Het begon als gerucht, maar lijkt nu te kloppen: Samsung wil designteam dat de eigen processorkernen ontwerpt reorganiseren. Wat dit wil zeggen voor de eigen high-end Exynos processoren is verder niet zo duidelijk.
Kern van dit verhaal: de architectuur van de ‘Custom CPU' cores
Flinke reorganisatie Samsung Exynos designteam
Eerder deze week slingerde de Chinese Twitteraar IceUniverse een opvallend gerucht de wereld in. Samsung zou het team dat de eigen processorkernen ontwerpt de laan uit hebben gestuurd. Inmiddels duiken geluiden op die dit bericht tenminste deels lijken te bevestigen, al wordt de soep mogelijk niet zo heet gegeten als eerst gesuggereerd.
Hoewel sommigen beweren dat Samsung's complete R&D-operatie in Austin, Texas, ontslagen zou zijn, zijn er ook genuanceerdere berichten. Vermoedelijk is er vooral sprake van een reorganisatie, waarbij mogelijk ook mensen ontslagen zijn, maar alleen op kleinere schaal.
Voor ons – de eindgebruik(st)er – is dit alles indirect relevant. Samsung's Exynos chips waren ooit het absolute neusje van de zalm in mobiele-processorland. Tegenwoordig kunnen Qualcomm's Snapdragon processoren prima mee concurreren – in 2018 waren ze zelfs duidelijk beter, al zijn de Snapdragon 855 en de Exynos 9820 van de Galaxy S10 dit jaar goed aan elkaar gewaagd.
Hoe verder?
Desondanks lijkt Samsung haar processorteam wat peper in het achterwerk te willen strooien. Dat betekent het einde van de in de Exynos 9820 en Exynos 9825 (Galaxy Note 10) gebruikte ‘Mongoose' processorarchitectuur en het begin van… ja, van wat eigenlijk? Samsung zou ervoor kunnen kiezen om in haar volgende processor – denk: Galaxy S11 – ongewijzigde ARM kernen te gebruiken. Natuurlijk kan het ook zijn dat het gereorganiseerde designteam gewoon verder werkt aan een nieuwe, verbeterde architectuur, die dan netjes in de volgende Exynos-generatie terecht komt.
Hoe de vork in de steel zit zal blijken als Samsung de volgende topmodel Exynos chip lanceert. Traditioneel gebeurt dit ergens in het najaar voor de chip die in het volgende jaar in de toptoestellen zit. Met een beetje geluk hoeven we dus niet zolang te wachten om te weten welke weg de Zuid-Koreanen in 2020 in zullen slaan.
Voor nu kunnen we vooral hopen dat er schouders onder gezet worden, zodat de Exynos processoren weer eens een mooie stap vooruit kunnen gaan maken – is het niet in 2020, dan in ieder geval in de jaren daarna.
Overigens heeft Samsung zelf laten weten geen commentaar te hebben op de vele geruchten die momenteel rond het R&D centrum in Austin gonzen.
Geef een reactie