Check hier One UI 3.0 en Android 11 op de Samsung Galaxy S20

We werpen een blik op Samsung's vernieuwde One UI 3.0, die met Android 11 op een Galaxy S20 draait. Dat is mogelijk omdat in Zuid-Korea en de VS een aantal app-developers nu al toegang heeft tot een ‘developer beta'.

Samsung One UI 3.0 en Android 11 op de Galaxy S20

Hoewel we de officiële uitrol van de Android 11 upgrade op Samsung's Galaxy S20 pas op zijn vroegst in november verwachten, komt voor die tijd natuurlijk al het beta-programma. Een aantal developers krijgt deze week al toegang tot deze beta, waar andere nog enige geduld moeten hebben. Maar: een blik kunnen we wel degelijk al werpen dus, bijvoorbeeld via XDA Developers.

Wat direct duidelijk wordt, is dat de ‘developer beta' zeker nog niet de volledige, nieuwe One UI 3.0 bevat. Wat we zien is echt een vroege, incomplete versie van de vernieuwde interface.

De eerste, opvallendste vernieuwing in One UI 3.0 is dat het notificatiescherm niet langer simpelweg een wit (of zwart, in de Nacht stand) vlak is, maar transparant. Je achtergrond of andere content blijft vaag zichtbaar. Als je dit niet mooi of handig vind, kun je het effect straks mogelijk zelf uitschakelen.

Ook de volumeregeling is (wederom) in een nieuw jasje gestoken. De ‘schuiven' zijn nu verticaal in beeld. Icoontjes lijken niet veel te veranderen, terwijl de animaties wel bijgeschaafd lijken te zijn.

Veel meer screenshots van One UI 3.0 op de Galaxy S20 vind je bij XDA Developers.

Nieuwe features

In deze vroege beta-versie zijn al een aantal nieuwe features te vinden die je straks dus ook op jouw Galaxy kunt verwachten. We zetten er een aantal op een rij:

  • Raak een app-icoontje aan om een widget van die app op het startscherm te plaatsen (indien mogelijk)
  • Je kunt het scherm uitschakelen door twee keer op een leeg stukje startscherm te tikken
  • Op het vergrendelscherm kun je meer en betere widgets gebruiken
  • Het notificatiescherm wordt transparant, en toont media en gesprekken in aparte secties
  • Always On Display krijgt betere widgets
  • Je kunt meer opties voor de Toegankelijkheid direct bij het instellen al gebruiken/kiezen/toepassen
  • Op basis van jouw gebruik kun je tips krijgen voor passende toegankelijkheidsinstellingen
  • Keyboard-instellingen zijn overzichtelijker en eenvoudiger te vinden
  • DeX modus: als je je telefoon als touchpad gebruikt, kun je van nieuwe gebaren gebruik maken
  • Internet: Samsung's browser krijgt flink wat nieuwe snufjes. Zo worden manieren verbeterd om het automatisch doorsturen door websites te onderbreken. Ook krijg je de optie websites te blokkeren die teveel pop-ups of meldingen proberen te tonen
  • De browser krijgt een ingebouwde add-on die websites direct kan vertalen
  • Je kunt maximaal 99 tabs open hebben in de Internet browser
  • Contacten: je kunt meerdere contacten tegelijk bewerken, of verwijderen
  • De Prullenbak (voor contacten) bewaart verwijderde gegevens 30 dagen (is nu 15 dagen)
  • In de Telefoon app kun je je eigen achtergronden instellen op het bel-scherm
  • De Berichten app krijgt een prullenbak voor verwijderde berichten
  • Kalender en reminders: betere weergave
  • Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht: dankzij het tonen van trends kun je verschuivingen in je eigen gebruikspatronen eenvoudiger ontdekken.
  • Digitaal welzijn krijgt een eigen widget voor het vergrendelscherm, en je kunt verschillende profielen voor werk en privé instellen
  • Camera: de Galaxy S20 krijgt in ieder geval verbeterde functies voor autofocus en automatische belichting. Dit kan straks per toestel verschillen
  • Ook krijgt de Galaxy S20 een stand om foto's die je van de maan maakt beter te stabiliseren
  • Foto editor: krijgt een betere optie om bewerkingen ongedaan te maken
  • Bixby Routines wordt flink verbeterd, eenvoudiger in het gebruik, en voorzien van nieuwe voorwaarden en acties

Android 11 op jouw Galaxy S20?

Wat we hier zien is de pre-beta versie van de nieuwe software voor de Galaxy S20. Met andere woorden: het gaat nog wel even duren voor alles helemaal af en perfect is, en daadwerkelijk breed uitgerold kan worden.

Wij verwachten dat de grotere beta-test eind september, begin oktober in meer landen zal starten. Als die verder goed verloopt – als! – dan kan de officiële Android 11 update voor de Galaxy S20 eind november starten. Dat gebeurde vorig jaar met Android 10 op de Galaxy S10, die vervolgens begin december in Nederland beschikbaar was.

Na de Galaxy S20 zal Samsung de Galaxy Note 20 bijwerken, kort daarna gevolgd door de Galaxy S10 en Note 10 toestellen. Vervolgens komen natuurlijk nog veel meer telefoons en tablets aan de beurt.

Op de hoogte van alle One UI 3.0 en Android 11 ontwikkelingen blijf je altijd via ons grote Samsung-Galaxy-en-de-Android-11-update overzicht. Daar kun je ook checken of jouw Galaxy vroeg of laat de update naar Android 11 gaat ontvangen.

Lees de reacties (1)

  • waardeloze UI update. ben er al weer helemaal klaar mee.. ik wil juist NIET dat transparante.. dat maakt het beeld juist troebeler en minder duidelijk. het meldingen scherm ging eerst mega snel wanneer je het naar beneden schoof.. nu gaat het "vloeiend" maar tig keer langzamer.. de map van bijv. google of Samsung met apps op het begin scherm is verrot geworden en waarom? omdat of de app pictrogrammen groter zijn geworden of er zit nu TEVEEL ruimte tussen de pictogrammen weaardoor je zoals eerst 4 apps op een rijtje had staan er nu maar plaats is voor 3 waardoor je dus op 1 pagina veel minder apps kwijt kunt dan eerder het geval was dus heb je nu veel meer ruimte van het scherm nodig dan voorheen. zit niemand op te wachten lijkt mij. voorbeeldje.. eerder kon je bijv. 20 apps in een map op 1 pagina hebben ,.. nu zijn het er maar 12.. dat is dus FORS minder en neemt dus meer pagina's in beslag en scherm ruimte.. zwaar waardeloos dus.. en nergens geen optie om dat raster van de maps te kunnen veranderen. rest heb ik nog niet ontdekt omdat ik de telf weg heb gelegd. anders ga ik ermee gooien.. dus zegt genoeg hoe ik over deze prut update denk.