Binnenkort volgt onze uitgebreide review, maar nu is het tijd voor een paar eerste indrukken in een snelle Samsung Galaxy J7 (2017) hands-on.
Met de nieuwe generatie van de Galaxy J-serie zet Samsung een paar belangrijke stappen. In onze Galaxy J5 (2017) review namen we ze in feite al onder de loep. De nieuwe modellen signaleren het einde van de verwisselbare accu in Samsung's mainstream toestellen. Belangijker is de komst van een premium bouwkwaliteit en nieuwe features naar de betaalbare toestelserie. De Galaxy J7 (2017) zet deze lijn uiteraard voort.
Galaxy J7 (2017) hands-on: design
Het eerste dat opvalt aan de Galaxy J7 (2017) – net als bij zijn kleinere broertje – is de solide behuizing. De bezels zijn behoorlijk dun – dunner dan op de duurdere A-serie, bijvoorbeeld. De metalen achterzijde is niet erg gevoelig voor vingerafdrukken, en dankzij de goed afgewerkte randen ligt het toestel erg prettig in de hand. De luidspreker zit, net als in de A-serie dit jaar, in de rechterzijkant, boven de aan/uit knop.
Uiteraard is de Galaxy J7 (2017) niet een compacte telefoon. Met zijn 5,5 inch display is hij in totaal 75 millimeter breed. Uiteraard heeft het toestel een klassiek, plat beeldscherm, met een beeldverhouding van 16:9. Hij is slechts een millimeter breder dan, bijvoorbeeld, Lenovo's Moto G5 Plus, die ‘slechts' een 5,2 inch schermdiagonaal heeft.
Scherm
Het 5,5 inch scherm van de Galaxy J7 (2017) is natuurlijk een AMOLED-paneel. Het is voor het eerst dat een toestel in de J-serie een 1080p full HD schermresolutie meekreeg (althans, in Europa). Het levert simpelweg een heel erg prima kijkervaring op, met goede kijkhoeken en een prima kleurweergave. Dankzij het bekende, eindeloze contrast van een AMOLED scherm is deze ook in zonlicht goed te gebruiken.
Hardware, prestaties
Opvallend genoeg heeft de Galaxy J7 (2017) dezelfde processor als zijn voorganger: Samsung's energiezuinige Exynos 7870. Deze moet meer werk verzetten: we noemden al de hogere schermresolutie. Ter ondersteuning heeft de J7 (2017) 3GB werkgeheugen.
Wat dit alles – zelfde SoC, hogere resolutie, meer RAM – precies met de prestaties doet, nemen we binnenkort in een apart artikel onder de loep. Zo op het eerste gezicht voelt het toestel niet langzaam aan. Natuurlijk zullen er geen prijzen worden gewonnen op dit gebied, maar voor het dagelijks gebruik is de Galaxy J7 (2017) in ieder geval voldoende vlot.
Software, features
De Galaxy J7 (2017) draait op Android 7.0, en heeft dezelfde interface als de Galaxy S8: Samsung Experience 8.1. Omdat het toestel nu ook voorzien is van een vingerafdrukscanner, is niet alleen de vergrendeling zelf goed geregeld, maar zien we ook snufjes als Veilige Map en Samsung Pass (inloggegevens van apps en websites beveiligen met je vingerafdruk). Er is een FM-radio, en een SD kaart slot. Natuurlijk is er ook een blauwlicht filter, en zijn er verschillende spaar- en prestatiestanden.
Als enige in de J-serie heeft de Galaxy J7 (2017) ook Samsung's Always On Display. Door de 3600 mAh accu durfde Samsung het aan deze feature in het toestel te stoppen. Always On Display (AOD) toont belangrijke informatie op het uitgeschakelde beeldscherm, zodat deze ziet zonder eerst op een knop te moeten drukken. Dat gaat wel ten koste van je accuduur, dus het blijft een afweging of je AOD wilt gebruiken.
Batterij, camera
Over de 3600 mAh batterij gesproken: deze belooft natuurlijk een prima accuduur. Logischerwijs bewaren we uitspraken hierover voor onze complete review, als we de Galaxy J7 (2017) langer gebruikt hebben. Wel stippen we alvast Samsung's curieuze keuze voor een micro-USB poort aan. Andere Galaxy's – A-serie, S-serie – zijn inmiddels over naar de USB type-C aansluiting, en ook hier was dat een logischer keuze geweest.
Normaal zouden we nu ook niet veel zeggen over de camera, ware het niet dat de J7 (2017) dezelfde sensors aan boord heeft als de J5 (2017). Zowel voor als achter is een 13 megapixel camera te vinden, die gezien de prijsklasse oké is. Hoge ogen gooit hij natuurlijk niet, maar voor doorsnee gebruik (kiekjes hier en daar, delen via Whatsapp dan wel Facebook) voldoet het allemaal prima. Een paar voorbeeldfoto's vind je nu al in onze vergelijking tussen de Galaxy J7 (2017) en de A5 (2017).
Eerste indruk: conclusies
Net als zijn kleinere broer, onderstreept ook de Galaxy J7 (2017) hoever Samsung de laatste jaren is gekomen op het gebied van design en bouwkwaliteit. Over de kwaliteit van het full HD AMOLED scherm hoeft niemand zich te verbazen, en de software is rijk aan handige snufjes. Wie een chique telefoon zoekt met een groot, 5,5 inch scherm heeft aan de J7 (2017) een goed toestel.
Natuurlijk is het toestel niet spotgoedkoop, en met een adviesprijs van rond de € 330,- hangt hij al erg tegen de A-serie aan. Die toestellen hebben een IP68 certificatie (lees: waterbestendig behuizing). De J7 (2017) belooft dan weer een langere accuduur, en heeft een groter scherm. In onze aankomende review gaan we uitzoeken tot wat voor een prijs-kwaliteit-verhouding dit leidt.
Geef een reactie