De eerste gelukkigen nemen vanaf nu hun gloednieuwe Samsung Galaxy S9 of S9 Plus in ontvangst. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een eerst set Galaxy S9 tips: de dingen die wij direct met ons nieuwe toestel doen.
Nu al worden de eerste Galaxy S9 (Plus) exemplaren thuisbezorgd, en later zullen natuurlijk nog veel meer gelukkigen hun nieuwe toestel in gebruik nemen. En wat doe je dan, als je je nieuwe telefoon in gebruikt neemt? Iedereen heeft zo zijn of haar eigen routines. Wij ook: dit zijn die van ons.
Galaxy S9 tips
Vroeger moest je tijdens de eerste installatie van een smartphone vooral je taal en tijdzone kiezen, en je Wi-Fi netwerk instellen. Tegenwoordig zijn er allerlei dingen die je kunt of zelfs moet doen. Op de Galaxy S9 is dit niet anders. Het is zelfs erg handig om een aantal dingen direct in te stellen – tijdens het instelproces, of direct daarna.
Marketinginformatie niet aanvinken/Reclame uitzetten
In de loop van het instelproces moet je een aantal keer instemmen met voorwaarden. In sommige gevallen vink je ook instemming met het ontvangen van marketinginformatie aan, als je direct álle items aanvinkt. Marketinginformatie is in feite gewoon reclame – van Samsung's eigen apps en diensten vooral. Maar als je hier niet op zit te wachten, kun je deze ook níet aanvinken. Even opletten bij het accepteren van voorwaarden, dus.
Heb je deze kans tijdens het instellen gemist? Dan kun je de reclame op je Galaxy S9 alsnog uitzetten als je via Instellingen naar het kopje Algemeen beheer gaat. Tik op Marketinginformatie, en haal indien nodig het vinkje weer weg.
Beveiliging
Een van de belangrijkste instellingen op je nieuwe Galaxy S9 is natuurlijk de beveiliging. Het is een goed idee om direct je vingerafdruk(ken) te registreren én je gezicht en iris. Dat maakt het gebruik van je telefoon straks echt een stuk makkelijker. Al tijdens het instelproces kun je beide doen. Kies bijvoorbeeld voor de beveiligingsoptie Intelligente Scan. De Galaxy S9 gebruikt dan een combinatie van gezichtsherkenning en de irisscanner om jou te identificeren. Dit werkt in de meeste gevallen vlot, en dankzij de irisscan ook bij weinig licht.
Toch is het ook een goed idee om meerdere vingerafdrukken te registreren. Als je jezelf aanleert je Galaxy S9 altijd zo vast te pakken dat je wijsvinger altijd op de vingerafdruksensor ligt, dan zal deze altijd meehelpen bij het ontgrendelen. Je hoeft daarvoor het scherm niet eens aan te zetten – oppakken met je vinger op de sensor is voldoende om direct naar het startscherm te gaan.
Het is ook zinvol om een vingertop van je andere hand te registreren. Bijvoorbeeld: de wijsvinger van beide handen, dus. Je kunt dan je telefoon ook direct ontgrendelen als je ‘m eens in je andere hand houdt. Heb je tijdens de installatie – bijvoorbeeld – wel de Intelligente Scan maar geen vingerafdrukken ingesteld? Dan kun je dit later alsnog doen via Instellingen en de optie Schermvergr. en beveilig.
Met de combinatie van vingerafdrukken, gezichtsherkenning en irisscanner zul je in veel gevallen je Galaxy S9 direct kunnen gebruiken als je ‘m oppakt en ernaar kijkt.
Schermweergave: natuurlijke kleuren
‘Samsung's AMOLED schermen zijn altijd zo onnatuurlijk'. Hoewel dit onzin is, blijf je dit zinnetje ook anno 2018 nog tegenkomen. De reden daarvoor is de standaardinstelling die je ook op de Galaxy S9 weer tegenkomt. Ga via het Instellingen menu naar Display, en kies de optie Scherm-modus. Standaard staat deze op de ietwat ‘spectaculaire' Aanpasbaar display stand. Vind je dit mooi? Prima, niks meer aan doen. Wil je liever genieten van de natuurlijke kleurweergave waartoe de Galaxy S9 ook in staat is? Kies dan de Basis stand. Deze zorgt voor een rustig, natuurgetrouwe weergave van alle kleuren.
