Nu de Samsung Galaxy A23 5G hier op het bureau ligt, delen wij in deze preview onze eerste indrukken. In afwachting van de uitgebreide review, beantwoorden we nu alvast de vraag: hoe verhoudt het toestel zich tot de Galaxy A13, Galaxy A33 en Galaxy A53?
Samsung A23 5G hands-on preview
In de categorie smartphones-die-betaalbaarder-zijn-dan-de-aantrekkelijke-Galaxy-A53 lanceerde Samsung in 2022 al verschillende modellen. De grote afwezige was – in ons land – tot nu toe de Galaxy A23. Nadat Samsung dat toestel de afgelopen weken stilletjes ook hier uitbracht in de variant met 5G, werd het voor ons tijd om er eentje onder de loep te nemen.
Design en beeldscherm
De Galaxy A23 laat zich het beste omschrijven als een Galaxy A53 of A33 met rondere vormen. Het frame is net wat boller, vooral. Aan de ene kant ligt dat wel zo prettig in de hand. Aan de andere kant voelt hij daardoor – geheel irrationeel – misschien een tikje goedkoper. Dat is op zich niet verrassend, want dat is de A23 natuurlijk ook. Wat wel ontbreekt in vergelijking met de A33 en A53 is de IP-certificatie. De A23 is officieel niet bestand tegen water.
Wel is de Galaxy A23 groter dan beide duurdere modellen – en nagenoeg exact even groot als de A13. Op het eerste gezicht komt dat ook netjes overeen met de schermdiagonaal: de A13 en A23 hebben beide een 6,6 inch display, terwijl de A33 en A53 het met respectievelijk 6,4 en 6,5 inch moeten doen. Toch heeft de A23 5G simpelweg wat dikkere bezels, die deels de grotere afmetingen verklaren.

Toch voelt de Galaxy A23 verder prima aan – steviger, en meer ‘premium' dan de Galaxy A22 uit 2021, bijvoorbeeld. Met dit toestel deelt de A23 ook het TFT LCD scherm met full HD resolutie, op één punt na: de Galaxy A23 heeft zowaar een 120 Hz verversingsfrequentie. Dat is verrassend, want de A33 heeft slechts een 90 Hz scherm (dat wel van het AMOLED type is).
De A22 was de eerste Galaxy met een LCD scherm dat een duidelijk betere kwaliteit heeft dan voorgaande panelen. En ook op de A23 is de weergave prima (maar niet zo goed als het AMOLED-scherm van de A33/A53).
Specs en software
Vorig jaar waren wij een beetje verrast door de prestaties van de MediaTek processor in de Galaxy A22 (zie de review). Die bleek namelijk gewoon erg vlot voor zijn prijsklasse. Met de Galaxy A23 doet Samsung hier nog een schepje bovenop. De Snapdragon 695 processor van het toestel is sneller dan de Dimensity 700 van de A22 (en A13 5G nu). Sterker nog: wat betreft het reguliere rekenwerk kan hij zich meten met de Exynos 1280 van de Galaxy A33 en A53 – alleen grafisch zit er toch een kloof(je).
Qua software treffen we op de Galaxy A23 5G natuurlijk Android 12 aan, en One UI 4.1. Inderdaad, dit is voor het eerst op een A2x-model níet de ‘Core' versie van de interface. De A23 biedt het complete One UI ‘pakket', inclusief Samsung Pass, cloud-integratie in de Galerij, én indien gewenst Google Discover op je startscherm.
Samsung belooft de Galaxy A23 5G tenminste vier jaar lang van beveiligingsupdates te gaan voorzien. Bovendien krijgt het toestel de komende jaren upgrades naar Android versies 13, 14, en 15. Dat is een verschil met de A33 en A53, die een jaar langer security patches krijgen, én een toekomstige upgrade naar Android 16.
Camera's en batterij
Op cameragebied is de Galaxy A23 duidelijk de brug tussen de A13 en A33. Van de 50 megapixel hoofdcamera hebben wij wel wat verwachtingen, van de 5 MP ultragroothoek- en 2 MP macrocamera's een stukje minder. En ook de 8 MP frontcamera houdt het midden tussen de genoemde toestellen. Maar je voelt de bui al hangen: pas in onze aankomende review kunnen we zinvolle dingen zeggen over de kwaliteit van de camera's van de Galaxy A23 5G.
Dat geldt ook voor de accuduur, al belooft die goed te zijn. Samsung maakt al heel wat telefoons met relatief zuinige hardware en een 5000 mAh batterijcapaciteit. En in de regel resulteert dat altijd in een telefoon die je bij doorsnee gebruik niet per se dagelijks moet opladen. Bovendien: als je de juiste oplader hebt, ondersteunt de A23 ook een oplaadcapaciteit van 25 Watt. Toch geldt ook hier, nu: conclusies lees je pas in onze review.
Galaxy A23 5G: eerste indrukken
De Galaxy A23 5G is dus inderdaad het goedkopere broertje van de A33 en A53. De hardware is verrassend vlot, en ook het TFT LCD scherm is eigenlijk gewoon prima. Bovendien krijg je de volledige One UI interface, inclusief prettige features zoals Samsung Pass – iets dat op de toestellen als de Galaxy A21s en A22 niet het geval was. Dat de instapversie maar 64GB heeft is wat matig, al kun je er wel een geheugenkaartje in stoppen.
De verschillen met de A33 zitten ‘m voornamelijk in de camera's en de geboden ondersteuningsperiode. Deze is voor de Galaxy A23 vier jaar, en dus een jaartje korter. Dat laat ook zien hoe het toestel zich in het rijtje met Galaxy A-telefoons voegt: vlotte hardware, complete software, en (waarschijnlijk) een accuduur op niveau, maar minder updates en (vermoedelijk) iets mindere camera's. Maar zoals we al schreven: je leest er spoedig veel meer over in onze uitgebreide review van de A23. Laat het hieronder even weten als je specifieke dingen wilt weten, die we in de review mee kunnen nemen.
De Galaxy A23 past al met al vrij logisch in het rijtje A13, A23, A33, A53, waarbij ieder toestel telkens iets beter wordt, met camera's, scherm, en support als voornaamste onderscheidende factoren. Dat de toestellen elkaar in rekenkracht eigenlijk niet eens zoveel ontlopen is een goed teken. Samsung zorgt er zo voor dat ook de goedkopere modellen de komende jaren genoeg power hebben om prettig te blijven werken.
Prijzen
Wat vooral verwarrend is, op dit moment, is de prijs van de Galaxy A23 5G. Samsung zelf geeft ‘m een adviesprijs mee vanaf €299. Dat is pittig, zeker voor 64GB opslag – en waarschijnlijk te danken aan de huidige eurokoers. Maar vooral: ook een losse Galaxy A33 koop je momenteel vanaf ongeveer €300. Maar niet getreurd, bij een aantal winkels koop je de A23 nu al voor minder. Zie bijvoorbeeld:
Geef een reactie