‘Samsung gaat processoren speciaal voor Galaxy telefoons ontwikkelen’

Samsung gaat eigen processoren ontwikkelen die specifiek voor Galaxy telefoons bedoeld zijn. Dat zegt Roh Tae-moon, de baas van Samsung's mobiele divisie.

Samsung wil Galaxy-specifieke processoren ontwikkelen

Samsung is een nogal groot bedrijf, dat uiteraard bestaat uit een flink aantal verschillende divisies. Een daarvan is Samsung MX, de tak die mobiele apparaten – pardon, de Mobile eXperience – ontwikkelt. Samsung koopt MX daarvoor processoren van chipmakers zoals Qualcomm, en Mediatek, maar ook van Samsung Semiconductor. Dat is de tak van het conglomeraat die de Exynos chips ontwikkelt die we al jaren in de telefoons tegenkomen die bij MX van de band rollen.

Samsung's mobiele divisie is dus een klant van Samsung's semiconductor tak. En de laatste ontwikkelt haar chips voor de globale markt, en verkoopt deze ook aan andere klanten dan MX. Dat komt de integratie van Exynos chips met Galaxy apparaten niet ten goede, zo concludeerde MX baas Roh Tae-moon. Hij zou dit vorige maand tijdens een gesprek hebben laten weten, aldus Koreaanse media.

Een oplossing voor dit probleem heeft hij ook: Samsung MX moet zelf processoren ontwikkelen die specifiek voor Galaxy telefoons (en tablets) bestemd zijn. Dat wil niet zeggen dat Samsung's mobiele divisie het wiel nog een keer gaat uitvinden. De ontwikkeling van de eigen processor zal vermoedelijk plaatsvinden in een partnerschap met een gevestigde chipmaker. Welke precies, is nog onduidelijk, maar het hoeft niet per se Samsung's eigen chipdivisie te zijn.

Samsung MX kijkt bij dit alles natuurlijk met een schuin oog naar Apple, die de belangrijke onderdelen van iPhones onder één dak ontwikkelt. Een eigen, Galaxy-specifieke processor die beter geïntegreerd is met de andere onderdelen – hard- én software – van de telefoons, kan voor betere prestaties en/of een hogere energie-efficiëntie zorgen.

Wanneer?

Hoewel het verleidelijk is te denken dat een dergelijke, nieuwe chip mogelijk volgende jaar in de Galaxy S23 zal zitten, moet je in gedachten houden dat dit soort ontwikkeltrajecten lang zijn. Tenminste, als de nieuwe chip niet gewoon een Snapdragon-met-een-zonnebril moet worden.

Al met al klinkt dit dus als een interessant plan, maar wel eentje waarvan de vruchten nog even op zich gaan laten wachten.