Een van de meest besproken features van de Samsung Galaxy S9 en S9 Plus is de camera. Hoe haal je eruit wat erin zit? Dat doe je onder andere dus met de onderstaande Galaxy S9 camera tips.
Twee jaar lang gebruikte Samsung min of meer dezelfde camera in de Galaxy S7 en Galaxy S8. Het werd dus hoog tijd dat de Galaxy S9 een sprong vooruit zou gaan maken op dit vlak. En inderdaad, dat is precies wat er gebeurde. Recent bleek de Galaxy S9 Plus zelfs de beste telefooncamera te hebben voor het maken van foto's. Je hoeft dan ook niet veel te doen om mooie plaatjes te schieten. En met een paar handige trucs worden de resultaten nog beter.
Galaxy S9 camera tips
De beste camera is de camera die je nú bij je hebt, aldus de bekende fotograaf Chase Jarvis. Dat is voor velen logischerwijs hun telefoon. Misschien wel de belangrijkste Galaxy S9 camera tip is dus tegelijk ook de flauwste. Hoe kun je zo snel mogelijk foto's maken met je Galaxy S9?
Camera snel starten
Als je voor de Galaxy S9 (Plus) een andere Galaxy had, dan weet je waarschijnlijk dat je de camera snel kunt starten door twee keer op de Home knop te drukken. Deze knop zul je vergeefs zoeken op de Galaxy S9. Gelukkig heeft de Aan/uit knop deze functie overgenomen. Dus: je start de camera van de S9 door twee keer achter elkaar op de Aan/uit knop te drukken. Binnen een seconde kun je nu foto's maken.
HDR (Rijke toon) gebruiken
Eenmaal in de camera app van de Galaxy S9, is het een aanrader de HDR (Rijke toon) stand aan zetten. Tik op het ”tandwieltje' om naar de Camera-instellingen te gaan. Daar vind je de optie HDR (rijke toon). Als deze nog uit staat, zet ‘m dan op Aan of tenminste op Auto.
Snel focus en belichting aanpassen
De camera van de Galaxy S9 heeft een behoorlijk snelle en accurate autofocus. En in de (standaard actieve) stand Automatisch wordt ook de belichting doorgaans vrij goed geregeld. Toch kun je beide – focus en belichting – indien nodig ook zelf eenvoudig aanpassen. Tik op het scherm op dát deel van de foto waar je wil focussen, en het toestel doet dit. Leg je vinger iets langer op één plek, en ook de belichting wordt aangepast aan de hoeveelheid licht op díe plek.
Wil je de gehele belichting van de foto aanpassen, dan kan dit met de schuifbalk die in beeld verschijnt zodra je ergens op het scherm tikt om te focussen. Schuif deze slider op en neer om de foto lichter of donkerder te maken. Dit is een eenvoudige en snelle manier om foto's beter te belichten als je niet tevreden bent met de automatische aanpassing van de Galaxy S9.
Onze ervaring met Galaxy telefoons in het algemeen, en met de Galaxy S9 (Plus) in het bijzonder, is dat je met bovenstaande tips in 95% van de gevallen al erg mooie foto's kunt maken. Als ze goed scherp zijn, én mooi belicht dan zorgen de lens en software er wel voor dat je kiekjes er prima uit zien. Maar er zijn nog wat meer opties die je eigenlijk ook moet kennen om meer uit de camera van de Galaxy S9 te halen. Hieronder lichten we er nog een handje vol uit.
Hulplijnen
Jammer, als je die fantastische ondergaande zon fotografeert en de horizon scheef is. Had je nu maar hulplijnen om te zien of je foto recht wordt genomen. Dus: in de Camera-instellingen kies je – jaja – Hulplijnen. Je moet zelf even proberen of je het 3×3 raster fijner vindt, of het vierkant.
