Android 11 op je Samsung Galaxy: de (licht) vernieuwde camera

Welke veranderingen zitten er straks in de camera app als jouw Samsung telefoon de Android 11 update krijgt? Zet je schrap, want de wijzigingen zijn…. bescheiden. Maar omdat we er met enige regelmaat naar gevraagd worden, nemen we de camera nu onder de loep.

Android 11 en Samsung One UI 3: vernieuwde camera app

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, Android 11 brengt straks geen geheel nieuwe features of standen voor de camera van je Galaxy. Het wachten is waarschijnlijk op de Galaxy S21 en One UI 3.1. De kans is groot dat daar een snufje of twee echt nieuw is, en dat deze dan op een later tijdstip alsnog naar verschillende andere Samsung toestellen komen. Maar met de Android 11 upgrade blijf de buit beperkt.

Is er dan helemaal niets anders? Ja, toch wel. Het meest zichtbaar is de nieuwe manier om focus en belichting handmatig aan te passen. Tot nu toe waren dit twee aparte regelaars die in de zoeker van de camera verschijnen zodra je handmatig scherp stelt door ergens te tikken.

Vanaf One UI 3 is de ‘schuif' voor de handmatige belichting direct onder het ‘focus rondje' geplaatst, zodat je deze altijd met dezelfde vinger kunt bereiken. Bovendien toont een ‘slotje' als je de focus en belichting hebt vastgezet door je vinger wat langer op het scherm te houden.

Hoewel we hier Android 11 al langer in dagelijks gebruik hebben op de Galaxy S20 Ultra en Note 20 Ultra, kunnen we niet zeggen dat dit een enorme verbetering is. Het is vooral even wennen. Maar er is (iets) meer.

Camera-instellingen logischer

Samsung heeft de indeling van de verschillende Camera-instellingen een stukje logischer gemaakt. Zo is er nu een apart kopje Selfies, tussen Foto's en Video's. De opties die je daar vindt zijn:

  • Groothoek gebr. voor groepsselfies – was eerst: Slimme groothoekselfie
  • Selfies zoals voorbeeld opslaan – was eerst: Voorbeeldweergave foto's
  • Kleurtoon selfies – was eerst: Selfietint

Alle drie bestaan natuurlijk al in One UI 2.5 en eerder, maar daar zitten ze nog verspreid over andere menu-items. Je zou met wat goede wil dus kunnen zeggen dat Samsung in One UI 3 de frontcamera – en dus het maken van selfies – wat meer een eigen plek geeft.

Nuttige functies: alleen nog Auto HDR

Dit betekent natuurlijk ook dat onder het kopje Nuttige functies minder opties staan. Dat is niet zo dramatisch, maar toch komen we hier één relevante wijziging tegen.

Wat tot nu toe de optie HDR (Rijke toon) was, is nu Auto HDR. Inderdaad, je kunt nu alleen nog de automatische HDR-instelling in- of uitschakelen. Je kunt niet meer handmatig áltijd HDR toepassen. Je gebruik Auto HDR, of geen HDR. Ook de Pro modus biedt de keuze voor permanente HDR niet. Voor 99% van de gebruik(st)ers is dit vermoedelijk geen enkel probleem – maar je kunt het maar weten.

Met deze korte opsomming zijn we gelijk ook bij het einde van de lijst met wijzigingen. Oké, de optie Trillen bij aanraking heet in One UI 3 Feedback trilsignaal. Maar is verder exact gelijk, net als aan de camera gerelateerde features als AR-Zone.

Meer One UI 3

Als meer wilt weten over de aankomende Android 11 en One UI 3 upgrade, check dan onze verdere berichtgeving over nieuwe One UI 3 features. Bovendien kun je natuurlijk ook onze preview van de Galaxy S20 met Android 11 lezen.

Wil je weten of jouw Galaxy ook de upgrade gaat krijgen? Check dan onze grote Samsung-Galaxy-en-de-Android-11-update-overzicht. De verwachting is dat de brede uitrol ergens begin december van start gaat op de Galaxy S20. Later die maand volgt dan de Note 20, en in de weken en maanden daarna de verschillende andere toestellen.