Belangrijke april update beschikbaar voor Nederlandse Samsung Galaxy S9: veel verbeteringen

Voor de Samsung Galaxy S9 staat nu de update van april klaar in Nederland. Naast de nieuwe beveiligingspatch en allerhande andere verbeteringen, krijgt het toestel ook een nieuwe Aan/uit-knop. Een virtuele, wel te verstaan. Belangrijker is de fix voor een lek in software van de vingerafdruksensor.

De virtuele Aan/uit-knop op de Galaxy S9 (met de oranje ‘N')

Galaxy S9 update april 2020

Vanaf vandaag rolt Samsung Over The Air de april update uit voor de Galaxy S9. Via Smart Switch was deze al een paar dagen beschikbaar. De ruim 385MB grote download met firmwareversie G96xFXXU8DTC5 brengt een hele lijst verbeteringen. Het belangrijkste onderdeel van de update zit echter verborgen in de beveiligingspatch van april. Deze bevat namelijk een aantal verbeteringen die een veiligheidissue in de Fingerprint Trustlet oplossing. Dat is het afgeschermde deel software van de vingerafdruksensor, die in Android 10 op het toestel tot nu toe niet helemaal waterdicht bleek. De update vandaag zorgt ervoor dat dit wél het geval is.

Een minder belangrijke, maar meer opvallende vernieuwing is de Aan/uit-toets die zichtbaar wordt als je het notificatiescherm van de Galaxy S9 in beeld veegt. Direct onder de statusbalk, rechtsboven, zit hij. Je kunt er precies hetzelfde meedoen als met de fysieke Aan/uit-knop, maar mocht je deze laatste een andere functie geven – zoals mogelijk in Android 10 – dan kun je altijd deze nog gebruiken om je toestel te herstarten of uit te schakelen.

En dan zijn er nog de andere punten in de changelog. Zo wordt de beveiliging van je Samsung account op het toestel beter. Ook de stabiliteit van verschillende apps profiteert van deze update, én de Cameracontroller-app voor de Galaxy Watch werkt beter samen met het toestel.

Beschikbaarheid

Je kunt de update nu direct downloaden op de unbranded Galaxy S9 én op Vodafone's branded S9 en S9 Plus. De update zal vermoedelijk later vandaag ook OTA uitrollen op de unbranded S9 Plus – en later deze maand voor Belgische toestellen, en voor de branded modellen van T-Mobile.  Je weet het: vroeg of laat meldt de update zichzelf, maar je kunt altijd handmatig checken via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren.

Heb jij de update al binnen op jouw Galaxy S9 (Plus)? Kom je nog meer veranderingen tegen? Zijn er bugs uit eerdere updates gefixt, na installatie?

(Dank aan iedereen die het ons meldde!)

Lees de reacties (8)

  • Heb ineens google duo erop staan. Kan niet uitschakelen of verwijderen. Vreemd. Nog meer bloatware...

    • Precies op tijd, want we zullen voorlopig nog wel even videobellen in plaats van mensen bezoeken, dus de integratie van Google Duo in de telefoon-app was een welkome toevoeging!

  • Weet niet wat ze gedaan hebben, maar Happy camper here! Ik had problemen qua vertragingen in relatie tot onderstaande zaken. Mijn bevindingen, in aanvulling tot bovenstaande tot nu toe:
    - Deelmenu van de galerij is iets sneller
    - Het draaien van een foto of filmpje (galerij, maar ook YouTube) portrait naar landscape en vv) gaat soepeler
    - Dubbelklikken van de aan/uit knop voor starten camera reageert nu direct en ik kan weer snel foto's nemen als toen het toestel nieuw was

  • Sinds update geen trilling meer tijdens het "hard indrukken" van de hometoets. Enorm irritant.

    Ook krijg ik, terwijl telefoon aan staat, de "bescherming tegen onbedoeld aanraken". Deze melding hoor ik alleen te krijgen wanneer de telefoon uit is.

    • Hier hetzelfde.
      Enkel als het scherm uit staat werkt het trillen nog bij hard drukken, erg irritant.

  • Deze update is in BE unbranded nog niet beschikbaar... draait nog steeds op Maart beveiligingspatch... lijkt me niet normaal, toch?