3×3 hulplijnen: erg handig (maar minder zinvol als je je kitten fotografeert)
Zet de sluiterknop op een andere plek
Standaard zit de sluiterknop op een vast plaats. Wie ‘m liever ergens anders heeft, kan dit op twee verschillende manieren doen. Ten eerste kun je ook foto's maken door op een volumetoets te drukken. In de Camera-instellingen kun je de functie van de volumetoetsen ook wijzigen, maar standaard maak je er foto's mee.
Een andere optie is de ‘zwevende cameraknop‘, zoals Samsung ‘m noemt. Leg je vinger op de sluiterknop, en sleep deze ergens anders naartoe. De originele sluiterknop blijft waar ‘ie is, maar er duikt nu een twee knop op. Deze kun je overal op het beeldscherm neerzetten waar hij voor jou handig is.
Inzoomen
Ben je een gelukkige bezit(s)ter van een Galaxy S9 Plus? Dan heb je in de camera-app de toffe ‘x2‘ knop. Druk erop, en je zoomt 2x optisch in. Dat wil zeggen: je zoomt in zonder verlies van kwaliteit. Met andere woorden: er zijn ook echt méér details te zien op de foto. Op de plus-loze Galaxy S9 kun je natuurlijk ook inzoomen, maar dat gebeurt dan digitaal. Er worden niet meer details vastgelegd op een ingezoomde foto.
Links de 2x optische zoom (alleen S9 Plus)
Je kun dit op verschillende manieren doen. Als eerste kun je natuurlijk inzoomen zoals je dat ook elders op het scherm van je smartphone doet: met een ‘pinch-to-zoom' beweging met twee vingers. Daarnaast kun je de sluiterknop – de ‘vaste', niet de ‘zwevende' – omhoog of omlaag schuiven. Je zoomt dan in of juist uit. En last but not least kun je in de Camera-instellingen bij Volumetoets indrukken voor ook kiezen voor in- en uitzoomen met de volumetoetsen.
4K UHD video op 60 frames per seconde
Het is lang niet altijd zinvol, maar als je eens een supermooie video wilt opnemen, doet dit dan op de 4K UHD resolutie. Bovendien kun je dit met 60 frames per seconde doen, wat supervloeiende beelden oplevert. Ga wederom naar de Camera-instellingen, en kies daar bij Videogrootte achter voor de stand UHD (60 fps).
Dit is natuurlijk dé manier om de opslag van je Galaxy S9 (Plus) in korte tijd vol te laten lopen. En eerlijk is eerlijk: voor de meeste toepassingen (bv. sociale media, chat apps) is de normale FHD instelling ruimschoots prima. Bovendien beschikt deze laatste stand wel, en de UHD (60 fps) stand niet over videostabilisatie. Videostabilisatie levert in de meeste gevallen veel rustigere filmpjes op, omdat schokken en trillingen niet zichtbaar zijn.
Daarnaast is de UHD (60 fps) beperkt tot opnamen van maximaal vijf minuten, zodat je toestel niet te warm wordt, en het bestand niet té groot.
Slow-motion video's: super en gewoon
Veel aandacht bij de lancering van de Galaxy S9 kreeg de Super Slow-mo functie van de camera. Je kunt daarmee video opnemen met een enorm hoge framerate – of anders gezegd: het beeld wordt extreem vertraagd, en je ziet tot in het kleinste spectaculaire details wat er precies gebeurt. In de Super Slow-mo stand kun je de Galaxy S9 zelf laten bepalen wanneer er op deze manier moet worden opgenomen. Handiger – wat ons betreft – is het gebruik van de handmatige stand.
Tik daarvoor onder de sluiterknop op de optie Automat., zodat daar Handmatig komt te staan. Als je nu de videoopname start kun je met de knop boven de stopknop zelf bepalen wanneer je precies de Super Slow-mo functie gebruikt. Let wel: per keer kun je maar 0,2 seconden achter elkaar op de hoge framerate vastleggen. Wel kun je de functie in één video wel 20 keer activeren.
