Eerste echte Samsung Galaxy Z Fold 3 en Flip 3 update rolt uit met patch van september

Ietwat haperend rolt nu dan toch de eerste echte beveiligingsupdate uit op Samsung's gloednieuwe Galaxy Z Fold 3. De patch van september kan nu eindelijk Over The Air (OTA) worden binnengehaald. Aanvulling: inmiddels is dezelfde update ook beschikbaar op de Galaxy Z Flip 3.

Galaxy Z Fold 3 update september 2021

Er heerst wat verwarring rond de updates voor de Galaxy Z Fold 3 en de Galaxy Z Flip 3. Beide toestellen krijgen van Samsung en Google eigenlijk iedere maand de nieuwste beveiligingsupdate. Maar voor beide toestellen ontwikkelde Samsung – in tegenstelling tot de meeste telefoons – géén firmwareversies per land. Alle verkochte apparaten hebben als landcode EUX, wat een generieke Europese code is. Maar de voor EUX beschikbare firmwares lijken niet altijd direct overal OTA beschikbaar te zijn voor toestellen met de EUX landcode.

Desalniettemin rolt nu dan toch OTA een update uit voor de Galaxy Z Fold 3, en wel in de vorm van firmwareversie F926BXXU1AUI4. Op de Z Flip 3 is dezelfde update beschikbaar met firmwareversie F711BXXU2AUI4. De download is flink, met een omvang van meer dan 800MB, maar de changelog is kort. Behalve de patch van september, worden ook nog wat optimalisaties en bugreparaties achter de schermen uitgevoerd. Bovendien vind je onder Instellingen -> Batterij en apparaatonderhoud -> Geheugen nu ook de vermelding van het gebruik van maximaal 4GB virtueel geheugen, RAM Plus.

Geen Nederlandse (PHN) landcodes

Dat de update er eindelijk is, is natuurlijk fijn. Maar daarmee is het raadsel van die andere ‘verdwenen' update nog niet opgelost. Firmwareversie F926BXXU1AUHF voor de Z Fold 3, bijvoorbeeld, was op Samsung's servers al geruime tijd beschikbaar, maar kon niet OTA gedownload worden. En dat, ondanks het feit dat Samsung's eigen info-pagina voor toestellen met EUX landcode de update wel vermeldt. Via tools van derden, of de database van SamMobile, kon je de firmware wel downloaden, maar dan moet je ‘m handmatig flashen.

De situatie lijkt een beetje op de updates die in het voorjaar haperden voor de Galaxy A52 4G. Ook van dat toestel bestaan geen Nederlandse PHN firmwares – alleen Europese EUX en EUY versies. Sindsdien verlopen die updates – via de EUX CSC – wel redelijk normaal. Hopelijk lost het probleem zich dus ook voor de Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3 vanzelf op.

Beschikbaarheid

In ieder geval is duidelijk dat je de update van september eindelijk via de officiële weg OTA kunt downloaden op jouw Z Fold 3 of Z Flip 3. Wij kunnen zo gauw niet checken of dit in België ook het geval is, maar we gokken van wel.

Je kunt afwachten tot je een automatische melding krijgt zodra jouw toestel de update kan downloaden. Maar je kunt ook handmatig de beschikbaarheid controleren via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren.

Heb jij deze update gedownload, en nog meer veranderingen ontdekt? Was dit voor jou ook de eerste, echte (lees: nieuwe) update op jouw Z Fold 3? Of had jij wel eerder al een update met de september patch ontvangen?