Schermresolutie
Als we toch in het Display menu zijn, kun je ook de schermresolutie instellen. Standaard staat deze namelijk niet op de hoogste mogelijke instelling, maar op een full HD stand met 2220 x 1080 pixels. Dat is voor 98% van de toepassingen genoeg, en je ziet sowieso geen pixels op de Galaxy S9. Maar wie foto's of Gear VR-content echt op de maximale resolutie wil zien kan onder het kopje Schermresolutie omschakelen naar de WQHD+ stand, met 2960 x 1440 pixels. Bedenk wel dat je S9 in deze stand iets meer energie verbruikt.
Lettertype/zoomniveau
In principe is de standaard lettergrootte voor het gros van de Galaxy S9 gebruik(st)ers wel prima. Wil je toch meer op je scherm? Of juist grotere letters die makkelijker leesbaar zijn? Dan kun je tijdens het instelproces of later deze instellinen aanpassen. Wederom in het Display menu vind je de optie Lettertype en zoomniveau. Als je kiest voor een andere tekstgrootte wordt alleen de tekst op het scherm groter of kleiner. Wil je dat alles groter of kleiner is? Verander dan de instelling Inzoomen op het scherm.
Scherm langer aan
Niet is vervelender dan een scherm dat telkens weer dimt of uitgaat terwijl je aan het lezen bent. Je hebt op je Galaxy S9 twee opties om dit te voorkomen. In het Display menu kun je natuurlijk simpelweg de optie Time-out scherm aanpassen en op – bijvoorbeeld – 10 minuten zetten. Je kunt ook via de Instellingen naar de optie Geavanceerde functies gaan en daar Slim sluimeren inschakelen. Het scherm blijft dan aan zolang je ernaar kijkt. Alleen in het donker werkt dit snufje soms minder goed, omdat het toestel dan niet goed je gezicht kan ‘zien'.
Navigatiebalk: toetsen en kleur
Onder op het scherm van de Galaxy S9 staat de navigatiebalk. De Home toets die je daar ziet is drukgevoelig, en doet het ook als het scherm van de Galaxy S9 uit staat. Met andere woorden: druk op die plaats op het scherm om je telefoon in te schakelen, ook als je daar dus niks ziet.
Verder kun je via Instellingen en Display de optie Navigatiebalk kiezen. Daar kun je onder meer de volgorde van de navigatietoetsen kiezen. Wil je liever de Terug-toets links? Dat kan, bij de optie Knoplay-out. En bij Achtergrondkleur kun je – inderdaad – de achtergrondkleur van de navigatiebalk aan je eigen smaak aanpassen.
Standaard ingeschakeld is de optie Knop weergeven en verbergen. Dat is dat ‘puntje' dat links op de navigatiebalk te zien is. Tik twee keer op het puntje om de hele balk tussendoor te laten verbergen, zodat je het hele scherm kunt gebruiken voor toepassingen. Je haalt ‘m dan weer terug door vanaf de onderrand van het scherm omhoog te vegen met je vingertop. Tik nogmaals twee op het puntje om de navigatiebalk weer ‘vast' te zetten.
En ook handig in dit menu: bij Druk hard op Startknop kun je instellen hoe hard je precies op de virtuele knop moet drukken om het scherm in te schakelen.
Thema's, achtergronden, apps en widgets
Het startscherm is het scherm waar je belangrijkste apps en widgets staan. Leg je vinger op een leeg stukje daarvan, en je krijgt een aantal opties te zien, waaronder Achtergronden, Thema's en Widgets. Via deze laatste kun je dus widgets toevoegen, met de eerste twee kun je grotendeels het uiterlijk van de interface van de Galaxy S9 aanpassen.
Tik op Instellingen startscherm om te kiezen hoeveel apps er op het Startscherm en op een pagina van je Apps-scherm passen. Sterker nog: je kunt zelfs kiezen óf je een apart Apps-scherm wilt. Onder het kopje Lay-out startscherm kun je er ook voor kiezen om Alleen startscherm in te stellen. Al je apps worden dan op het startscherm zelf gezet – denk: iPhone interface.
Apps-knop kwijt? Zo haal je ‘m terug
Overigens wissel je op de Galaxy S9 tussen Starscherm en Apps-scherm door omhoog te vegen. Wil je liever gewoon de ouderwetse ‘Apps-knop' terug, die op andere (oudere) telefoons rechtsonder in beeld stond? Kies in de Instellingen startscherm dan voor de optie Apps-knop. Je kunt nu zelf instellen of je deze wilt verbergen (standaard ingesteld) of juist weergeven.
