Duitsland wil dat telefoonbouwers als Samsung en Apple zeven jaar softwareondersteuning gaan bieden. Ook reserveonderdelen moeten gedurende deze periode direct leverbaar en betaalbaar zijn.
Zeven jaar updates op je Samsung telefoon?
Eerder dit jaar maakte Samsung bekend de meeste, recente telefoons vier jaar lang van beveiligingsupdates te gaan voorzien. Hiermee zette Samsung een praktisch beleid, dat al langer werd gehanteerd, om in een officieel beleid. De Duitse regering gaat dit alles echter nog lang niet ver genoeg.
In onderhandelingen met een commissie van de Europese Unie wil de Duitse regering afdwingen dat telefoonbouwers zoals Samsung en Apple in de toekomst zeven jaar lang softwareondersteuning gaan bieden. Om precies te zijn moeten toestellen zo lang na de eerste release beveiligingsupdates blijven ontvangen. Het gaat dus niet per se om upgrades van het besturingssysteem – zo lang de beveiliging maar op orde blijft.
Daarnaast moeten ook reserveonderdelen zeven jaar lang snel, en tegen een redelijk prijs, leverbaar blijven. Er moeten wettelijke maximale levertijden voor deze onderdelen worden vastgelegd. Reparatie van een toestel mag gedurende deze periode dus niet gehinderd worden door een schaarste van onderdelen. Voor tablets moet een ondersteuningsperiode van zes jaar gelden. Batterijen moeten in de toekomst na 1000 oplaadcycli nog minstens 80% van de capaciteit bezitten.
Langer doen met je telefoon
Op dit moment werkt een EU commissie aan een voorstel die niet zeven, maar vijf jaar ondersteuning afdwingt. De Duitse regering wil dat de lat straks nog hoger komt te liggen. In het huidige voorstel is sprake van een maximale levertijd van vijf dagen voor reserveonderdelen.
Met de nieuwe voorstellen wil de EU – en Duitsland nog sterker – een markt vormen die het makkelijker maakt langer met je telefoon te doen. De langere softwareondersteuning helpt daar uiteraard bij. Maar ook de korte levertijden voor reserveonderdelen moeten voorkomen dat je min of meer gedwongen wordt een nieuwe telefoon te kopen.
Maar…
Uiteraard denken telefoonbouwers hier wat anders over. Een belangenorganisatie met de naam Digitaleurope behartigt de belangen van onder andere Apple, Samsung, en Huawei. De organisatie stelt een periode van drie jaar voor beveiligingsupdates, en twee jaar voor functionele updates voor.
Bovendien wil Digitaleurope dat telefoonbouwers langer de tijd krijgen om zich op de nieuwe regels voor te bereiden. De plicht om de leverbaarheid van reserveonderdelen te garanderen moet slechts gelden voor batterijen en beeldschermen. Deze batterijen moet geen 1000, maar 800 laadcycli doorstaan met 80% van de originele capaciteit.
Niet op korte termijn
De Duitse voorstellen hebben betrekking op toekomstige wijzigingen in de Europese richtlijn 2014/53/EU. Omdat het hier om een richtlijn gaat, zullen nieuwe regels niet direct in de Europese Unie gelden. Het is aan de afzonderlijke lidstaten om concrete wetgeving aan te nemen die aan de richtlijn voldoet.
Volgens de huidige plannen geldt de nieuwe richtlijn vanaf 2023. Concrete wijzigingen waar je als consument iets aan hebt hoef je dus niet op korte termijn al te verwachten. Maar dat de EU de druk op telefoonbouwers verder zal opvoeren om producten te maken die langer meegaan staat vast. Of de druk zo hoog wordt als Duitsland graag ziet moet de komende tijd blijken.
Geef een reactie