Fatale bug plaagt sommige Samsung Galaxy A70 toestellen na Android 10 update (aanvulling 10-4)

Ongeveer een week geleden rolde Samsung de Android 10 update uit voor de Galaxy A70. Sindsdien horen wij her en der verhalen van gebruik(st)ers over een toestel dat niet meer opstart. En nu wordt duidelijk wat er precies aan de hand is. Heb jij de update nog niet geïnstalleerd? Doe dit dan ook niet. Aanvulling 10-4: inmiddels heeft Samsung de schadelijke firmware van haar servers gehaald, en kan de update niet meer gedownload worden. Wie de update nog niet installeerde moet wachten tot een nieuwe versie beschikbaar komt, zonder het hieronder beschreven gevaar.

Galaxy A70: fatale bug na Android 10 update (op sommige toestellen)

Nadat Samsung vorige week Android 10 beschikbaar maakte op de unbranded Galaxy A70 hoorden wij links en rechts een aantal keer eenzelfde verhaal. Na de update lijkt de accu van het toestel leeg te zijn. Echter, opladen gaat niet meer, en aan gaat hij dus ook niet. Dit gebeurt zeker niet bij alle toestellen – we horen veel verhalen van updates die wel gewoon prima verlopen. Echter, voor de gebruik(st)ers die er last van hebben zijn de consequenties vervelend. En het is nu duidelijk waarom.

Ook onze collega's van SamMobile hoorden dezelfde verhalen, en zochten uit hoe de vork in de steel zit. Het blijkt dat een chip die onder meer het opladen regelt – maar ook sommige schermfuncties – niet in alle toestellen exact dezelfde is. De update werkt ook de firmware bij voor die specifieke chip. Op de ene versie gaat dit probleemloos, op toestellen met de andere chipversie is de bug fataal. Op dit moment lijkt de enige oplossing het vervangen van de chip en/of de print waar deze op zit (aanvulling) al zijn er ook berichten dat het flashen van een Android 9-firmware helpt (zie onderaan).

Dat een dergelijke reparatie binnen de garantie valt is natuurlijk volledig duidelijk. Op dit moment is de update nog live op Samsung's servers. Hopelijk wordt de firmware op korte termijn teruggetrokken, om te voorkomen dat meer gebruik(st)ers ermee te maken krijgen. Als jij de update nog niet installeerde, doe dit dan ook niet. Eventueel kun je het automatisch zoeken naar updates uitzetten als je in de Instellingen naar Software-update gaat en daar Automatisch downloaden via Wi-Fi uitschakelt.

Is jouw Galaxy A70 ook slachtoffer van dit probleem? Neem dan contact op met de winkel waar je ‘m gekocht hebt, of eventueel met Samsung zelf. Laat ons hieronder ook even weten hoe de bug bij jou opdook, en of jouw toestel al gerepareerd werd. Van verdere ontwikkelingen houden wij je uiteraard hier op de hoogte.

Aanvulling: volgens gebruikers op het XDA forum wordt het probleem opgelost als je een oudere Android 9 firmware op het toestel flasht. Omdat het toestel tijdens het flashen direct van de energievoorziening door de USB-kabel gebruik maakt zou dit werken. Als je zelf handig bent met deze dingen, dan kun je een eerdere firmwareversie HIER (NL) of HIER (België) downloaden. Laat je het ons hieronder weten als dit gelukt is?

Lees de reacties (24)

  • Mijn Samsung A70 kan geen screenshot meer maken na de Android 10 update. Helppp!!! Ik gebruik elke dag screenshots.

    • Volume omlaag en power heel kort tegelijk indrukken? Dus niet meer langer, zoals voor de update.

      • Bij mij hetzelfde probleem! Echt vervelend, mijn telefoon werkte perfect tot na deze update! En nu?

  • Net met samsung gebeld maar dat valt nog niet mee. Wisten van niks en moest nog uitleggen dat de telefoon opgeladen is. En ik kan hem toch gewoon terug zetten op fabrieksinstellingen...Maar daarmee verwijder ik niet de laatste update. De helpdesk mederwerkster was zeeer onkundig en kwam met huis-tuin -keuken opmerkingen of hij wel opgeladen was??? echt zo slecht!!!

  • Heb ook een A70 bij mij ging het toestel niet meer aan of uit opladen ging wel heb hem naar samsung gestuurd

  • Na de updaye merk ik dat het maken van screenshots niet meer werkt. Je hoeft niet te reageren met een verhaal hoe het zou moeten, net als hier al is gedaan.

  • Mijn toestel laat wel op na de update, maar bij elke procent verhoging piept hij en gaat het scherm aan. Helaas is het zo, maar ik denk niet dat ik hem terug stuur en gewoon wacht op een verbeterde update.

1 2 3 4