Galaxy S9 krijgt nóg een update, zonder nieuwe patch, maar met fix voor telefoonverbinding

Opvallend: voor de unbranded Galaxy S9 rolt wederom een update uit in Nederland. Een nieuwe beveiligingspatch zit er niet in: de april update was tenslotte onlangs al geïnstalleerd, en de mei patch moet nog komen. Dus: wat doet de update dan? Aanvulling: inmiddels is duidelijk wat de update vooral doet: het fixen van een bug die telefoonverbindingen instabiel maakte.

Vorige week nog kreeg de Nederlandse Galaxy S9 de beveiligingsupdate van april. Inmiddels is het mei, en rolt er opnieuw een update uit voor het toestel. Echter, zonder nieuwere beveiligingspatch, en met slechts een handvol verbeteringen.

Galaxy S9 'tussendoor-update': kleine verbeteringen

Op dit moment is dus voor de Galaxy S9 een update beschikbaar met firmwareversie G960FXXU1ARD4 (S9 Plus: G965FXXU1ARD4). Dat is een andere dan de firmware met de april patch die vorige week arriveerde en versienummer G960FXXS1ARD1 droeg. De nieuwe update is ruim 112MB (S9 Plus: 167MB) groot, en – aldus de changelog – verbetert de ‘Stabiliteit voor bellen‘ en de ‘Kwaliteit van achtergrond‘.

Curieus genoeg zijn dit precies dezelfde verbeterpunten die bij een eerdere update voor de Galaxy S9 werden genoemd. Die update, die begin april werd aangeboden, bevatte ook geen nieuwe beveiligingspatch. Het scenario herhaalt zich dus min of meer, zonder dat duidelijk wordt wat er exact beter is, en waarom. Aanvulling: in sommige landen en bij sommige providers had de S9 (Plus) tot nu toe soms last van telefoonnverbindingen die soms vanzelf verbraken. De hier beschreven update bevat een fix voor dit probleem, waarover wij van Nederlandse gebruik(st)ers amper iets hoorden.

Beschikbaarheid

Op het moment van schrijven is de nieuwe update beschikbaar op de unbranded Galaxy S9, en op Vodafone's branded S9 en S9 Plus. Voor de unbranded S9 Plus zal hij vast ook spoedig uitrollen. Alleen T-Mobile's branded modellen zitten om onbekende rendenen momenteel nog bij de patch van maart. Hopelijk ontvangen deze ook spoedig de nieuwe update, vermoedelijk dan ook direct met april patch erbij.

Omdat de nieuwe update dus nog niet de security patch van mei bevat, verwachten we deze ook nog ergens in de komende weken. Al met al brengt Samsung momenteel dus maarliefst twee updates per maand naar de Galaxy S9 en S9 Plus. En dat, terwijl heel veel gebruik(st)ers één update per maand al meer dan genoeg vinden. Gemakshalve gaan we er toch maar vanuit dat het ergens goed voor is 😉 .

(Dank, Fred, Erwin, Daniël!)

Lees de reacties (12)

  • In België zitten we Ook nog steeds met beveiligingsupdate van maart. Beetje schandalig, niet? (toestel = S9+).

    Waar kan het oponthoud zitten? Bij Samsung? Of toch provider?

    • Fred, ik heb een unbranded S9+ (regio LUX) en heb de april update ontvangen. anders eens handmatig update doen

      • Vanmiddag de update met beveiligingsupdate van april ontvangen op Belgisch toestel.

    • In Nederland bij T-Mobile ook nog op Maart.. meerdere malen al contact gehad met Samsung.. die weten niks.. en zijn vrij onebeschoft. Met andere woorden. je koopt een toestel van ruim 900 euro en je moet je mond er over houden. Hoop dat de updates nog binnenkomen.

  • Geen idee in welke update het zat, maar mijn S9 ondersteund nu ook eindelijk ARCore! :) Kon het gewoon installeren vanuit de Play Store.

    • Ja, was onafhankelijk van welke update dan ook. Ik kon m na de laatste update nog niet installeren, nu wel.