Verschillende Galaxy S9 versies, verschillende prestaties: grote kloof

Hoewel nog niet onthuld, kunnen we nu al de prestaties vergelijken van twee verschillende Samsung Galaxy S9 varianten. Als we de benchmarks scores van de Europese en de Amerikaanse toestelversies vergelijken zien we een grote kloof.

samsung-galaxy-s9 Verschillende Galaxy S9 versies, verschillende prestaties: grote kloof

Sinds jaar en dag brengt Samsung van haar topmodel smartphones twee varianten uit met verschillende processoren. Voor de Galaxy S9 zal dit niet anders zijn. In de VS en Canada verschijnt een versie met Qualcomm’s Snapdragon 845, en in Europa eentje met Samsung’s eigen Exynos 9810 soc. Het verschil in prestaties lijkt nu wel erg groot te zijn.

Galaxy S9 benchmarks: Snapdragon versus Exynos

Nu de officiële onthulling van de Galaxy S9 nadert, zijn van beide toesteluitvoeringen de prestaties te vinden in de database van Geekbench. En waar de prestaties van Samsung’s Exynos en Qualcomm’s Snapdragon soc’s elkaar niet zoveel ontlopen, lijkt dat dit jaar anders.

Hierboven zie je de Geekbench scores voor beide Galaxy S9-modellen. Links de Amerikaanse SM-G960U met de Snapdragon 845, en rechts de SM-G960F met de Exynos 9810 (via). De multi-core scores ontlopen elkaar niet zoveel, met een verschil van ongeveer 7% (8315 versus 8894). Echter, de kloof tussen de single-core scores is flink: de Exynos 9810 scoort meer dan 50% beter dan de Snapdragon chip (2374 versus 3648).

Voor de goede orde: hier in Nederland en Europa zal de SM-G960F verkocht worden – de veel snellere versie, dus. Echter, Samsung kan bijna niet twee versies van de Galaxy S9 uitbrengen met zulke grote prestatieverschillen. Voor de goede orde: recente analyses van de Snapdragon 845 laten zien dat er in die chip meer verbeterd is dan alleen de benchmarkscores.  Tenslotte bieden benchmarks als Geekbench weliswaar een indicatie van de prestaties van bepaalde hardware, maar het is geen absoluut meetinstrument voor de gebruikerservaring ervan. Op grafisch gebied staat de Snapdragon 845 meer zijn mannetje dan de droge Geekbench single- en multi-core scores doen vermoeden.

Het wachten is dan ook op andere tests dan alleen Geekbench, voordat we simpel kunnen concluderen dat de Europese Galaxy S9 ‘veel sneller’ is dan de Amerikaanse toestelvariant. Maar als eerste indicatie lijkt de kloof tussen beide toestelversies opvallend groot.

Galaxy S9 release

Zoals gezegd: hoe het ook uitpakt, hier verschijnt de Galaxy S9 sowieso met de Exynos 9810 processor. De 5,8 inch toestelversie krijgt daarbij 4GB werkgeheugen, en een enkele camera. De 6,2 inch Galaxy S9 Plus heeft 6GB RAM, en krijgt een dubbele camera achter. Beide toestellen beschikken waarschijnlijk over een flink vernieuwde camera, die onder meer 1080p FHD video op een zeer hoge framerate kan vastleggen. Bovendien zal de autofocus nog beter en sneller zijn dan deze al op de Galaxy S8 was.

Qua design zal de S9 sterk op de S8 lijken, inclusief licht gebogen edge-scherm, en geen fysieke Home knop aan de voorkant. De vingerafdruksensor zit achterop, ónder de camera module. Daardoor is hij als het goed is een stuk fijner te gebruiken dan de sensor zoals deze op de S8 zit.

De lancering van de toestellen staat voor 25 februari op de agenda. Hoewel het nog niet bevestigd is, verwachten wij de release zelf half maart. Goedkoop zijn ze niet. Natuurlijk is de adviesprijs nog niet bekend, maar wij verwachten dat de Galaxy S9 € 899,- zal gaan kosten, terwijl de S9 Plus zelfs een prijskaartje van € 999,- heeft.

Wil jij van ons een berichtje ontvangen wanneer de Galaxy S9 in Nederland arriveert? Schrijf je dan in voor onze emailnotificatie:

Galaxy deal tips

Praat mee