Samsung: ‘Android 13 upgrade voor Galaxy S22 start in oktober’

De Android 13 upgrade voor de Galaxy S22 gaat nog in oktober van start. Dat laat Samsung zelf weten tijdens de developer conference die momenteel in San Francisco bezig is.

Galaxy S22 krijgt Android 13 in oktober

Verrassend vroeg ging dit jaar Samsung's eerste beta-test van start voor de volgende grote Android upgrade. In een aantal landen konden Galaxy S22 gebruik(st)ers al begin augustus aan de slag met de Android 13 en One UI 5 interface. Sindsdien zagen we verschillende versies van de beta-software voorbij komen, en vroegen wij ons vorige week al af of de publieke upgrade misschien deze maand al start.

Dit vermoeden wordt nu bevestigd door Samsung zelf. Tijdens de Samsung Developer Conference die in San Francisco van start ging kondigden de Zuid-Koreanen officieel versie 5 van de One UI interface aan. Deze is uiteraard gebaseerd op Android 13. Tegelijk liet het bedrijf weten dat de officiële, publieke upgrade nog deze maand zal starten op de Galaxy S22 serie.

Daarmee is technisch gezien nog niet gezegd dat jij ‘m deze maand op jouw Nederlandse Galaxy S22, S22+, of Galaxy S22 Ultra kunt downloaden. Het kan natuurlijk dat de start van de upgrade eerst in Zuid-Korea plaatsvindt, en dat het vervolgens nog even duurt voor hij ook in Europa beschikbaar is. Verder zijn er ook nog een aantal toestellen met branding van de een of andere provider in omloop. Als jij zo'n model hebt, dan krijg je de update ook weer op een ander moment.

Toch is duidelijk dat het startschot voor de publieke upgrade ergens in de komende 2,5 week gegeven gaat worden. Dus heel lang gaat het allemaal niet meer duren.

Wat doet de upgrade?

De upgrade brengt een flink aantal kleine en grotere wijzigingen naar de Galaxy S22 serie. De afgelopen weken namelijk wij al verschillende vernieuwingen onder de loep. Er is bijvoorbeeld het vernieuwde vergrendelscherm, met functies die eerder al in Samsung's Good Lock systeem te vinden waren.

Ook kun je straks eenvoudig een flink aantal privacy- en beveiligingsopties beheren vanuit één centraal menu. Er komt een nieuwe Onderhoudsstand, Bixby Routines gaat flink op de schop, én je kunt apps sneller openen in een Pop-up weergave modus. Ook komen er nieuwe pictogrammen, en wordt de Kleurenpalet functie verder uitgebouwd, met meer kleurenopties. Nog meer kleinere wijzigingen kon je al eerder zien in onze preview van Android 13 op de Galaxy S22.

En andere Samsung telefoons dan?

In oktober wordt dus het startsein gegeven voor de Android 13 op de Galaxy S22 serie. Deze upgrade is op zijn beurt weer het startsein voor een langdurig proces waarin Samsung veel verschillende Galaxy telefoons de Android 13 update geeft. Zo verwachten we nog in 2022 dezelfde upgrade ook op de Galaxy S21 serie, de Galaxy Z Fold 4 en 3, de Z Flip 4 en 3, én op de Galaxy A53. Maar ook daarmee zijn we er nog niet. Check zelf de complete lijst met Samsung telefoons die de Android 13 update gaan krijgen – en wanneer ongeveer.