Apple iPhone 4S versus Samsung Galaxy S2

En daar was ‘ie dan: de lang verwachte iPhone 5, die …. ownee, overnieuw.

Daar was ‘ie dan: de wat minder verwachte iPhone 4S – een iPhone 4 met hardware die weer up to date is!

In een lang en grijs verleden (in telecom land wil dat zeggen: máánden) schreven wij hier al een paar artikelen die de Galaxy S2 vergeleken met de concurrerende toestellen (bijvoorbeeld HIER, of HIER). Het lastige toen was dat het eigenlijk niet echt relevant was om de iPhone 4 in de vergelijking te betrekken: deze was te oud, en duidelijk nog van een eerdere generatie. Het wachten was dus op Apple's nieuwste iTelg, zodat we deze eindelijk in een vergelijking konden gaan betrekken. En nu, na toch wel aardig lang wachten, is het dan zover!

(tabel met dank aan Engadget.com)

Duidelijk is dat Apple de 4S brengt onder het motto: ‘don't change a winning team'. En dus kunnen we zeggen dat Apple in feite – zoals de naam natuurlijk ook suggereert – een dual core iPhone 4 op de markt gaat brengen. Duidelijk is dat Apple heeft besloten in ieder geval op veel gebieden niet onder te willen doen voor de huidige generatie dual core Android toestellen, zoals de Galaxy S2.

De iPhone 4S is voorzien van een – door Samsung geproduceerde – 1 GHz dual core Apple A5 processor, die ook al een tijdje in de iPad 2 te vinden is. Dit is een flink snelle SoC (system on a chip), die niet onder doet voor de Exynos SoC van de Galaxy S2. Vermoedelijk beschikt de 4S nog wel over ‘maar' 512 MB intern geheugen, tegen de 1 GB van de S2.

De camera aan de achterzijde beschikt, net als de S2, over een resolutie van 8 megapixel – die aan de voorzijde over een ‘VGA resolutie', dwz. 0.3 megapixel (de S2 heeft voor een 2 megapixel camera). Wel kunnen beide toestellen 1080p HD video opnemen, met 30 frames per seconde.

De iPhone 4S heeft zijn bekende Retina scherm natuurlijk gewoon behouden, met de hoge 960 x 640 resolutie (de S2 heeft een scherm met 800 x 480 pixels). Verrassend is wel dat het scherm ook even groot (of klein) is gebleven: 3.5 inch – nog steeds een stuk kleiner dus dan het 4.3 inch Super Amoled Plus scherm van de S2.

Qua afmetingen blijft de 4S gelijk aan de iPhone 4, en is dus compacter (een centimeter korter, acht millimeter smaller, maar niet dunner) dan de Galaxy S2. Ook blijft de 4S zo'n tien gram zwaarder dan de Galaxy S2.

Een indrukwekkende feature op de iPhone 4S is de Siri spraakgestuurde ‘assistent', die gewone spreektaal omzet in bruikbare actie op de telefoon. Helaas bevindt Siri zich op dit moment nog in de zogenaamde beta-fase, en zal voorlopig nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn.

Als we de specificaties van beide toestellen naast elkaar leggen kunnen we zeggen dat ze aan elkaar gewaagd zijn, ware het niet dat we – zoals bij iedere vergelijking tussen een iOS en Android toestel – uiteindelijk toch een beetje appels (ja haha, flauw hoor) met peren zitten te vergelijken. Duidelijk is dat Apple's nieuwe iPhone niet – zoals door velen verwacht – de leiding overneemt in de mobiele, technologische race. Wél loopt het toestel eindelijk de achterstand op de Galaxy S2 (bijna) in. Maar wie twijfelt tussen beide toestellen zal toch op zijn of haar eigen smaak moeten afgaan.

De iPhone 4S is vanaf nu te bestellen bij T-Mobile (HIER) – voor Galaxy S2 aanbiedingen kun je HIER terecht.

(met dank aan Engadget)

Lees de reacties (22)

  • heerlijk gevoel om zelfs na +/- 3 / 4 maanden toch nog een beest van een telefoon in mijn bezit te hebben. android / samsung ALL THE WAY!

    • @killian: Idd ja voelt wel fijn ja. Maar waar ik aan zit te denken is om gewoon een tweede simkaart te bestellen, en dan gewoon beide toestellen te gebruiken. :D

  • Het is jammer dat apple niet met een speterende verbetering komt en de S2 voorbij streeft.
    Dit is namelijk heel gezonde competitie en zorgt er voor dat de eerstvolgende samsung minimaal aan deze eisen zal voldoen. Samsung kan dus voorlopig weer rustig aan doen en hoeven de heren van R&D geen overuren te maken. jammer voor iedereen, of je nu een samsung of een iphone wil hebben.
    Het lijkt er op dat apple zijn marktaandeel wil vasthouden, en de mensen die twijfelen om toch van hun iphone over te stappen op de S2, toch over te halen om voor de 4s te kiezen.
    Minimale investering voor apple, maar wel een slimme tussenstap. de 5 is gewoon nog niet klaar..

  • Zo zie je maar, dat Samsung "heer en meester" is geworden in het smart/super phone segment.

    Al zal ik er niet aan twijfelen dat de 4S spectactulaire prestaties laat zien, zelf de 3GS die al ruim 2,5 jaar oud is levert nog prestaties die vandaag de dag prima meekunnen.
    Apple slaat de spijker op de kop met goede snelle simpele software.

    Zelf heb ik een SGS2, waar ik zeer te vreden over ben. Ik zal ook niet meer overstappen naar Apple, aangezien ik de toestellen te minimaal vind, geen revolutie, maar telkens een kleine verbetering.

    Ik ben gek op mijn S2, het is een beest van een telefoon, waarmee nu al geschiedenis is geschreven.

    • Dat jij een S2 wil en kiest is natuurlijk voor iedereen persoonlijk.
      Maar jij zegt dat je geen iPhone neem omdat er geen revolutie inzit maar telkens een kleine verbetering???

      Alsof Samsung wel telkens grote verbeteringen heeft en daar wel kunt spreken van revolutie??
      Stap van Samsung S naar de S2 is niet veel anders dan de iPhone 4 naar 4S.

      Beetje rare redenering.

  • Helaas kan Steve Jobs het vervolg van de succesvolle iPhones en overige i's niet meer meemaken. Welk merk je ook als persoonlijke voorkeur hebt, Apple heeft de visie op vorm en functie zeker veranderd, ook voor Samsung.

    • True. Eens!

      Vooral het omarmen, en perfectioneren, van de multi-touch technologie en met name de applicatie ervan in mobiele toestellen! Dit blijft nog steeds, schijnbaar door de meesten, een overziene feit...

1 2 3
Gerelateerde artikelen