Lekker vroeg: Samsung test nu al Android 14 op eerste Galaxy telefoons

Samsung test nu al Android 14 op de eerste Galaxy telefoons. Is dit een eerste teken dat de Zuid-Koreanen dit jaar de nieuwe versies van het OS en de One UI interface nog sneller uit gaan rollen?

Samsung test Android 14 op de Galaxy S23 en Z-serie

Toen Samsung een flink aantal telefoons bijwerkte naar Android 13 viel vooral één ding. Nog niet eerder werden zoveel toestellen zo snel voorzien van de nieuwe software. Na een start van de upgrade in oktober 2022, duurde het slechts twee maanden voor de meeste toestellen bijgewerkt waren. Alleen op een beperkt aantal budget-modellen duurde het uiteindelijk wat langer. Dit jaar lijkt de ontwikkeling van Android 14 mogelijk zelfs nog wat sneller te verlopen.

Uit ontcijferde firmwareversienummers van de Galaxy S23, Galaxy Z Fold 4 en Galaxy Z Flip 4 blijkt dat Android 14 voor deze toestellen nu al getest worden. Zo werkt Samsung voor de S23-serie aan testfirmwareversie S91xBXXU1BWE2. De tweede ‘B' in het rijtje is de indicatie dat het hier gaat om een grote nieuwe softwareversie. Ter vergelijk: de huidige, op Android 13 en One UI 5.1 gebaseerde firmwares hebben daar een ‘A'.

Hetzelfde geldt voor de Z Flip 4 en Z Fold 4, waarvoor Samsung nu respectievelijk firmwareversies F721BXXU2DWD7 en F936BXXU2DWE1 test. Hier is de letter ‘D' nieuw. Voor deze toestellen was de ‘A' Android 12 en One UI 4.1.1, de ‘B' was de upgrade naar Android 13 en One UI 5. Recenter kregen de toestellen versie ‘C': One UI 5.1.

Theoretisch zou de ‘D'-versie op de Z-serie ook nog een 'tussenupgrade' naar One UI 5.1.1 kunnen zijn, die na de lancering van de Galaxy Z Fold 5 en Galaxy Z Flip 5 kan komen. Toch is de timing van deze tests – tegelijk met die van de S23-serie – opvallend, waardoor wij eerder denken aan de grote Android 14 upgrade.

Maar wanneer dan, en welke telefoons?

Vorig jaar was het al juni toen we de eerste testfirmwares met de volgende Android versie zagen. Dit jaar zien we de eerste concrete aanwijzingen van de test dus zo'n anderhalve maand vroeger. Daarmee is weliswaar niet gezegd dat de gehele uitrol dus anderhalve maand vroeger gaat plaatsvinden. Er is tenslotte een verschil tussen Samsung's interne planning, en wat goed oplettende gebruik(st)ers van buitenaf meekrijgen. Toch zou een snellere uitrol vrij goed passen bij de ontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Ook al weten we dus ook nu nog niet wanneer Samsung Android 14 en One UI 6 precies gaat aanbieden, de Galaxy S23 serie is straks de eerste die de upgrade gaat krijgen – laten we zeggen: in september of oktober. Als de uitrol van Android 14 net zo gaat verlopen als de uitrol van Android 13, dan volgen toestellen als de S22, en de Z Flip en Z Fold modellen in de weken daarna. En met een beetje geluk kun je de nieuwe software nog in november installeren op de Galaxy A54, Galaxy A53, en nog veel meer modellen.

Wil je weten of jouw Galaxy straks ook in aanmerking komt voor de grote upgrade? Check dan ons uitgebreide overzicht van welke Samsung Galaxy de Android 14 gaat krijgen. Daar lees je ook welke toestellen de upgrade helaas niet meer gaan krijgen.

Lees de reacties (1)

  • Ik hoop dat het quick panel word aangepakt.
    Zou graag m'n volume net als de helderheid van t scherm willen zien en een iets frisser concept.