Ice Cream Sandwich op de Galaxy S2: het werkt

Hoewel zoals bekend de officiële Android 4.0 update voor de Samsung Galaxy S2 nog niet in Nederland beschikbaar is – mogelijk kan het nog een week duren voordat het zover is – zijn er altijd mensen bereid om alvast met andermans updates (lees: bestemd voor een ander land) aan de slag te gaan. Wie alvast een nieuwe firmware heeft geïnstalleerd nodigen wij van harte uit om zijn ervaringen onder dit artikel te delen.

Wijzelf zullen hier de komende dagen ook ons steentje bijdragen – we hebben net een Galaxy S2 voorzien van de Poolse ROM, die het overigens natuurlijk perfect doet in het Nederlands. Het is nu wat vlug om zinvolle observaties te delen, maar we zullen je de komende tijdzeker op de hoogte houden.

Opvallend was wel dat, hoewel we de update met Odin hebben geflashed, alle geïnstalleerde apps en andere data – email accounts, etc. – netjes bewaard waren gebleven. Dat scheelt in ieder geval een hoop werk. Of dit betekent dat dit straks bij een OTA update, of met Kies ook het geval zal zijn: de kans is groot, maar pin ons er niet op vast 😉

Onze eerste voorlopige ervaringen met Android 4.0 op de Galaxy S2 zijn positief. Het toestel lijkt – zoals verwacht – nog wat sneller dan het al was, al duurt het bij Android toestellen altijd even voordat je dit begint te merken. De eerste keer opstarten na een update reageert alles wat traag en schokkerig, maar na een tijdje gebruiken en een keer opnieuw starten begin je de snelheidswinst te merken.

Qua batterijduur is het nog te vroeg om iets zinnigs te zeggen. Vooralsnog merken we geen verschil met eerst – zowel niet negatief, maar ook nog niet opvallend positief. Het toestel verbruikt in standby stand ruim 1% van zijn acculading per uur.

Na enig twijfelen lijkt het erop dat Samsung aan de kleurinstellingen heeft zitten sleutelen. Alles lijkt net een tikje minder verzadigd binnen Android 4.0. Zijn er meer mensen die deze indruk delen? Hoewel dit met name een kwestie van smaak is, vinden wij dit wel een goede zaak. Het beeld komt wat rustiger over, zo lijkt het.

Uiteraard hebben we ook de ‘standaard' features inmiddels gecheckt, zoals het notificatie scherm waarin je individuele melding weg kunt ‘swypen'. Erg handig, wat ons betreft. Je kunt de gemiste oproep dus wel weghalen, maar je nog te lezen email melding gewoon laten staan. Het nieuwe multitask menu ziet er fancy uit. Ook hier kun je individuele toepassing afsluiten door ze uit de lijst de vegen. Of dit een enorme verbetering is weten we nog niet.

(hieronder zie je links de tab switcher in de browser, rechts het multitas menu)(en ja, eronder zie je GoLauncher EX ipv. de TouchWiz launcher)

Natuurlijk hebben we ook FaceUnlock even geprobeerd. Ons oordeel: leuke gimmick, maar om dit nu standaard te gaan gebruiken? Wij vinden het juist wel handig om het toestel in allerlei verschillende houdingen – lees: niet precies met je gezicht voor het beeldscherm – te kunnen unlocken, bijvoorbeeld in de auto. En natuurlijk kun je daarvoor een tweede unlock manier instellen – bijvoorbeeld het bekende patroon – maar dan rest de vraag weer: waarom eigenlijk die FaceUnlock überhaupt aanzetten. Hoe het ook zij: FaceUnlock is leuk, maar wat ons betreft meer ook niet.

Verder is er het één en ander aan de browser gesleuteld, wat in eerste instantie even wennen is. De nieuwe interface wijkt op sommige kleine puntjes nét even af van de vorige vertrouwde browser. Niks mis, mee – alleen even wennen.

Wij blijven deze pagina de komende dagen aanvullen met onze ervaringen. Maar, zoals gezegd: schroom niet om je eigen ervaringen met een vroegtijdig geflashte Android 4.0 ROM hieronder te delen!

