Android 11 op je Samsung Galaxy: front camera verbergen niet meer mogelijk

Nadat je Android 11 en One UI 3 op je Samsung telefoon installeert, kun je de front camera niet meer verbergen. Dat is geen bug, maar een feature, zo lijkt het. Hoe zit dit?

Links: Galaxy S10 met interface met ‘verborgen' front camera. Rechts: Galaxy S20 met Android 11 zonder verborgen camera

Android 11 en One UI 3: uitsnede front camera niet verbergen

In 2019 verscheen de Galaxy S10-serie in Nederland. Dat was toen de eerste Samsung telefoon in Europa met een uitsnede in het scherm voor de front camera. Omdat niet iedereen gecharmeerd was door dit ‘cameragat', had Samsung in de One UI software een speciale optie ingebouwd: Uitsnede camera verbergen. Daarmee kun je het cameragat verbergen, door de bovenste schermrand in zijn geheel niet te gebruiken.

Sindsdien was deze instelling een standaard onderdeel van de One UI interface inclusief versie 2.x. Echter, in Android 11 en One UI 3 is hij verdwenen. Wie in de Instellingen nu naar Display gaat, en daar Apps op volledig scherm kiest, kan niet meer rechtsboven naar Geavanceerde instellingen gaan. De functie Uitsnede camera verbergen is ook niet meer ergens anders in Samsung's uitgebreide menu's te vinden.

De optie is niet alleen spoorloos verdwenen uit de Instellingen. Ook in de handleiding van verschillende toestellen – bijvoorbeeld van de Galaxy S20 met Android 11, pagina 125, zie de PDF – wordt de mogelijkheid niet langer vermeld. Het gaat hier dus niet om een bug, maar om een feature. Of eigenlijk: juist geen feature, dus.

Wij snappen dat dit geen ontzettend populaire optie was. Maar een aantal mensen gebruikte ‘m wel degelijk – niet alleen op de S10 of S20, maar ook op de populaire Galaxy A50 en veel andere modellen. Een bijzonder dringende reden om de instelling maar gewoon weg te halen lijkt er verder niet te zijn. Mocht jij een van de gebruik(st)ers zijn die de optie ná de Android 11 update zoekt: nee, je bent niet gek, hij is echt verdwenen.

Meer weten over de Android 11 upgrade? Check dan de vernieuwingen in One UI 3, of lees tips voor een goede voorbereiding op de installatie op je Samsung telefoon. Wil je weten of en wanneer jouw toestel de upgrade krijgt? Check dan ons grote Samsung-Galaxy-en-de-Android-11-update overzicht.