Dat is allemaal erg leuk, maar soms wil je gewoon een ‘normale' slow motion video opnemen. Dat is misschien wat minder spectaculair, maar je kunt veel langer slow motion film vastleggen als je dit niet in de Super Slow-mo stand doet. Daarvoor moet je de eerste keer wel een paar stappen nemen.
Scroll in de Camera-instellingen een stukje naar beneden naar de optie Camerastanden bewerken. Kies nu Camera achter, en vink de regulier Slow motion stand ook aan. Als je nu terug gaat naar de camerainterface, zie je in de rij met camerastanden nu ook de ‘normale' Slow motion stand – zonder ‘Super' – staan. Kies deze, en je beschikt over een ‘normale' slow motion stand, waarmee je ook langere acties kunt vertragen.
Het is sowieso een goed idee om de lijst met camera standen die direct in beeld zijn te beperken tot de standen die je ook echt gebruikt. Dus neem even de tijd om in het Camerastanden bewerken menu te kiezen met welke standen je daadwerkelijk wilt werken.
GIFjes maken met de Galaxy S9
Wil je supersimpel GIFjes maken met de camera van de Galaxy S9? Ga dan in de Camera-instellingen naar de optie Cameraknop vasthouden voor. Je kunt nu kiezen wat er gebeurt als je de cameratoets wat langer ‘inngedrukt' houdt. Standaard maak je dan snel een reeks foto's snel achter elkaar. Maar kies hier voor GIF maken, en er wordt direct een GIFje gemaakt van de foto's die neemt door de sluiterknop langer in te drukken.
Toegegeven: de GIFjes worden opgebouwd uit vrij grote fotobestanden. Het resultaat is dus een animatiebestand dat behoorlijk groot is, en bovendien niet heel vloeiend loopt. Maar makkelijk is het wel.
Professionele stand
Wie echt het onderste uit de kan wil halen, moet natuurlijk zeker ook de Prof camerastand van de Galaxy S9 checken. In deze modus kun je alle instellingen zelf kiezen – of op Auto laten staan. Bovendien kun je in deze stand de diafragma -f/1.5 of f/2.4 – zelf handmatig kiezen. Dit heeft een grote invloed op de hoeveelheid licht die je opvangt. En met langere sluitertijden kun je bijvoorbeeld 's nachts ook mooie opnames maken – mits je je Galaxy S9 stil genoeg kunt houden.
Live Focus
Alleen op de Galaxy S9 Plus is naast dit alles ook nog de Live Focus camera stand beschikbaar. Het kost wat meer moeite om hier mooie opnames mee te maken, maar de resultaten liegen er vaak niet om. Met Live Focus maak je foto's met een mooi scherpe voorgrond, en een zachte achtergrond. Dit is alleen op de S9 Plus mogelijk, omdat dit toestel als enige over de dubbele camera beschikt die hiervoor nodig is.
Als je Live Focus opnames maakt, vergeet dan niet dat je de bokeh – vervaagde achtergrond – later nog kunt aanpassen. Bekijk je Líve Focus foto's in de Galerij app, en er verschijnt vanzelf de optie Vervaging aanpassen. Tevens kun je hier nog de afzonderlijke foto's bekijken zoals ze genomen zijn met de twee lenzen, de groothoek- en close-up (zoom)lens.
Selfie focus
Een vergelijkbaar foefje is overigens op zowel de Galaxy S9 als de S9 Plus beschikbaar als je selfies maakt. Omdat er maar één cameralens gebruikt wordt, is het resultaat wat kunstmatiger als bij Live Focus op de S9 Plus. Maar het is toch tof dat je je selfies ook van zo'n mooie, vervaagde achtergrond kunt voorzien.
Dus: switch naar de camera aan de voorkant met het camera symbooltje, en kies daar de Selfie focus modus. Je Galaxy S9 zegt het je, als je je telefoon wat verder weg moet houden om het effect toe te passen.