Startscherm in panorama stand (liggend)
De Galaxy S9 (Plus) is Samsung's eerste Galaxy waarop je het startscherm ook ‘liggend' – in panorama-modus – kunt gebruiken. In (wederom) het menu Instellingen startscherm kun je de schakelaar bij Alleen staande stand uitzetten. Als je dit doet, roteert het hele startscherm mee met hoe je je telefoon houdt.
Dit is vooral een zinvolle optie als je – bijvoorbeeld – tussen het film kijken of gamen door even snel iets ander wil checken. Je hoeft dan niet je hele toestel tijdelijk te draaien om andere apps te kiezen.
Schermhelderheid direct toegankelijk
Als jij, net als wij, graag zelf de helderheid van het scherm van je Galaxy S9 regelt, dan wil je de regelaar daarvan graag direct kunnen bereiken. Standaard zie je deze echter niet, als je je notificatiescherm naar beneden in beeld haalt. Pas als je álle snelkoppeling laat tonen door een twee keer naar beneden te vegen komt de helderheidsregeling in beeld. Tik op het ‘pijltje' dat er rechts naast zit en zet de schakelaar achter Bediening bovenaan weergeven aan.
Notificaties tonen met je vingerafdruksensor
Over het notificatiescherm gesproken: je kunt deze ook in beeld halen door met je vingertop over de vingerafdruksensor naar beneden te vegen. Dit snufje moet je dan wel inschakelen. Dit doe je via Instellingen in het menu Geavanceerde functies. Schakel Gebaren vingerafdruksensor in. Vanaf nu kun je notificaties snel bekijken door je vinger over de sensor te laten glijden. Je hoeft het scherm niet eens aan te raken, zeker niet als je je Galaxy S9 ontgrendelt met dezelfde vingerafdruksensor of met Intelligenten scan – zoals hierboven uitgelegd.
Bixby uitschakelen
Jawel, ook de Galaxy S9 is weer voorzien van Samsung's Bixby assistent met speciale knop onder de volumetoetsen. Maar ook anno 2018 spreekt Bixby nog lang geen Nederlands. En dus willen – vermoeden wij – veel gebruik(st)ers Bixby uitzetten op de Galax S9. Dit doe je in feite in twee stappen.
Als eerste moet je de Bixby toets deactiveren. Om dat te doen zul je eerst Bixby een keer moeten starten mét die knop. Dus: druk op de Bixby knop en volg de stappen om de software voor het eerst te activeren. Als je dit hebt gedaan, belandt je uiteindelijk op het Bixby Home scherm. Helemaal bovenin staat de optie Open Bixby Home wanneer u op de Bixby-toets drukt. Zet de schakelaar uit, en Bixby Home zal niet meer iedere keer starten als je per ongeluk op die knop drukt.
Maar daarmee ben je er nog niet. Tenslotte wil je waarschijnlijk ook het Bixby Home scherm niet meer deel laten uitmaken van het startscherm. Leg je vingertop even op een leeg stukje startscherm, en veeg opzij tot het Bixby Home scherm. Rechtsboven staat een schakelaar. Als je deze uitschakelt, dan maakt Bixby Home geen onderdeel meer uit van het startscherm.
Volumetoetsen altijd voor media gebruiken
Vind jij het ook irritant als de volumetoetsen wel het belvolume aanpassen, maar niet het volume van het filmje dat je zo wilt gaan kijken? Wij wel. En dus stellen we in dat de volumetoetsen altijd het mediavolume moeten bedienen. Ga in je Instellingen naar de optie Geluiden en trillen, en schakel de optie Gebruik volumetoetsen voor media in.
Stereo geluid: Dolby Atmos
Oké, wijzelf zijn niet per se fan van kunstmatige geluidsbewerking. Maar: de Galaxy S9 heeft nu eenmaal stereospeakers – probeer het uit! – en kan daar ook Dolby Atmos op loslaten, voor een 3D-effect. Dus wie zoiets tof vindt: ga in het menu Geluiden en trillen naar de optie Geluidskwal. en -effecten.
Daar kun je nu dus Dolby Atmos inschakelen, en kiezen wanneer je wilt dat de Galaxy S9 hier gebruik van maakt. Zoals gezegd: niet iedereen zal dit tof vinden, maar het loont de moeite voor jezelf uit te proberen of je het wilt gebruiken.
