De afgelopen dagen konden wij op het gemak spelen met Android 14 en One UI 6 op de Samsung Galaxy S23. Nu kunnen we je de belangrijkste vernieuwingen tonen, zoals ze straks naar heel veel Samsung telefoons komen.
Bekijk: Android 14 op jouw Samsung Galaxy
Ja, het duurt nog even voor Samsung de officiële Android 14 en One UI 6 upgrade start. Maar vorige week ging wel het beta-programma voor de Galaxy S23 van start. Dankzij deze beta konden we eerder al een uitgebreid overzicht geven van alle vernieuwingen en veranderingen in One UI 6. Echter, een lijst is maar een lijst en plaatjes zeggen nu eenmaal meer.
De komende tijd zullen we nieuwe features een voor een nog uitgebreider onder de loep nemen. Maar nu kun je alvast een goede algemene indruk krijgen van de veranderingen die de komende Android 14 upgrade naar miljoenen Samsung telefoons gaat brengen. Want let wel: op de schermafbeeldingen zie je de Galaxy S23, maar de nieuwe software is straks grotendeels hetzelfde op de Galaxy S21 en Galaxy S22, net als op de verschillende Fold- en Flip-modellen, en op allerlei toestellen in de A-serie, waaronder de A52(s), A53 en Galaxy A54.
Leestip: Deze Samsung telefoons krijgen de Android 14 update
Het hele Instellingen-menu inclusief nieuw standaard-font
Nieuw design: Quick panel en nieuw lettertype
De grootste blikvanger in One UI 6 en Android 14 is het vernieuwde design van het Quick panel-scherm. Dat is het scherm waarop je heel veel instellingen en functies met een tik kunt beheren. Niet langer is er een lange rits knoppen, maar Samsung brengt een indeling aan. Wi-Fi en Bluetooth krijgen hun eigen aparte knoppen, bijvoorbeeld. En ook de schermweergave en bijbehorende functies – helderheid, Donkere stand en Oogbescherming – worden gegroepeerd, bijvoorbeeld.
Dit gaat helaas wel een beetje ten kosten van de bereikbaarheid van sommige veelgebruikte knoppen. In One UI 5.x kun je alles nog verder naar beneden vegen, maar in One UI 6 gaat dat niet. Met name de Wi-Fi en Bluetooth-knoppen blijven zo helemaal bovenin beeld, en zijn lastiger bereikbaar met je duim.
Het is nog even afwachten of Samsung dit zo laat, of mogelijk juist hier nog wijzigingen aanbrengt tijdens het beta-programma.
Overigens: voor het eerst sinds enige tijd kiest Samsung weer voor een nieuw standaardlettertype in de One UI-interface. Uiteraard kun je deze weer zelf aanpassen – ook naar het oude, vertrouwde Samsung One-font. Dus als het nieuwe font je niet bevalt: geen nood, je kunt er onderuit.
Vergrendelscherm
Android 14 en One UI 6 brengen ook wat veranderingen naar het Vergrendelscherm van jouw Samsung telefoon. De Smart Lock functie gaat om onduidelijke redenen straks door het leven als Ontgrendelen verlengen.
Daarnaast krijg je meer vrijheid bij de keuze van waar je precies de klok op het vergrendelscherm wilt neerzetten. Helaas zit de eerste versie van de beta-firmware nog behoorlijk vol met bugs, en werkt dit nog niet goed. Uiteraard zal dit vast wel gefixt zijn in de officiële update.
Batterij-instellingen
Hoewel de batterij van je telefoon een van de belangrijkste onderdelen is in het dagelijks gebruik, zitten de bijbehorende instellingen in One UI 5 en eerder een beetje verstopt. Vanaf One UI 6 maakt Samsung er een apart ‘hoofditem' in het Instellingen-menu van. Je vindt ‘m hoog op de lijst, samen met de net zo belangrijke Display-opties.
Hoewel het nieuwe Batterij-menu op het eerste gezicht vertrouwd oogt – oké, het grafiekje krijgt een nieuw design – zijn er toch wat wijzigingen. De Batterij beschermen optie wordt nu veel prominenter getoond. Bovendien vind je hier direct de Oplaadinstellingen, een grotendeels betere benaming voor wat vroeger Meer batterij-instellingen heette.
Beveiliging en privacy
Ook onder het belangrijke item Beveiliging en privacy is weer het een en ander bijgewerkt. Samsung Pass is nu gegroepeerd bij de andere uitgelichte items. Interessanter is de nieuwe optie Automatisch blokkeren. Daar vind je allerhande mogelijkheden om acties die mogelijk gevaar opleveren automatisch te laten blokkeren. Denk aan de installatie van foute apps, of commando's die aan je telefoon gegeven worden als deze via USB-kabel met een PC verbonden is.
