Preview: Samsung Galaxy Z Fold 3 met Android 12 en One UI 4

Hoe zien One UI 4 en Android 12 er straks uit op de Samsung Galaxy Z Fold 3? Wij laten je de vernieuwingen in het design zien, en de belangrijkste functionele veranderingen.

Preview: Android 12(L) op de Galaxy Z Fold 3

Vorige week lanceerde Google officieel Android 12L – de versie van het nieuwe besturingssysteem die speciaal voor grote schermen bedoeld is. Toen werd direct duidelijk dat de Galaxy Z Fold 3 een van de Samsung telefoons is die deze variant gaat krijgen. En nu is er dan de eerste Android 12 beta-firmware voor het toestel, inclusief One UI versie 4.

Dankzij deze firmware kunnen wij een eerste preview geven van wat jou straks te wachten staat zodra de update officieel naar de Galaxy Z Fold 3 komt. Door de andere vormfactor is alles misschien toch nog wel een beetje anders dan Android 12 op de Galaxy S21, die we de laatste tijd al uitgebreid onder de loep namen.

Waar is de L in 12L?

Toch kunnen we om te beginnen een lang verhaal relatief kort maken. Ook al vormt Android 12L de basis voor de software, het toestel zelf vermeldt deze gewoon als Android 12. Functies als Multi window werken niet anders dan in Android 11, en het ziet er grafisch ook niet anders uit. Dat is verder niet problematisch – Google heeft zelf op dit moment functioneel nog niet zoveel bij te dragen, kennelijk.

Kleurenpalet (Material you) en meer grafische veranderingen

Natuurlijk zijn er wel degelijk genoeg Android 12 functies die nu in One UI 4 opduiken. Google's Material you kun je op de Galaxy Z Fold 3 gebruiken onder de naam Kleurenpalet (op de Galaxy S21 eerder Kleurenthema genaamd). Daarmee kun je kleuren van de interface – en sommige pictogrammen – aanpassen aan de achtergrondafbeelding die je zelf gekozen hebt. Hoe simpel het ook klinkt: dit is een toffe optie. En hoe groter het scherm waarop je ‘m gebruikt, hoe mooier het effect, tenslotte.

Dat geldt ook voor andere visuele veranderingen, zoals de vernieuwde Weer app en widgets. De nieuwe oplaadanimatie vonden we op de Galaxy S21 al een beetje…. goedkoop, en dat is op de Z Fold 3 niet anders. En we zien natuurlijk hoe individuele functies soms een beetje, soms wat meer, bijgeschaafd werden – zoals Apparaatonderhoud.

In de camera-app zie je hoe de oude zoomindicator – die met die ‘boompjes' – vervangen is door het simpelweg tonen van de zoomniveau's: .5x, 1x, 2x. Dat is eigenlijk wel zo duidelijk, zolang niet vergeet dat je hiermee ook kiest met welke lens/camera je fotografeert.

Functionele veranderingen

Samsung heeft natuurlijk niet alleen aan het uiterlijk van de One UI interface gewerkt. Er zijn ook de nodige functionele veranderingen die met de update naar de Galaxy Z Fold 3 gaan komen. Zo is er de nieuwe Extra dimmen modus, waarmee je de schermhelderheid nog verder verlaagd – fijn, voor 's nachts, bijvoorbeeld.

Met het vernieuwde toetsenbord krijg je de optie om zelf emoji-stickers te maken. Met deze functie combineer je twee geanimeerde emoji tot een bewegende sticker, die je vervolgens direct kunt gebruiken. Ook in het toetsenbord ingebouwd is Grammarly, een service niet alleen op typefouten let, maar ook je grammatica en schrijfstijl verbetert – maar alleen in het Engels.

In de camera zijn nu meer opties beschikbaar onder de Single take stand. Bovendien kun je in de Foto stand video opnemen door de sluitertoets ‘vast te zetten' als je deze wat langer vasthoudt zodat de Galaxy Z Fold 3 begint te filmen.

Als je in de Galerij de Foto remasteren functie gebruikt, dan wordt nu zowel het origineel als de remaster opgeslagen. Hierdoor kun je altijd eenvoudig je bewerkingen weer ongedaan maken. Het toestel slaat daarbij niet twee losse foto's in het album op. En je kunt meer meta-data van foto's direct in de Galerij bewerken – althans: de datum, tijd, en locatie waarop een foto is gemaakt.

Als je besluit een foto, video, of ander bestand te delen, krijg je in One UI 4 een vernieuwd paneel te zien. Hier kun je niet alleen de contacten/apps selecteren waarmee je het bestand wilt delen. Je kunt ook direct nog meer foto's of bestanden aanvinken die óók gedeeld worden.

Verder willen we nog de nieuwe optie voor het AOD – Always On Display – noemen. Je kunt er in Android 12 namelijk voor kiezen om deze te tonen als er nieuwe meldingen binnenkomen. Zo blijft ‘ie in feite uit, tenzij er iets nieuws te zien is.

Meer…

Ook aanwezig in de beta-firmware is het vreemde oprekeffect, dat je te zien krijgt als je niet verder kunt scrollen. Hoewel dit afkomstig is van Android 12 zelf, is het wat ons betreft een van de meest overbodige veranderingen. In de nieuwste Android 12-beta op de Galaxy S21 heeft Samsung dit effect zelfs weer compleet verwijderd. Mogelijk dat dit dus straks ook op de Z Fold 3 gebeurt. Wij zouden het effect niet missen. Integendeel.

Tot zover de – zo op het eerste gezicht – belangrijkste veranderingen op de Galaxy Z Fold 3 met Android 12 en One UI 4. De complete changelist van de officiële update zal straks nog een stuk langer zijn, en nog veel meer kleine details en wijzigingen bevatten.

Maar samen met de bijgevoegde screenshots heb je nu al wel een vrij aardige eerste indruk van hoe Android 12 en One UI 4 er op de Galaxy Z Fold 3 uit gaan zien.

Wanneer op jouw Galaxy Z Fold 3?

Alle hier getoonde afbeeldingen komen van een Galaxy Z Fold 3 met de huidige Android 12 beta-firmware. Dit programma is helaas voor Nederlandse toestellen niet toegankelijk. De officiële upgrade begint pas zodra het beta-programma afgesloten is. Wij gaan er vanuit – hopen, tenminste – dat dit nog voor het einde van het jaar zal zijn, en dat de Z Fold 3 de upgrade dus mogelijk al in december krijgt. Zeker is dit allerminst, dus we zullen je de komende weken in ieder geval op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen rond deze update.

Heb jij een andere Galaxy, en wil je weten of en wanneer jij de upgrade krijgt? Check dan ons grote Samsung-Galaxy-en-de-Android-12-update-overzicht.