Samsung gaat Bixby langzaam afslanken: eerste stap gezet

Achter de schermen lijkt Samsung de Bixby assistent te willen afslanken. Onder andere Bixby Vision – te vinden in de camera van Samsung telefoons als de Galaxy S20, S10, A51, A50, etc. – verliest straks verschillende functies. Dat past in een groter plaatje, waarin de assistent een kleinere rol zal krijgen.

Samsung stopt Bixby Vision functies

Het rommelt een beetje achter de schermen bij Samsung's kunstmatig-intelligente assistent Bixby. Tenminste, verschillende berichten duiden op verschillende veranderingen die op stapel staan. Eentje daarvan kondigt zichzelf in de Bixby Vision app aan.

Zoals onze vrienden van SamMobile opmerkten, duikt nu een melding in Bixby Vision op. Daarin delen de Zuid-Koreanen mee dat een flink aantal functies vanaf eind oktober niet meer beschikbaar zullen zijn. Het gaat onder andere om Places, Make-up, Woninginrichting en Styling. Dit zijn AR-functies die in sommige landen in Bixby Vision worden aangeboden in samenwerking met andere partijen.

Andere functies lijken vooralsnog niet te worden opgeschort, en mogelijk blijven Samsung's eigen features – Toegankelijkheid – voorlopig nog even bestaan. Toch komt de melding niet als een enorme verrassing.

Vorige week dook tevens het nieuws op dat Samsung haar afdeling developer-relaties voor Bixby op een lager pitje wil zetten. Dit alles volgt op zijn beurt weer op het afzeggen van de Samsung Developer Conference, die om corona-gerelateerde redenen op de lange baan werd geschoven. Hoewel deze laatste reden uiteraard gewoon erg plausibel klinkt, passen de ontwikkelingen prima in een groter plaatje.

Dag Bixby, hallo Google

Al afgelopen zomer doken geruchten op dat Google en Samsung een deal nastreven waarbij de assistent van de eerste een grotere rol gaat spelen op telefoons van de tweede. Google is nu eenmaal zover verder met de ontwikkeling van haar eigen assistent, die je bovendien ook prima op Samsung telefoons kunt gebruiken.

Het is al jaren geleden dat Samsung Bixby nieuwe talen leerde. Nederlands zat nooit in de pijpleiding, en zal nu wel helemaal nooit meer tot de opties gaan behoren. Daardoor is Bixby de afgelopen jaren van een veelbelovende AI langzaam tot een gimmick geworden die aanwezig is maar verder geen rol van belang meer speelt.

Dat er nu dus een begin wordt gemaakt met het stoppen van third party diensten mag dus echt geen verrassing heten. Eens kijken wat de volgende stappen zullen zijn.

Lees de reacties (3)

  • We kunnen nu good lock app instaleren op galaxy playstore het geeft wel een error aan alleen ik heb ook wonderlanf geinstaleerd

  • Ik hoop dat Bixby routines niet ophoud met bestaan. Als ik in de buurt van een winkel kom, opent automatisch de app van die winkel. Ik heb dat bij Google nog niet voor elkaar gekregen. Of Google moet dat ook verbeteren. Voor de rest gebruik ik Bixby niet omdat het Engelstalig is en ik kan niet zo snel op de goede woorden komen om hem iets te vragen.