Een dezer dagen landt Samsung's nieuwe Galaxy A41 in de Nederlandse winkels. Wij hebben er alvast even mee gespeeld, en delen wat eerste indrukken van dit kleine broertje van de populaire Galaxy A51.
Galaxy A41 hands-on preview
Toen we in januari kennis maakten met de Galaxy A51, concludeerden we al snel dat het toestel een logische upgrade is ten opzichte van de populaire Galaxy A50. Ook van de Galaxy A40 gingen er het afgelopen jaar een flink aantal over de Europese toonbanken. Het is dan ook niet raar dat we van de Galaxy A41 vergelijkbare verwachtingen hebben.
De Galaxy A41 kreeg van Samsung in ieder geval dezelfde verbeteringen en veranderingen mee als de A51. Het design werd licht bijgeschaafd, maar de behuizing zelf veranderde amper. Het toestel voelt stevig aan, en ons blauwe exemplaar verzamelt binnen de kortste keren veel vingerafdrukken. Net als de A40 in 2019 is de Galaxy A41 Samsung's meest compacte telefoon van dit jaar. Het toestel ligt dan ook erg prettig in de hand, met netjes afgeronde vormen, randen en hoeken. Voor de goede orde: waterbestendig is de A41 niet.
Scherm en camera's
Het display is een AMOLED-paneel, en wel eentje met 2400 x 1080 pixels. Kleuren zijn mooi, contrasten groot, en de resolutie meer dan hoog genoeg. De diagonaal groeide van 5,9 naar 6,1 inch. Breder werd de A41 niet, wel een halve centimeter langer – inderdaad, het scherm is langwerpiger.
Achterop het toestel zit de inmiddels vertrouwde camera-module-in-de-hoek. De Galaxy A41 heeft een hoofdcamera – 48MP, zoals op het toestel zelf te lezen is – en een groothoeklens (8MP). De dieptesensor is de derde camera, terwijl een macrocamera ontbreekt. Aan de voorkant zit de 25MP selfiecam in een notch.
Je kunt al raden dat we pas meer zullen schrijven over de kwaliteit van de camera's van de Galaxy A41 als we daar langer mee hebben kunnen rondlopen. Wel verklappen we alvast dat de A41 minder camera-standen biedt dan, bijvoorbeeld, de A51. Er zijn geen Nacht, Slow-motion, of Hyperlapse standen, bijvoorbeeld.
Vingerscanner
Waar de A40 nog een vingerafdrukscanner op de achterkant had, zit deze bij de Galaxy A41 onder het scherm. Dat is modern, dat is hip, en dat is niet voor iedereen goed nieuws. De plaatsing daar maakt de bediening in feite eenvoudiger, omdat je er altijd bij kunt – ook als het toestel plat op tafel ligt. Echter, zoals al sinds 2019 duidelijk is, zijn de in-display scanners niet zo snel en nauwkeurig als de ouderwetse capacitieve sensoren – juist, zoals de A40 ‘m heeft. En dat merk je helaas toch nog wel, al moeten we zeggen dat de A41 het hier toch verrassend goed doet. Beter dan de A51, in ieder geval.
Software
Qua software draait de Galaxy A41 netjes mee aan het front. Het toestel heeft standaard Android 10, evenals One UI versie 2.1. Dat is de versie van Samsung's eigen interface die zijn debuut maakte op de Galaxy S20, en sindsdien ook op andere high-end modellen beschikbaar. Dat is tevens het grootste verschil met, bijvoorbeeld, de Galaxy M21. Dat toestel is uitgerust met Samsung's One UI Core-interface, waardoor je net wat handige features niet hebt. Op de A41 heb je wel gewoon alles snufjes, van de Veilige Map en Samsung Pass tot Quick Share, Edge lighting, en de optie om het toestel te koppelen met Windows. Alleen de Schermrecorder is er om onduidelijke redenen niet.
En verder?
Overigens: de Galaxy A41 draait op de MediaTek Helio P65 processor, en niet op een Exynos chip van Samsung zelf. Op het eerste gezicht draait alles soepel, al moet blijken hoe de processor zich door zwaardere taken slaat. Er is 4GB RAM aanwezig – dat zou voldoende moeten zijn voor verreweg de meeste gebruikspatronen – en 64GB interne opslag. Er is ruimte voor een geheugenkaartje, die tegelijk met twee simkaarten geplaatst kan worden.
Over de batterij en de accuduur van de Galaxy A41 kunnen natuurlijk nog niet veel zeggen. Pas in onze uitgebreide review lees je daar meer over. Wel mag gezegd worden dat Samsung de A41 (3500 mAh) een grotere accu meegaf dan de A40 (3000 mAh). Bovendien ondersteunt ook de A41 – net als zijn voorganger – snel maar niet draadloos opladen. Een koptelefoon met 3,5 mm aansluiting kun je gewoon gebruiken.
Links de relatief compacte Galaxy A41, rechts de A51
Galaxy A41 preview: eerste conclusies
Na een paar uur met de Galaxy A41 heeft het toestel in ieder geval aan de verwachtingen voldaan. Dat wil zeggen: het is Samsung's telefoon met een compacte vormfactor, veel features, en een paar praktische-maar-fijne keuzes. Het toestel is van plastic, maar voelt stevig, en het scherm spring eruit. Bij wijze van. De belofte's die de betere camera's en grotere accu doen moet het toestel nog waarmaken in een uitgebreide review. Echter, afgaande op onze ervaringen met de A51 zal dat vast wel gaan lukken. Alleen de in-display vingerscanner zal uiteindelijk geen verbetering blijken te zijn.
En zo heb je met de Galaxy A41 dus een compacte, betaalbare Galaxy in handen, die qua features geen concessies doet. Dat Samsung de adviesprijs stiekem met €50 verhoogde ten opzicht van de A40 – naar €299 – is een feit. Echter, het grootste deel van het jaar koop je ‘m voor beduidend minder. En dan is de A41 waarschijnlijk gewoon het trotse kleinere broertje van de A51: net zo compleet, maar net wat minder groot.
Je kunt de Galaxy A40 nu al bestellen bij:
Geef een reactie