Apparaatonderhoud
Wil je snel en zonder veel moeite toch een minimale vorm van onderhoud plegen op je Galaxy S9? Check dan de functie Apparaatonderhoud in de Instellingen. Deze checkt vanzelf of er nog overtollige – al dan niet tijdelijke – bestanden moeten worden opgeruimd. Tevens checkt deze functie of er geen functies of apps zijn die overdreven veel energie verbruiken of nodeloos crashen.
Je hoeft Apparaatonderhoud niet supervaak te laten draaien – beter niet, zelfs. Veel tijdelijks bestanden hebben ook een nuttige functie: ze maken bepaalde handelingen sneller en energiezuiniger. Maar als je ‘m pakweg een keer per week of maand zijn ding laat doen, dan houd je je toestel beter opgeruimd. Dit komt de prestaties weer ten goede.
Batterijduur optimaliseren
Ook voor de batterij van de Galaxy S9 zullen we later nog uitgebreide tips geven. Wie nu direct alvast zoveel mogelijk uit de accu van het toestle wil halen, en verder geen zware toepassingen gebruikt, kan best de MID energiespaarstand activeren. Tik in het Apparaatonderhoud scherm op Batterij. Kies vervolgens de optie MID, gevolgd door Toepassen.
Onze ervaring leert dat heel veel gebruik(st)ers het verlies aan prestaties en schermhelderheid helemaal niet opmerken. En het is een eenvoudige manier om nog wat meer levensduur uit een acculading te persen. Voor de doorgewinterde veelgebruik(st)er die ook (zware) games speelt of andere stevige toepassingen gebruikt is dit natuurlijk geen goed idee.
Camera: HDR stand aanzetten
We zullen op een later tijdstip nog veel meer aandacht besteden aan de camera van de Galaxy S9. Maar als kleine tip om direct zoveel mogelijk uit je Galaxy S9 te halen doen we deze alvast erbij: zet de HDR stand gewoon standaard of Auto of helemaal Aan. Bij onze Galaxy S9 stond deze namelijk standaard uit, en dat is zonde. Dus: ga in de camera-app naar de instellingen door op het 'tandwieltje' te tikken. Kies de optie HDR (rijke toon) en stel deze in op Auto of Aan.
Opletten met camera op volledig scherm
In de camerainterface van de Galaxy S9 zit een toets waarmee je de foto het volledige scherm kan laten vullen. Standaard zitten er namelijk zwarte balken aan de zijkanten. Dat komt omdat het standaard fotoformaat op de S9 – 12 megapixels – een 4:3 beeldverhouding heeft, en dus niet het 18,5:9 scherm van de S9 vult.
Wil je wel dat het gehele scherm gevuld wordt door de foto die je gaat maken, dan kun je op een speciale toets tikken. Echter, daarbij verandert (logischerwijs) ook de resolutie van de foto naar 7,9 megapixels. Dit wordt niet expliciet gemeld als je het doet – maar bij deze weet je het dus toch.
Camera snel starten
Overigens kun je de camera van de Galaxy S9 net zo snel starten als op eerdere Galaxy telefoons. Echter, als je hiervoor een Galaxy S6 of S7 had mis je natuurlijk de Home toets om twee keer op te drukken. Net als op de S8 heeft ook op de Galaxy S9 de Aan/uit knop deze functie overgenomen. Dus: je start de camera van de Galaxy S9 heel snel door twee op de Aan/uit knop te drukken.
Meer Galaxy S9 tips!
Tot zover ons eerste overzicht met Galaxy S9 tips en trucs. Hiermee ben je hopelijk al een stuk op weg om het toestel zo fijn mogelijk te kunnen gebruiken. Wat zijn instellingen of aanpassingen die jij direct op de Galaxy S9 – of andere telefoon – uitvoert? Deel ze hieronder met ons en andere gebruik(st)ers.
De komende tijd zullen wij natuurlijk nog veel meer Galaxy S9 tips delen hier, dus houd ons in de gaten de komende tijd – of je jouw toestel nu al hebt, of pas later de Galaxy S9 kopen wilt.
Lucien says
Bij de installatie kreeg ik de mogelijkheid om middels een schuifbalk de “doorzichtbaarheid” van de meldingen op het vergrendelscherm in te stellen. Deze optie kom ik nu echter niet meer tegen. Waar kan ik deze vinden?
