Amerikaans Android 9.0 beta-programma Galaxy S9 in de startblokken

In de VS lijkt een beta-programma voor Android 9.0 op Galaxy S9 klaar te staan voor lancering. Een vergelijkbaar programma hebben we in Europa nog niet kunnen ontdekken.

Galaxy S9 Android 9.0 Pie beta

Sinds de Galaxy S6 een update kreeg naar Android 6.0.1 houdt Samsung ieder jaar een beta-programma voor grote Android upgrades. Daarin kun je nieuwe software vroegtijdig uitproberen, en Samsung kan met de feedback fouten opsporen en oplossen. Het was niet duidelijk of een dergelijk programma ook in de pijpleiding zit voor de Galaxy S9 en de update naar Android 9.0 Pie. Dat lijkt nu toch het geval.

In ieder geval ontdekte XDA dat de pagina's met o.a. de FAQ voor een Amerikaanse Pie-beta al toegankelijk zijn. Daarmee is bevestigd dat het programma er inderdaad komt – voor Amerikaanse gebruik(st)ers, althans. Vergelijkbare pagina's in andere landen tonen nog steeds de informatie van het Oreo-beta programma dat eind 2017 liep.

Beta in Europa en/of Nederland

Het valt op dit moment dus nog niet te zeggen, laat staan bevestigen, of we ook hier in Europa een dergelijke beta-programma gaan zien. Een tijdje terug bleek al, dat Samsung de Android 9.0 firmwares voor de Galaxy S9 in álle Europese landen al aan het testen is. In voorgaande jaren zagen we alleen specifieke beta-firmwares in de landen waar de test later live ging – dat is nu dus niet het geval.

Dat neemt niet weg dat een eventuele Europese beta vermoedelijk toch niet vanuit Nederland toegankelijk zal zijn. In voorgaande jaren liepen Samsung's beta-tests alleen in Engeland en/of Duitsland, en nog een paar landen, waaronder niet Nederland of België. Bovendien was deelname vorig jaar niet eens meer mogelijk door een firmware uit een deelnemend land te flashen.

Los van dit alles biedt een beta-programma – ongeacht waar – altijd een goede vooruitblik van wat een grote Android upgrade met zich mee brengt. We zagen natuurlijk al vroege testversies van Android Pie op de Galaxy S9, en op de Note 9. Toch duikt er in een beta-programma meer informatie op, omdat er simpelweg meer gebruik(st)ers mee aan de slag kunnen. In de VS lijkt dát moment nu niet meer ver weg. En tijdens een officiële aankondiging komen we misschien ook meer te weten over een eventuele Europese beta.

(via)

Lees de reacties (3)