Afbeeldingen: Samsung Galaxy S23 (Ultra) in hoge resolutie

Vandaag zien we officiële afbeeldingen van de Samsung Galaxy S23 en van de Galaxy S23 Ultra in crispy hi-res kwaliteit. Althans, we zien de achterkant van de toestellen – in vier kleuren. Aanvulling: naar verluid zijn de getoonde plaatjes géén officiële afbeeldingen uit Samsung's PR-koker. Desalniettemin geven ze een goed beeld van de verwachte toestellen, maar hou dit in gedachten.

Galaxy S23 (Ultra) officiële afbeeldingen

Met nog maar een paar weken te gaan tot de onthulling van de Galaxy S23 serie neemt de hoeveelheid beeldmateriaal van de toestellen snel toe. De afgelopen weken zagen we foto's van toesteldummy's, en zelfs de eerste persrenders. En vandaag zien we´nu nog meer afbeeldingen die de toestel goed weergeven – of ze niet echt zijn of niet.

Als eerste zien we de Galaxy S23 in de vier voorspelde kleuren beige, roze, groen, en zwart. Opnieuw zien we de camera's, die in 2023 niet meer ingebed zijn in één eiland. Iedere lens steekt een beetje uit in een eigen behuizinkje. Nog niet eerder was het design van een Galaxy S-telefoon zo minimalistisch.

Wat misschien nog het meeste opvalt, is het feit dat Samsung dit jaar echt een soort ‘standaard design' lijkt te hanteren voor alle nieuwe toestellen. Vergelijk deze Galaxy S23 met de eerder deze week gelanceerde Galaxy A14, en je ziet de overeenkomsten. Natuurlijk, het design van de S23 is verfijnder, en het toestel is gemaakt van veel hoogwaardiger materialen. Maar de grote lijnen zijn vergelijkbaar.

En de Ultra…

Dat geldt natuurlijk wat minder bij de Galaxy S23 Ultra, die wel een wat opvallender camera layout heeft – die op zijn beurt weer sterk lijkt op de S22 Ultra. Dat maakt de S23 Ultra tot de minder verrassende telefoon in de serie – in ieder geval qua vormgeving.

Net zichtbaar op deze afbeeldingen – rechtsonder op de plaatjes – én heel relevant is dat de Galaxy S23 Ultra een ingebouwde S Pen stylus heeft. Ook in 2023 is de Ultra dus in feite de voortzetting van de Note serie. Ten opzichte van de reguliere S23 is er één extra camera – dat is de telefotocamera met 10x optische zoom. De camera met 3x zoom is op alle S23 modellen dezelfde. Natuurlijk heeft de S23 Ultra ook nog de 200 megapixel hoofdcamera – de S23 moet het doen met een resolutie van ‘slechts' 50 MP.

En verder?

Niet te zien, vandaag, is de Galaxy S23+. Maar dat toestel is qua design echt gewoon een grotere kopie van de S23. Eerder al werd duidelijk dat alle toestellen in de serie ook in Europa Qualcomm's Snapdragon 8 Gen 2 processor krijgen. En de S23 en S23+ krijgen met een capaciteit van respectievelijk 3900 en 4700 mAh een grotere batterij dan hun voorganger. De S23 Ultra beschikt over dezelfde 5000 mAh accucapaciteit als de S22 Ultra.

Een andere belangrijke verbetering zit aan de voorkant van de toestellen. Voor het eerst sinds 2019 krijgen de basismodellen in de Galaxy S-serie een frontcamera met een hogere resolutie: 12 MP. Deze zou zodanig goed zijn, dat Samsung besloot ‘m ook in de Galaxy S23 Ultra te stoppen. Voorgaande Ultra modellen hadden een 40 MP frontcamera.

Los van dit alles krijgen de Galaxy S23 modellen waarschijnlijk ook de mogelijkheid om berichten te versturen via het Iridium satellietnetwerk. En hoewel er geruchten waren dat een S23 altijd minstens 256 GB opslag heeft, vonden wij informatie dat je straks ook gewoon voor een Galaxy S23 met 128 GB opslag kunt kiezen.

Lancering en prijs

De lancering van de S23 serie vindt waarschijnlijk rond 2 februari plaats. De echte releasedatum is dan ergens midden februari – rond de 17e. Hoewel wij er lange tijd vanuit gingen dat de Galaxy S23 modellen bij lancering wat duurder zijn dan de telefoon in de S22 serie, zijn er berichten die dit tegenspreken. De ‘basisprijs' zou in de veel markten hetzelfde blijven. Mits correct, zou dit voor Europa betekenen dat je de Galaxy S23 vanaf €849 koopt, de S23+ vanaf €1049, en de S23 Ultra vanaf €1249.