Het Beveiliging en privacy scherm toont nu ook direct een overzicht van gebruikte machtigingen. Zo zie je daar direct welke apps recent toegang hadden tot jouw camera, microfoon en locatie. Verder zijn veel oude opties in feite ongewijzigd, maar zijn een beetje anders geordend in de submenuutjes.
Camera
Er komen weliswaar geen grote nieuwe camerastanden naar jouw Galaxy met Android 14, maar toch schaaft Samsung flink aan de camera-app. In de camera-interface zelf heb je nu nog wat directer toegang tot de resolutie waarop je je foto's maakt. Ook toont een nieuwe hulplijn hoe recht of scheef je je telefoon houdt.
Bij sommige standen zijn de oude schuifbalken vervangen voor simpeler ogende streepjes en waardes. En de functie die ervoor zorgt dat jouw Samsung telefoon vanzelf documenten herkent – en voorstelt ze te scannen – maakt niet langer deel uit van de Scène-optimalisatie.
Een nieuwe feature is stiekem wel erg tof voor de liefhebber. Met Opties voor geavanceerde intelligentie kun je nu zelf de hoeveelheid post-processing bepalen – dus hoeveel jouw telefoon een zojuist genomen foto bewerkt of optimaliseert. Je kunt kiezen uit Maximum, Gemiddeld en Minimum. De balans die je zo kunt zoeken is tussen snelheid en hoe goed je foto's geoptimaliseerd worden. Maar los van de snelheid waarmee je foto's maakt, is minder kunstmatige bewerking soms op zich ook helemaal niet verkeerd.
Overigens moet we hier eerlijk toevoegen dat we niet zoveel verschil zien tussen foto's die in Maximum, Gemiddeld of Minimum gemaakt zijn. Wel is het verschil in snelheid tussen Maximum en Minimum duidelijk merkbaar.
Last but not least kun je nu snelkoppelingen op je Startscherm zetten die direct specifieke camera-opties kiezen. Kies de camerastand én camera, en de locatie waar je de gemaakte foto's in opslaat. Standaard meet deze widget 2×2, maar je kunt ‘m desgewenst verkleinen naar 2×1.
Weer
Na de installatie van Android 14 op jouw Galaxy zul je merken dat het weer veel beter wordt. Of nou, niet natuurlijk. Maar de Weer-widget biedt wel meer informatie in één opslag. Toegevoegd is onder andere meer informatie over de heersende windrichting, luchtdruk en de atmosferische zichtbaarheid.
Je kunt ook de positie van de zon volgen, en de maanstand direct aflezen. En de luchtkwaliteitsindex (LKI) heeft een prominentere plek gekregen.
Galerij
Een diepere duik in de verbeterde Foto-editor bewaren voor een andere keer. Wel krijgt ook de Galerij een paar handige nieuwe snufjes meer. Zo kun je op het scherm met informatie over een foto ook direct een paar bewerkingen uitvoeren: Remasteren, Portreteffect, Gum voor object. De functies zijn niet nieuw – wel de directe toegankelijkheid.
Ook leuk én handig is de optie om met een vinger een foto's ‘op te pakken' en met een andere vinger door de albums te scrollen op zoek naar een album om die ene foto in te stoppen.
Nog veel meer
Als je eerder al je blik hebt laten gaan over de lijst met alle vernieuwingen in One UI 6 weet je: het bovenstaande is maar een selectie van alle veranderingen. Maar we hopen dat je zo toch een goede eerste indruk hebt van wat je straks op jouw Samsung telefoon kunt verwachten. Zoals gezegd: we zullen de komende tijd nog veel meer functies en snufjes in detail uitlichten.
Krijgt jouw Samsung telefoon ook al deze vernieuwingen met Android 14?
Om te weten of jouw Galaxy straks ook Android 14 en One UI 6 krijgt, kijk je het beste in ons complete overzicht: Samsung telefoons die de Android 14 update krijgen.
Een kleine voetnoot moeten we nog wel plaatsen. De Galaxy S23-beta toont de complete software met alle features en functies. Het is niet ondenkbaar dat sommig snufjes niet naar de goedkopere telefoons – zoals de Galaxy A14 – komen, zelfs als deze wel Android 14 krijgen.
Wendy says
Wanneer kom android 14 samsung galaxy a53 op de telefoon. Groetjes van wendy
Michel Groenheijde says
Ergens in de herft. Gokje: oktober/november.
Shane says
De tracker functie zit nu al in mijn s21. Dus niet uniek tot ui 6.
Michel Groenheijde says
argh, wacht, dat is door Google eerder al toegevoegd dan 🙂 Dank!