Eerste officiële Samsung Android 12 / One UI 4 update schema duikt op (en verdwijnt weer)

In Zuid-Korea duikt een schema op met Samsung's planning voor de uitrol van Android 12 en One UI 4. Heel wat toestellen beginnen mogelijk nog in 2021 aan de upgrade – maar de lijst is niet compleet. En alweer verwijderd.

Eerste schema voor Samsung's uitrol van Android 12 duikt op

Samsung heeft de gewoonte heel lang geen officiële uitspraken te doen over welke telefoons wanneer een aankomende grote software-upgrade gaan krijgen. Voor de naderende Android 12 upgrade, bijvoorbeeld, is veel informatie beschikbaar – maar die is niet afkomstig van Samsung zelf.

Nu is in Samsung's Zuid-Koreaanse Members-app toch een eerste schema opgedoken uit de koker van de telefoonbouwer. Zo snel als hij verscheen, verdween hij ook weer, dus het is verstandig de informatie met een of twee korrels zout te nemen. Maar als ruwe indicatie van Samsung's plannen zijn er toch wat interessante dingen die opvallen.

Zo wil Samsung een verrassend aantal toestellen nog dit jaar bijwerken. Dat de Galaxy S21-serie mogelijk al in november aan de upgrade begint was duidelijk (aanvulling: ahem, hij start vandaag dus). Hetzelfde geldt voor de update van de Galaxy Z Flip 3 en Galaxy Z Fold 3 in december.

Verrassend vinden wij dat ook de Galaxy S20– en Note 20-series nog dit jaar aan de upgrade naar Android 12 en One UI 4 beginnen. Dat geldt ook voor de eerste Z Flip en de Z Fold 2. Het is tenslotte altijd maar de vraag hoe lang het duurt voor de net-niet-helemaal-nieuwste modellen de nieuwste modellen volgen, op dit gebied.

Dat Samsung de Galaxy S10– en Note 10-series al in januari wil updaten is ook goed nieuws. De – op dat moment – drie jaar oude topmodellen krijgen de nieuwe software dus behoorlijk snel in het nieuwe jaar. In dezelfde maand kunnen we mogelijk ook de Galaxy A52s en A42 bijwerken. Dat is vrij vroeg, voor telefoons in de Galaxy A-serie.

En de rest?

De planning voor de andere modellen baart wat ons betreft minder opzien. Van de upgrade voor de A51 in april, tot die van de A32, A31, en A12 in mei, en de A21s in juni – dat komt min of meer overeen met het schema voor vergelijkbare modellen in voorgaande jaren.

Dat je de upgrade al in februari naar de eerste tablets (Tab S7) komt is ook redelijk conform de uitrol van eerdere grote Android upgrades.

En dan zijn er nog de toestellen die door Samsung in Zuid-Korea helemaal niet genoemd worden. Telefoons als de Galaxy A52, Galaxy A41, Galaxy A71, S10 Lite, en Note 10 Lite zijn daar nooit op de markt verschenen, tenslotte. Dat geldt ook voor telefoons in de M-series uit 2020 en 2021. Toch verwachten wij ook op deze modellen de upgrade, en wel ergens in het voorjaar van 2022.

Zuid-Korea is niet Europa

Uiteraard moet je bij al het bovenstaande in gedachten houden dat Zuid-Korea niet Europa is. In de regel starten grote upgrades daar net wat eerder dan in – bijvoorbeeld – Nederland en België. Vooral voor de niet-topmodellen is de getoonde lijst dus niet meer dan een ruwe eerste indicatie. En ook voor toestellen als de Galaxy S10 en S20 kan de uiteindelijk planning hier in Europa zeker ook nog afwijken.

Het wachten is dus vooral op vergelijkbare overzichten die bestemd zijn voor markten dichter bij huis. Die zullen vast ook in de komende dagen of weken opduiken. Tot die tijd kun je natuurlijk altijd terecht bij ons eigen Samsung-Galaxy-en-de-Android-12-update overzicht, als je wilt checken of en wanneer jouw Galaxy aan de beurt kan komen voor de upgrade.

Als je wilt weten wát de upgrade zoal met jouw telefoon doet, check dan onze berichtgeving over de vernieuwingen en features in One UI 4.

Gerelateerde artikelen