niet te doen.

Nieuwe features?

Niet te voorspellen is, of en wanneer Samsung updates uitrolt met nieuwe features voor de Galaxy M21. Maar mocht het gebeuren dan worden deze bijna altijd gecombineerd met de beveiligingsupdates. Mochten er bugs – foutjes – zitten in de software, dan worden deze soms ook opgelost door een extra update. Echter, dit zijn geen updates die volgens een of ander regelmatig schema aangeboden worden.

Galaxy M21 updates: op een rij

Samengevat, kunnen we dus de verwachte Galaxy M21 op een rij zetten:

  • Beveiligingsupdates: ieder kwartaal tot en met april 2022. Misschien daarna ook nog, maar dat is niet zo zeker
  • Android upgrades: Android 11 in 2021, Android 12 in 2022
  • Verdere functionele of bug-fix updates: onvoorspelbaar, net hoe het uitkomt

Daarmee heb je dus een aardig idee van wat je op dit vlak kunt verwachten als je voor de Galaxy M21 kiest. Wil jij straks op de hoogte blijven van de updates voor het toestel? Volg dan ons overzicht met alle aankomende Galaxy M21 updates in Nederland.

De Galaxy M21 is nu direct te koop bij Samsung zelf, bij CoolBlue, en bij Bol.com.

Lees de reacties (2)

  • Hallo allemaal,
    Ik heb op 23-04-2020 tijdstip 17:30 uur Samsung Galaxy M21 besteld
    en ben ontzettend benieuwd en is onderweg.
    Er is wel een verschil als je bij Bol.Com of bij Samsung Webshop besteld.
    En het verschil is bij Bol.Com staat er bij de specificaties geen NFC,
    en bij Samsung Webshop staat er wel NFC bij de specificaties .
    Dus heb ik toch nog bij Samsung Webshop gekocht, wel jammer dat er geen
    korting promoties erbij zit. Dus Samsung je mag mij altijd een promo korting of cadeau naar mij toesturen.
    Hartelijke Groet,
    R. Baidjoe