Méér nieuwe features op de Samsung Galaxy S21 met Android 12 en One UI 4

Eerder deze week gaven we al een preview van Android 12 op de Galaxy S21. Nu we wat langer met Samsung's nieuwe software hebben kunnen spelen, zijn we over nog meer nieuwe features gestruikeld.

Meer nieuwe features voor je Galaxy in Android 12 en One UI 4

Sinds een paar dagen kun je in sommige landen – nee, Nederland en België niet – de beta-versie van Android 12 en One UI 4 op je Galaxy S21 installeren. Snel na de start van dit programma deelden wij een eerste lijstje met vernieuwingen in One UI 4. Vervolgens lieten we je de nieuwe software ook al in het Nederlands zien. En nu is het tijd om nog wat meer nieuwe snufjes uit te lichten.

Ook dit is géén compleet overzicht – vooral het aantal kleine veranderingen is enorm. Maar stukje bij beetje wordt het overzicht steeds completer. Je vindt altijd alles op een rij in ons archief met artikelen over de nieuwe functies in One UI 4. En dus zonder verder oponthoud: dit zijn méér nieuwe One UI 4 functies in Android 12 op de Galaxy S21 – en straks ook op jouw Galaxy.

Extra dimmen

Speciaal voor wie het beeldscherm van zijn/haar Samsung telefoon zelfs op de minst heldere stand nog te fel is – bijvoorbeeld 's nachts in bed – is er straks de Extra dimmen optie. Daarmee dim je het scherm nog meer (duh!) zodat je geen last krijgt van je ogen als je in het donker naar je telefoon kijkt. Bovendien kun je ook nog instellen hoeveel je extra wilt dimmen, als je je vinger wat langer op de Extra Dimmen sneltoets legt.

AOD alleen bij nieuwe meldingen

Ooit deed Samsung's Always On Display (AOD) precies wat de naam zegt: hij stond altijd aan. Naja, behalve als je ‘m in de instellingen uitzette, natuurlijk. Later verscheen de optie het AOD alleen te tonen als je op het uitgeschakelde scherm tikt. En nu krijg je weer een nieuwe functie: Weergeven voor nieuwe meldingen. Deze toont het AOD alleen als er iets nieuws te melden is.

Donkere stand voor je achtergrond

De Donkere stand kennen we allemaal. Maar niet altijd past je achtergrondafbeelding goed bij het donkere thema dat je in de One UI interface kunt activeren. Vanaf Android 12 kun je bij het instellen van je achtergrond de optie Donkere stand voor Achtergrond activeren. Deze maakt de afbeelding een stukje donkerder, zodat deze weer beter bij de Donkere stand zelf past.

Stel je eigen emoji-stickers samen

Ook Samsung's eigen toetsenbord leert in One UI 4 een paar nieuwe kunstjes. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe emoji samenstellen. Om precies te zijn: je kunt nieuwe stickers maken door bestaande emoji te combineren in een nieuwe animatie. Je kunt ze vervolgens direct delen in de app waarin je bezig was toen je op deze functie op het toetsenbord tikte.

Toetsenbord: Grammarly integratie

Als je we toch het toetsenbord onder de vingers hebben, valt er nog iets op. Je kunt naast de gebruikelijke spellingscontrole nu ook je grammatica laten checken door Grammarly. Op zich is dit erg handig, ware het niet dat de optie alleen in het Engels werkt. Maar voor de juiste persoon is dit wel degelijk een prettige toevoeging.

Nieuw ‘Delen' paneel

Het delen van foto's en andere bestanden werd in One UI 3 al verbeterd. En in One UI 4 wordt het allemaal weer wat overzichtelijker. Of nouja, de verschillende opties zijn netter neergezet, en je krijgt geen overdaad aan deelopties meer. Het nadeel: als je iets wilt delen via een weg die je minder vaak gebruikt, moet je wat vaker tikken om toch de juiste app te openen.

