Samsung Galaxy A80 officieel onthuld: geen notch, wel een opvallende camera

Op een speciaal evenement heeft Samsung de nieuwe Galaxy A80 officieel gelanceerd. Dit topmodel in het Zuid-Koreaanse mid-range aanbod combineert vertrouwde specs met een unieke camera. Goedkoop is hij echter niet.

Samsung Galaxy A80 officieel onthuld

Het toestel dat lange tijd in het geruchtencircuit – en op Samsung's eigen website, gek genoeg – te vinden was onder de noemer Galaxy A90 is nu dan onthuld als de Galaxy A80. Het toestel doet deels denken aan de eerder gelanceerde Galaxy A70, maar met een unieke twist.

Bekend zijn inmiddels het grote 6,7 inch AMOLED display met een vingerafdruksensor die erin verwerkt zit. De processor lijkt Qualcomm's nieuwe Snapdragon 730 te zijn. Met 8GB RAM heeft hij net wat meer werkgeheugen als de A70. Standaard krijg je in het toestel 128GB opslagcapaciteit – zónder SD slot dit keer. De A80 draait op Android 9 met daar overheen Samsung's eigen One UI interface. Qua afmetingen is hij met zijn 165 x 76 mm ook min of meer gelijk aan de A70.

In plaats van een notch, koos Samsung ervoor om de Galaxy A80 uit te rusten met een roterende uitschuif-camera. Je hebt daardoor geen speciale frontcamera meer nodig voor je selfies – en dus ook geen notch of gat. Bovendien maak je dus zowel je gewone foto's als je selfies met dezelfde triple camera module. Deze bestaat uit een 48 megapixel sensor, een 8MP groothoeklens, en een 3D sensor.

Natuurlijk zit er een mogelijk addertje onder het gras, hier. Het inbouwen van bewegende, fijnmechanische onderdelen in een apparaat dat je de hele dag in je broekzak of tas meesjouwt is en blijft een riskante onderneming. Hoe goed alles ook in elkaar zit en getest is, het is per definitie kwetsbaarder dan een constructie waarbij niets beweegt, roteert of uitschuift. Dat neemt niet weg dat het cameramechanisme in de Galaxy A80 verder wel stevig aanvoelt.

In vergelijking betaal je in de Galaxy A80 nog een andere prijs voor het notchloze design. De camera neemt meer plaats in de behuizing in. Daardoor heeft de batterij een capaciteit van ‘slechts' 3700 mAh, tegen 4500 mAh in de Galaxy A70. Wel ondersteunt de A80 ook 25 Watt snelladen, dus die accu heb je binnen de kortste keren volgeladen.

Als laatste moeten nog een belangrijk puntje noemen: de Galaxy A80 is niet voorzien van een ouderwetse 3,5mm koptelefoonaansluiting. Voor de een is dit geen probleem, maar het is Samsung's eerste Galaxy in Europa waar dit oude-maar-fijne snufje verdwenen is.

Release en prijs

Zoals we eerder al voorspelden, komt de Galaxy A80 ook in Nederland op de markt. Je kunt ‘m kopen in het zwart, wit, en goud. Met zijn adviesprijs van €649 is het met afstand de duurste telefoon die Samsung dit jaar in de A-serie uitbrengt. Voor dat geld krijg je dus een paar unieke features – notchless design, slide-out camera met een hoge resolutie en 3D sensor – maar een kleinere accu dan de goedkopere A70. Aan jou de keuze wat je belangrijker en/of interessanter vindt. De Galaxy A80 is vanaf midden mei leverbaar in Nederland.