Overige standen
Voor de liefheb(st/b)er is er verder ook een hoop lol te beleven met de overige camerastanden. Er is een Voedsel modus, een Panorama stand, en een Hyperlapse functie om time-lapse opnames te maken. De AR Emoji functie is grappig, maar niet per se een camerafeature – je maakt er geen mooie foto's mee, tenslotte. Deze nemen we binnenkort dan ook apart onder de loep.
En let op!
Zoals we ook al in ons andere uitgebreide overzicht met Galaxy S9 tips voor de bediening, Bixby en andere instellingen schreven: je kunt de foto preview in de camera-app van de Galaxy S9 het hele scherm laten vullen. Standaard – bij 12 megapixel foto's – zijn er flinke zwarte balken aan de zijkant te zien. Echter, als je op die ‘full screen optie' tikt, dan gebeurt er meer. Weliswaar vult de preview nu het hele scherm, maar daarvoor wordt ook de fotoresolutie aangepast naar 7,9 megapixels. Dat is namelijk de resolutie die je overhoudt als de foto dezelfde beeldverhouding moet hebben als het scherm van de Galaxy S9.
Foto preview op volledig scherm: resolutie wordt dan 7,9 megapixels
Op zich is dit best logisch, maar er wordt geen melding van gemaakt. Voordat je het weet gebruik je dus maar een klein deel van de resolutie van de camera – alleen om meer te zien in de camera-app.
Dat gezegd hebbende, rest ons nog de vraag: hoe gebruik jij de camera van jouw Galaxy S9 (Plus) het liefst? Heb jij nog andere, niet genoemde, maar wel goede tips om zo mooi mogelijke foto's te maken met het toestel? Deel ze vooral hieronder met ons en andere gebruik(st)ers. Bijvoorbaat dank!
Harold says
Goedemorgen,
Ik ben enorm aan het twijfelen tussen een S9+ en een Note 8.
Op YouTube heb ik een filmpje voorbij zien komen van de Note 8 waar een foto gemaakt wordt van een product en waarvan overige objecten verwijderd kunnen worden. Het product is dan voorzien van een witte achtergrond.
Is deze optie ook aanwezig bij de S9+? Gezien ik regelmatig productfoto’s maak voor onder andere Marktplaats, zou dit een zeer praktische optie voor me zijn.
Ik hoor graag of iemand weet of deze mogelijkheid ook aanwezig is bij de S9+.
Met vriendelijke groet,
Harold
Claudia says
Hoi Harold. Geen antwoord van mij, ben als oriënteerder alleen heel nieuwsgierig welke het geworden is. Ben zelf ook gek op het maken van macro-fofos…
hoor graag van je!
Groetjes, Claudia
Jolanda says
Hallo,
Als ik foto’s maak terwijl ik ingezoomd heb op iets dat ver weg is zien mijn foto’s er heel vreemd uit. Het lijken dan net schilderijen. Is hier iets aan te doen met instellingen?
Groeten Jolanda
Michel Groenheijde says
Dat is vrij normaal, toch? Ver inzoomen is digitaal inzoomen, en geeft nooit erg mooie foto’s. Alleen op de S9+ kun je 2x echt optisch inzoomen, maar verder zoomen is ook daar digitaal.
Thera says
Bij bepaalde foto’s krijg ik grijze of zwarte balken wanneer ik ze later bekijk. Deze balken zitten dan meestal aan 1 kant en zitten over meer dan de helft van de foto. Gaat ook niet meer weg dus foto kan weggegooid worden. Weet iemand waar dit aan kan liggen?
Melissa says
Hallo!
Ik heb nu enige tijd ook een S9 en had hiervoor een S6 edge. Daarmee kon ik foto’s maken waarbij een selfie in de foto werd verwerkt. Die stand mis ik op de S9 en kan ik ook niet in Galaxy Store vinden. Kan iemand vertellen of dat nog een optie is? Bedankt!
Rudolf says
Op de S9 hoe krijg ik rode ogen weg??