Helaas: toch echt geen Android 9 Pie voor de Samsung Galaxy A5 2017

Het is duidelijk dat Samsung's Galaxy A5 2017 zeker geen upgrade naar Android 9 Pie zal krijgen. Hoe de vork in de steel zit zetten we hieronder op een rij.

Geen Pie voor de Galaxy A5 2017

Lange tijd leek volledig duidelijk dat Samsung geen Android 9 update naar de Galaxy A5 2017 zou gaan brengen. Het toestel had al twee grote upgrades achter de rug, tenslotte – een petitie werd gestart, maar bereikt nooit echt zijn doel. Samsung zelf noemde de A5 2017 nooit op haar officiele upgrade-lijst, die onder meer in de Samsung Members app te vinden is.

Toch leek er begin juni even hoop te gloren. Samsung liet de grote broer van de A5 – de A7 uit 2017 – certificeren met Android 9. Hoewel die A7 nooit in Nederland werd uitgebracht, bracht de certificatie de hoop dat ook de A5 misschien toch een scheut Pie zou kunnen gaan krijgen. En inderdaad: gisteren ging in Zuid-Korea een beta-test van start voor de A7 2017 mét Android 9.0. Dat is echter niet wat het lijkt.

De Zuid-Koreaanse versie van de Galaxy A7 2017 – de SM-A720S – kwam namelijk pas een half jaar later op de markt dan de modellen in andere landen. Dus waar de A-serie elders in januari van 2017 uitgebracht werd met Android 6.0.1, verscheen de A7 in Korea pas in juli van dat jaar – direct met Android 7.0 Nougat. En dan voel je de bui al hangen.

Voor de Zuid-Koreaanse versie van de A7 was Android 8.0 pas de eerste grote upgrade. Binnen het 'twee grote upgrades' beleid van Samsung moet dat toestel dus inderdaad nog een update naar Android 9. Met andere woorden: alleen de Zuid-Koreaanse Galaxy A7 uit 2017 krijgt Android 9. Ook de Koreaanse Galaxy A5 kan niet op verdere upgrades rekenen.

De verwarring

Dit alles was vermoedelijk direct duidelijk geweest als Samsung vorige maand alleen de Zuid-Koreaanse A7 2017 had laten certificeren met Android 9. Echter, ook de internationale versie van dat toestel – SM-A720F – werd goedgekeurd met de nieuwe software. Toch zal die toestelversie de upgrade nooit krijgen.

Nu is dus duidelijk waarom de A7 2017 vorige maand gecertificeerd werd. En het is ook duidelijk waarom dat helaas niets betekent voor andere toestellen in de A-serie uit 2017. Al met al gebeurt er dus eigenlijk niets verrassends. Maar de certificatie van vorige maand kwam erg onverwacht, en riep vragen op. Nu zijn deze beantwoord.

Gerelateerde artikelen