(onderstaande Quadrant score is met een ‘stock' ROM – niet geroot, niet overclocked, geen toeters, noch bellen – niet slecht dus!)

Email app met vinkjes

Update 15 maart:

Inmiddels draait onze test S2 bijna twee dagen op Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Tot nu toe hebben we geen problemen gehad zoals spontane reboots, maar dat hadden we ook vóór de upgrade niet. Dus als steekproef is dit wat te beperkt om te garanderen dat de reboot problemen die sommigen hadden na de update naar Android 2.3.6  voorbij zijn.

Met zekerheid kunnen we inmiddels vaststellen dat het toestel nog een stukje soepeler draait dan het al deed. De hardware acceleratie die nu ook voor de interface zelf ingezet wordt doet zich hier kennelijk gelden.

De email applicatie heeft er één subtiele maar handig feature bijgekregen die wij in Android 2.3 misten, namelijk de mogelijkheid om berichten te selecteren. Je kunt nu meerdere berichten aanvinken, en ze in één keer allemaal verplaatsen, wissen, of als gelezen/ongelezen markeren.

Het lijk erop dat onze verwachtingen van de firmware upgrade aardig bleken te kloppen. Samsung houdt vast aan haar vertrouwde interface, waardoor de gebruiker niet direct in een geheel nieuwe gebruikersomgeving terecht komt. Wie Android 4.0 Ice Cream Sandwich in de onversneden vorm wil moet dus – zoals ook met Android 2.3.6 het geval was – op zoek naar een goede custom ROM.

De échte veranderingen zitten ‘onder de motorkap' – het toestel is sneller – of zijn subtiel – bijvoorbeeld de nieuwe email app, het multitask menu, of de mogelijkheid om individuele notificaties uit de lijst te verwijderen.

Met deze update heb je dus niet een volledig nieuw toestel in handen – voor sommigen een teleurstelling, maar voor de meeste gebruikers gewoon fijn. Met Android 4.0 kan de Galaxy S2 gewoon weer mee met de beste Android smartphones op de markt, ondanks het feit dat de S2 intussen al weer bijna een jaar meegaat (één jaar in een smartphone leven staat gelijk aan veertig mensenjaren, dus dat wil wat zeggen).

Om onze preview te completeren vind je hieronder de bevindingen van PocketNow.

Lees de reacties (400)

  • Nou ...ik heb hem oook met ODIN geflashed. Ben benieuwd hoelang deze het volhoud. Over de batterij bedoel ik. En of deze niet spontaan gaat rebooten.
    Pas gister avond geflashed, en vanmorgen deed ie het nog !

    • Bij mij werkt de internet applicatie niet meer. Ik heb Opera moeten installeren om het internet op te kunnen en google voice search werkt hierdoor ook niet meer... Meer mensen last van?

      • Wanneer via instellingen naar applicaties gaat, kun je daar de Internet applicatie geforceerd stoppen en alle gegevens wissen. Dit heeft het probleem bij mij verholpen.

      • Bij mij werkt internet ook niet meer. Wel via WIFI, maar niet zelfstandig. Geen idee hoe ik dit weer aan de praat krijg. Ben niet blij!

  • Teleurstellend...de touchwiz ui verpest het hele ICS gevoel dat je zou moeten hebben..dit is voor mij geen android 4.0 :-(

  • Ik heb mijn galaxy s2 gister middag geflashed (met odin) en nog geen problemen gehad.
    En ik heb even wat dingen geprobeerd en ik kwam er achter dat wanneer je een foto maakt dat hij dan geluid maakt en dat kun je niet uit zetten.
    Maar verder heb ik nog geen andere dingen gevonden.
    (update VI9100XXLPQ_I9100OXALPQ_XEO)

  • Gisteravond met odin ICS er op gezet.

    De instellingen voor het startscherm van touchwiz waren allemaal weg.
    vanmorgen liep Google play vast op een of andere manier.

    Voor de rest lijkt het allemaal te werken, maar door touchwiz, lijkt het nog steeds op de oude android versie.

1 2 3 48
Gerelateerde artikelen