- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 stemmen, en is laatst geüpdatet op 13 jaren geleden door joosthaverkort.
-
AuteurBerichten
-
12 januari 2012 om 16:09 #25494
Veel mensen gebruiken een Task Killer op hun toestel (Zoals ‘Task Killer Pro’) om hun toestel sneller te maken.
Kort samengevat:TaskKillers zijn op je S2 compleet onzinnig en werken juist averechts.
Wat uitgebreider samengevat:
Waarom dit misverstand:
De meeste mensen zijn gewend om met Microsoft Windows of Apple te werken. Hiervoor geldt: Hoe meer programma’s je open hebt staan, deste langzamer je computer. Dit komt omdat elk openstaande programma gebruik maakt van het werkgeheugen (RAM) en de processor. Bij veel openstaande programma’s wordt je computer dus zwaarder belast, en wordt hij traag. In dat geval sluit je overbodige programma’s af en werkt je computer weer snel.
Dit is de reden dat mensen intuïtief geneigd zijn om hetzelfde te doen op hun Android toestel: een TaskKiller gebruiker om overbodige Apps af te sluiten.Om uit te leggen waarom Android anders werkt, zal ik eerst een poging wagen om een paar belangrijke begrippen uit te leggen. (Degenen die deze begrippen al snappen, mogen dit overslaan 😉 )
Wat zijn RAM/Werkgeheugen, Processor en Opslag/Flashgeheugen?? (oftewel: computerkunde voor dummies;)
Stel je de computer als een accountantskantoor voor: De accountant zit achter zijn bureau belastingberekeningen uit te voeren. Af en toe moet de accountant opstaan om naar het archief op een andere verdieping te lopen, om nieuwe dossiers op te halen of resultaten van zijn berekeningen op te bergen. Deze trip naar het archief kost relatief veel tijd. (waarin de accountant ook nuttig werk had kunnen verrichten)
Dossiers die hij vaak nodig heeft, verwacht nodig te hebben, of eventjes niet gebruikt, bewaart hij daarom op een stapeltje op de hoek van zijn bureau. Daardoor hoeft hij niet meer voor elk afzonderlijke dossier heen-en-weer te lopen, en kan hij meer tijd besteden aan het maken van berekeningen.
Kortom: Hoe minder vaak de accountant heen-en-weer hoeft te lopen, hoe meer tijd hij kan besteden aan berekeningen en hoe sneller ons accountantskantoor (de computer dus) z’n werk doet.- De accountant is in dit voorbeeld de processor. De berekeningen die hij verricht kun je vergelijken met het draaien van computerprogramma’s.
- Het archief kun je vergelijken met het Flashgeheugen/Opslag/Harde schijf.
- Het stapeltje op de hoek van de accountant’s bureau kun je vergelijken met het RAM/werkgeheugen.
- De maximale grootte van het archief kun je vergelijken met hoeveel Gigabyte/Terabyte de harde schijf of opslag is.
- De maximale grootte van dat stapeltje op zijn bureau kun je zien als de totale grootte van het RAM.
- De snelheid waarmee de accountant berekeningen uitvoert, kun je beschouwen als de snelheid van de processor. (in MegaHerz of GigaHerz)
- “Dual-Core” betekent simpelweg dat er twee accountants tegelijkertijd aan één bureau zitten te werken.
- Alleen voor de hard-core nerds: DMA is de zielige stagiair die continue door de accountant naar het archief wordt gestuurd om dossiers heen-en-weer te zeulen;)
Wanneer het stapeltje op de hoek van het bureau te vol raakt, moet de accountant dus vaker heen-en-weer lopen (wat langer duurt), of simpelweg de boel opruimen zodat er weer iets nieuws bij kan. Op een gewone computer gebeurt dit opruimen door handmatig overbodige programma’s af te sluiten.
Behalve dat dit voorbeeld uitlegt wat de Processor, Ram en Opslag zijn, heeft het trouwens geen betrekking op de uitleg over TaskKillers specifiek. Het leek me gewoon handig om deze begrippen eerst uit te leggen.
Hoe werkt android: (Anders dan bijv. Windows of Mac)
Wanneer een App voor de eerste keer wordt opgestart, wordt het programma vanaf flashgeheugen naar het RAM gekopiëerd. Vanaf daar wordt het programma uitgevoerd door de processor. Zodra je een App verlaat, wordt deze ‘bevroren’ in het RAM geparkeerd. Deze App gebruikt vanaf dat moment dus geen processorvermogen, alleen RAM. Hierdoor heeft het geen invloed op de snelheid van Android of andere Apps.