Michel says
In de Instellingen, onder het kopje Schermvergr. en beveiliging. Je moet een stukje naar beneden scrollen tot het item Meldingen. Tik op het woord zelf (niet de ‘schakelaar’), en je kunt dat daar aanpassen 🙂
Lucien says
Top, gevonden!! Bedankt voor je reactie 😉
S9 says
Hoi! Is er naast de zijkant van je hand over het scherm vegen nog een optie om een screenshot te maken? De homebutton icm de aan en uit-knop lijkt niet te werken.
Michel says
Aan/uit knop + Volume down
Loes says
Ik zou graag de klok in de notificatie balk hebben staan. Die balk als je op startscherm van boven naar beneden scrolt zodat ik direct de wekker kan aanzetten. Maar zie nog niet waar dat kan. Ik zie wel de drie puntjes maar daar kan je alleen de volgorde instellen. Alvast bedankt.
Dirk Verlooy says
Kan iemand me zeggen of er een mapje bestaat waarin ik notities enz kan inzetten? Alvast bedankt
Pieternella says
Ik heb een icoontje boven instaan op mijn s9 plus. Dat is een driehoekje met pijltjes erin die op en neer staan. Wat betekend dit? En waar kan ik een overzicht vinden van alle icoontjes?
John says
Dit is het symbool van de optie “gegevens opslaan” deze staat dan aan. Is bedoeld om bepaalde apps te beperken in data.
eelco says
Hoe zet je de teller aan, die aangeeft dat een app, een x aantal nieuwe meldingen heeft, zonder de app te openen?
Katrien says
Als je selfies neemt, is het precies of de ogen voorzien worden van make-up (eye-liner) ! Kan dit gewijzigd worden??? Is een beetje raar om te zien als ik een selfie neem met mijn vriend naast mij. Dat hij precies make-up aanheeft.
Nicole says
Ik vraag me af of je de bovenste balk welke je in beeld ziet batterij inhoud, WIFI, 4G, ontvangst en tijd ook witter kunt maken? Bij mij is deze erg lichtgekleurd, waardoor deze bijna niet te lezen is. Ik zou m graag wat feller hebben. Heeft iemand een idee of dit aan te passen is?
Anja says
Kan ik een foto op het startscherm zetten? Dus niet de volledige achtergrond, maar zo in een versie zoals het weer en tijdweergave?
Ity says
Hoe kan ik het bijbehorende hoesje weer zo instellen dat ik met een gesloten hoesje de tijd kan zien en de telefoon kan opnemen?
Wil says
Op scherm heb ik altijd klok zichtbaar. Met eronder datum , baterij
Maar hieronder staat sinds kort een vierkantje met pin erin. Wat is wit, en hoe haal ik dat weg.
marcel says
Het lukt mij niet om bepaalde contacten als favoriet aan te merken en ze zo sneller te kunnen bellen. Ook via de klantenservice van Samsung lukt dit niet.
Sam says
voor mijn fietsritten gebruik ik een app met GPS tracker (Zeopoxa Cycling).. Op de S9 krijg ik na het fietsen de rit in hemelsbrede (rechte) lijnen te zien, Opstappunt tot verste punt en dus ook het verkeerde aantal kilometers. Hiervoor had ik een Nokia 6 en daarvoor een Galaxy 2. Op beide toestellen had ik dezelfde app maar beide toestellen lieten de werkelijk gefietste route met de werkelijke kilometers zien. Wat kan er verkeerd ingesteld zijn? (tenminste, ik denk dat dat het is). Locatiemethode staat ingesteld op “hoge precisie”
Kirti says
Ik kan niet zien wat mijn batterijpercentage is
wie weet hoe ik die aanzet
Michel Groenheijde says
Dat kan via Instellingen -> Meldingen -> Statusbalk -> Batterijperc. weergeven
Marc says
Sinds enige tijd krijg ik regelmatig een geluid te horen als mijn locatie weer wordt ververst. Is dit uit te zetten?
Ilija says
Sinds vrijdag ben ik eigenaar van een samsung S9. Tijdens het aanraken van het scherm krijg ik telkens een blauwe kring rondom de plek van aanraken, is dit uit te zetten? Ook mede hierdoor is de snelheid van typen ook beperkt wat heel vervelend is. Hoop dat iemand mij hierbij kan helpen.
Michel Groenheijde says
Zie je helemaal onderin je Instellingen menu het item Ontwikkelaarsopties?