Android 13 op je Samsung telefoon: check de nieuwe ‘Standen’ (Bixby Routines)

Een van de vernieuwingen die Android 13 naar je Samsung Galaxy brengt, is de Standen functie. Deze slokt het vertrouwde Bixby Routines op. Liefhebbers van de laatste niet getreurd: hij blijft nog wel bestaan als onderdeel van Standen.

Samsung telefoon met Android 13: Standen (Bixby Routines)

In onze queeste de belangrijkste vernieuwingen in One UI 5 – Samsung's interface voor Android 13 – in kaart te brengen, lopen we vandaag een oude bekende tegen het lijf. Alleen: deze oude bekende heeft een nieuwe jas aangetrokken, en doet een beetje alsof hij iets beters is dan vroeger. En vooruit, de nieuwe Standen functie is ook echt wel beter dan Bixby Routines. En met beter bedoelen we vooral makkelijker in het gebruik.

Een van de nieuwe snelkoppelingen die je bovenin het notificatiescherm van je Samsung telefoon met Android 13 kunt plaatsen heet Standen. De oplettende gebruik(st)er herkent natuurlijk direct het symbool van Bixby Routines, en dat is geen toeval. Want in de kern is Standen een remix van Bixby Routines. Waar je voor de laatste relatief veel moeite moest doen om zelf handige ‘standen' te maken, doet Samsung het nu voor jou.

Standaard biedt Standen een vijftal… uhm, standen: Slaap, Rijden, Trainen, Ontspanning, en Werk. Wie hier niet genoeg aan heeft – en waarom zou je? – kan eenvoudig zelf nieuwe standen samenstellen. Je kunt dan heel simpel de meest fundamentele handelingen in een menuutje kiezen. Welke app moet geopend worden? Welke verbindingen moeten aan of uit? Op welke tijdstippen of plaatsen wordt de stand geactiveerd? Bovendien kun je direct via SmartThings ook allerlei andere apparaten hun eigen opdrachten geven.

Mis je toch de klassieke ‘als-dan-structuur' van Bixby Routines, dan kun je daar op het Routines scherm alsnog mee aan de slag. Dan doe je in feite hetzelfde, maar heb je een wat fijnere controle over opties, mogelijkheden, en omstandigheden.

Dagelijks gebruik

Als je je Standen wilt organiseren dan doe je dit het beste via Instellingen, en dan de optie Standen. Je kunt hier met het ‘plusje' nieuwe standen maken – en uitgebreidere Routines samenstellen. Via de opties rechtsboven is er ook nog Historie, waar je kunt zien welke stand wanneer geactiveerd werd, en waarom. En er zijn de instellingen voor Standen, waar je kunt bepalen welke meldingen de functie geeft. Bovendien kun je kiezen wat je kunt zien en doen op het vernieuwde One UI 5 Vergrendelscherm.

Als je daar eenmaal mee in je nopjes bent, dan gebruik je Standen voornamelijk via de snelkoppelingen in het Quick panel (de snelkoppelingen bovenin het meldingenvenster). Tik daar een keer kort op de Standen knop en je krijgt direct de lijst met alle beschikbare standen te zien. Hou die knop wat langer vast en je gaat alsnog naar het uitgebreide Standen menu.

Welke telefoons?

Of jouw Samsung Galaxy straks ook de nieuwe Standen optie krijgt hangt van één ding af. Ook deze functie maakt deel uit van de grote upgrade naar Android 13 en One UI 5. Toestellen als de Galaxy S22, S21, S20, Galaxy A53, A52, en A51 krijgen deze sowieso. Maar de lijst is nog veel langer. Dus aarzel niet en check zelf welke Samsung telefoons de Android 13 update krijgen – en wanneer ongeveer.

Ook een dikke aanrader: onze berichtgeving over de andere vernieuwingen in One UI 5. Want de naderende upgrade heeft stiekem toch een hoop veranderingen in petto.

Lees de reacties (5)

  • Door een vervelende update van routines moet je ze nu handmatig activeren echt heel vervelend. Het idee is er nu af

  • Weer zo'n app die ik niet gebruik of wil gebruiken. Kan niet verwijderd en, erger nog, je jkunt de machtigingen (en dat zijn er veel) niet intrekken. Dikke min voor samsung

  • Icm met mijn watch 4classic werkt het niet meer. Mijn klokje weigert automatisch naar stand slaap te gaan en als ik hem handmatig inschakel krijg ik toch midden in de nacht app meldingen. Kan zo mooi zijn...

  • De watch3 en watch4 reageren niet goed op de routines functie dat wil zeggen dat ze niet mee gaan met de gsm flip4 en als ik wakker ben gaat mijn gsm op slaapstand.
    Maar het vervelendste vind ik dat de personen die mogen bellen, ookal staan ze in favorieten eruit worden gegooid

  • Jammer, ik kon zo handig op mijn watch de slaapstand instellen, voor telefoon en uurwerk. Nu staat er een knop standen, die mij steeds opnieuw naar m'n telefoon stuurt. Ik wil graag terug een knop 'bedtijd' of zo OP MIJN WATCH, maar dat blijkt niet mogelijk. Echt stom.