Camera tweaks: video opnemen in Foto stand verbeterd

Voordat je foto's of video's deelt, moet je deze eerst maken. In de camera-app komen we nog een paar subtiele verbeteringen tegen. Zo kon je al video opnemen in de Foto stand door de sluiterknop ingedrukt te houden. Maar je moest ‘m dan vasthouden om te blijven filmen. In One UI 4 verschijnt er een klein ‘slotje'. Als je daar naartoe veegt, dan blijft het toestel opnemen, zonder dat je je vinger op de sluitertoets moet houden.

Single Take heeft meer verschillende standen

En gebeurt nog meer in de camera-app van de Galaxy S21 met Android 12. De Single take stand krijgt een nieuwe Soorten opnames menuutje in de bovenhoek. Bovendien kom je hier ook méér Soorten opnames tegen dan in One UI 3.x en Android 11. De Single take stand krijgt stukje bij beetje meer functionaliteit, om zo eenvoudig complexere foto's of video's te maken.

Geremasterde foto's eenvoudig herstellen naar origineel

Na de Galaxy S21 kregen recent steeds meer Galaxy telefoons de Foto remasteren functie in de Galerij. Daarbij kun je een (oude) foto opfrissen, en de geremasterde versie apart opslaan. In One UI 4 ‘onthoudt' je telefoon dat je een foto geremasterd hebt, zodat je altijd direct heen en weer kunt schakelen tussen het origineel en de remaster. Daarvoor duikt geen extra foto op in je Galerij.

Batterij beschermen: opladen tot 85%

En – voor nu – last but not least wijzen we nog even pp een functie die onder Android 11 al opdook op de Galaxy Z Fold 3 en Galaxy Z Flip 3. Met de Android 12 update komt hij dus ook naar andere Galaxy apparaten: Batterij beschermen. Onder aan het menu Meer batterij-instellingen bungelt de nieuwe functie, die ervoor zorgt dat het toestel maximaal 85% van de maximale acculading gebruikt. Dit moet de levensduur van de accu ten goede komen – maar kost je natuurlijk wel 15% van je maximale lading.

Audio output direct op je Vergrendelscherm kiezen

In One UI 4 kun je de audio uitvoer – als je bijvoorbeeld muziek luistert – direct op het Vergrendelscherm kiezen. Het paneel van je muziekspeler krijgt een kleine extra toets Media-uitvoer, waar je kunt kiezen waar het spelende geluid naartoe moet worden gestuurd. Dit maakt het net even simpeler om snel te switchen van je koptelefoon naar je Bluetooth-speakers, bijvoorbeeld.

Meer, meer, meer!

Zoals gezegd: ook dit is lang niet alles wat nieuw en anders is in One UI 4 en Android 12 op je Samsung telefoon. Wil je weten of, en wanneer, jij de grote upgrade kunt verwachten, check dan ons grote Samsung-Galaxy-en-de-Android-12-update-overzicht. De komende tijd zullen we nog meer puntjes uitlichten die veranderingen met de komende update, dus stay tuned voor meer One UI 4…

Lees de reacties (4)

  • Toch wel fijn al die kleine nieuwe functies. Met name de extra dim functie vindt ik persoonlijk wel een mooie toevoeging.
    'S nachts is het net altijd te fel, overigens dat vindt ik op m'n iPhone ook altijd.

    Ben benieuwd naar de overige functies en nog te ontdekken functies.

    Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van de 85% oplaadt functie. Vindt dat nou niet echt fijn, je start altijd de dag met een achterstand. Maar misschien zit dat tussen m'n oren.

    Dank weer voor de update en overzicht.

    • Graag gedaan :) Van de meeste nieuwe dingen moet uiteindelijk blijken wat echt handig is, en wat er vooral voor het idee zit. En dat is dan natuurlijk ook nog behoorlijk persoonlijk.

    • Bedankt voor de tip.

      Mijn Tab S7 heeft die inderdaad ook gekregen vandaag in ieder geval security update van 1 september en nog wat wijzigingen/ aanpassingen