Zodra je die ene App daarna weer opent, wordt deze vanuit het RAM ‘ontdooit’. Dit ‘ontdooien’ gaat veel sneller dan wanneer de App vanuit flashgeheugen gestart moet worden. Mocht de App inmiddels door een TaskKiller zijn verwijderd, dan moet het alsnog vanuit Flash worden geladen, wat langer duurt en meer accucapaciteit kost.
Het klinkt dus wat gek, maar het is juist goed om zoveel mogelijk Apps in je RAM te hebben staan. Wanneer Android te weinig vrije RAM heeft om bijvoorbeeld een nieuwe App te kunnen starten, wordt automatisch de langstgeparkeerde App uit het RAM verwijderd.
Kort samengevat: Android zorgt er zelf voor dat je RAM op de meest efficiënte wijze wordt benut. Elke ongebruikte MB RAM is eigenlijk zonde en het is daarom onzin om zoveel mogelijk RAM vrij te willen hebben.Een ander probleem met Task Killers:
Naast Apps, kent Android ook achtergrondprocessen. Het Alarmclock-proces moet bijvoorbeeld op de achtergrond draaien om de tijd in de gaten te houden en zonodig actie te ondernemen. hetzelfde geldt voor de afhandeling van SMS, Telefoon, e-mail, Facebook, Twitter enz… Deze processen gebruiken processorvermogen en RAM, en zijn noodzakelijk voor de werking van je toestel. Het risico bestaat dat een task killer zo’n proces afschiet waardoor je toestel niet naar behoren functioneert. (Je zou niet de eerste zijn die zich verslaapt omdat de alarmclock is ge-kill’t)Er zijn nog veel meer redenen te noemen waarom TaskKillers zinloos en zelfs schadelijk zijn, maar daarvoor verwijs ik naar Google search. Een reden dat Task Killers nog steeds populair zijn is simpelweg het sentiment dat de consument heeft overgehouden aan Microsoft Windows :/
Een korte analogie:
Vroeger moesten treinmachinisten kolen in hun stoomtrein scheppen om te kunnen rijden. Taskkillers kun je vergelijken met dat moderne machinisten in elektrische treinen nog steeds een kolenschop mee zouden moeten nemen. Met andere woorden: Totaal zinloos en het staat in de weg!Puur-technisch gezien is deze uitleg natuurlijk niet 100% accuraat, maar ik snap dat dit best ingewikkelde materie is en hoop dat het zo ook voor niet-technici leesbaar en begrijpelijk is;)
Groetjes,
JoostPs.
Mensen die experimenteren met hun toestel of custom ROM’s draaien kunnen uiteraard wel baat hebben bij TaskKillers. Dit is meestal echter uit andere overwegingen dan het sneller laten werken van hun toestel.12 januari 2012 om 17:12 #29668ArjenPLidHi Joost, bedankt voor deze welkome info.
12 januari 2012 om 17:25 #29670Voor mensen die problemen hebben met een traag toestel of hoog batterijverbruik:
Ik kwam net een app tegen, waarmee je dit heel goed (en efficiënt i.t.t. veel anderen) schijnt te kunnen monitoren. Ik heb ‘m zelf zojuist pas geïnstalleerd dus kan er nog niet heel veel over zeggen.De filosofie is om ‘foute’ apps op te sporen en daarna gewoon te de-installeren. (In plaats van ze met een Task Killer af te schieten)
De app heet “Watchdog task manager” ( https://market.android.com/details?id=com.zomut.watchdog&hl=nl )
13 januari 2012 om 23:09 #29683RalphLidMocht de Watchdog task maneger bevallen misschien hier ook een “simpele uitleg” over.
En hoe deze app in te stellen want mogenlijkheden genoeg maar weet niet goed wat ik er mee moet.Alvast bedankt
16 januari 2012 om 11:38 #29715Watchdog lijkt op zich niet heel veel te doen. Het verzamelt informatie over de hoeveelheid processortijd Apps gebruiken en kan aan de hand daarvan een Notification geven op het moment dat een App teveel processortijd gebruikt. Aan de hand van deze informatie kun je besluiten om een bepaalde App (of widget) te de-installeren.
Ik heb op dit moment geen issues met mijn toestel, dus kan het zelf niet verder testen. -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.