Vergelijking: Samsung Galaxy A8 (2018) versus Galaxy A5 (2017)

De Galaxy A8 (2018) is geland in de Nederlandse winkels. En hoewel het toestel niet volledig exact de opvolger is van de Galaxy A5 (2017), komt menigeen toch voor de keuze te staan: welke kopen? Tijd, dus, voor een vergelijking.

galaxy-a8-versus-a5-2017-vergelijking Vergelijking: Samsung Galaxy A8 (2018) versus Galaxy A5 (2017)

Links de Galaxy A8 (2018), rechts de Galaxy A5 (2017)

Tot voor kort leek het logisch: de Galaxy A5 (2017) wordt opgevolgd door de A5 (2018). Maar het liep een beetje anders. Of nouja, die opvolger bleek Galaxy A8 te heten. De naamsverandering wekt de suggestie dat de verschillen groter zijn dan alleen een kleine opfrisser van de techniek. En dat klopt ook wel. Dus: wat zijn de verschillen, en wat is er vergelijkbaar?

Galaxy A8 (2018) vs A5 (2017): vergelijking

Laten we eerst eens op een rij zetten op welke gebieden de Galaxy A8 en de A5 (2017) níet verschillen. Beide toestellen zijn waterbestendig, hebben een vingerafdruksensor, 32GB interne opslag en een microSD slot, én beide toestellen hebben een FM radio. En uiteraard hebben zowel de A5 als de A8 een AMOLED beeldscherm, met het contrastrijke beeld en de mooie kleurweergave.

Bovendien zijn ook de softwarefuncties vergelijkbaar: van de Veilige Map, Samsung Cloud en Always On Display, tot de Theme Store, energie spaarstanden, en een nagenoeg identiek uitziende en werkende interface. Ongeacht welk toestel je aanschaft, al deze features en eigenschappen zijn van de partij.

galaxy-a8-versus-a5-2017-afmetingen-vergelijking Vergelijking: Samsung Galaxy A8 (2018) versus Galaxy A5 (2017)

Op dezelfde schaal: Galaxy A8 links (149.2 x 70.6 x 8.4 mm) en de A5 ( 2017) rechts (146 x 71 x 7,9 mm)

Galaxy A8 (2018) is beter, want…

Echter, natuurlijk krijg je voor de hogere prijs van de Galaxy A8 (2018) wel degelijk meer en betere features. Zo heeft het toestel een ‘Infinity display’. Dat is Samsung’s marketingterm voor een scherm dat een groot deel van de voorkant in beslag neemt. Echter, de randen (bezels) langs het scherm niet zo dun als op de Galaxy S8. Tevens is er geen fysieke Home toets meer. Deze is vervangen door softwaretoetsen onderaan het display. Door dit nieuwe design past het 5,6 inch scherm in een behuizing die een haar smaller is dan de A5 met zijn 5,2 inch display.

samsung-galaxy-a8-2018-10-1024x768 Vergelijking: Samsung Galaxy A8 (2018) versus Galaxy A5 (2017)

Qua beveiliging meldden we al dat zowel de Galaxy A8 als de A5 (2017) een vingerscanner heeft. De A8 heeft daarnaast ook gezichtsherkenning als extra identificatiemogelijkheid. Dit werkt snel en prettig, bij voldoende licht. Bovendien kun je de A8 in de Gear VR stoppen, om Virtual Reality te betreden. Met zijn 1080p full HD schermresolutie is dit weliswaar niet optimaal, maar met de A5 (2017) kan het helemaal niet. En dan is er nog een feature die de A8 wel, en de A5 helemaal niet heeft: een notificatie-LEDje aan de voorkant.

De Galaxy A8 (2018), zonder home toets

Liefheb(st)ers van selfies hebben veel aan de dual front camera van de Galaxy A8 (2018). Belangrijkste snufje: Live Focus. Dankzij de dubbele lens, kun je scherpe foto’s maken, met een fijne vervaagde achtergrond (bokeh). Bovendien kun je dit effect naderhand nog aanpassen. De A5 heeft weliswaar een enigszins vergelijkbare feature maar deze werkt toch niet zo mooi, omdat het toestel geen twee camera’s heeft aan de voorkant.

Op dit moment draait de Galaxy A8 op Android 7.1.1. Deze is wat beter geoptimaliseerd dan versie 7.0 die momenteel op de A5 (2017) te vinden is. In combinatie met een nieuwere processor is de A8 gewoon een stukje sneller – tenminste bij de dagelijkse taken. Op grafisch gebied is het verschil beperkt, zodat je als fervent gamer niet per se een veel betere keuze maakt met de A8. Overigens: beide toestellen krijgen later in 2018 een update naar Android 8.0. Voor de A5 zal dit de laatste grote update zijn, de A8 krijgt er in 2019 nog een.  Ook gaan de beveiligingsupdates voor deze laatste een jaar langer door dan die voor de A5, die een langer vroeger op de markt kwam.

De Galaxy A5 (2017) is beter, want…

Zo, dat waren een hoop punten waarop de Galaxy A8 (2018) beter is dan de A5 (2017). Toch heeft ook deze laatste een paar grote voordelen. Allereerst is er natuurlijk de prijs. Los kost het toestel ongeveer € 150,- minder dan de A8. In combinatie met een abonnement scheelt je dit een euro of vijf per maand. Dat lijkt niet veel, maar: de Galaxy A5 (2017) kun je nu al zonder BKR-registratie en zonder bijbetaling bij een abonnement krijgen. De A8 is daarvoor gewoon nog te duur.

Galaxy A5 (2017)

Ondanks deze lagere prijs is de Galaxy A5 (2017) wel gewoon van een vergelijkbare premium (glas en metaal) bouwkwaliteit. Bovendien: de vingerafdruksensor zit in de fysieke home toets. Je kunt deze dus ook gebruiken als het toestel op tafel ligt. De vingersensor van de A8 zit achterop de body, en is dus ontoegankelijk als de telefoon ergens ligt. Dit is een subtiel verschil dat voor menig gebruik(st)er in de praktijk zwaar weegt – bijvoorbeeld als je veel achter een bureau zit, met je telefoon naast je laptop.

Slag om de arm

Als je goed hebt opgelet heb je gemerkt dat we tot nu toe maar weinig loslieten over de accuduur en de camera aan de achterkant van de Galaxy A5 (2017) en A8 (2018). De reden: we hebben nog te weinig ervaringen kunnen verzamelen met de laatste. Straks, als we de A8 langer in gebruik hebben gehad zullen ook hierover meer informatie toevoegen. Wel kunnen we – op basis van onze eerdere Galaxy A5 (2017) review – zeggen dat dát toestel een meer dan prima batterij heeft, en een redelijke hoofdcamera. Of de A8 het op deze vlakken beter doet – met een exact even grote accu – zal de komende tijd moeten blijken, als we vlijtig aan onze review knutselen.

galaxy-a5-2017-a8-waterbestendig-sneeuw Vergelijking: Samsung Galaxy A8 (2018) versus Galaxy A5 (2017)

Sneeuw (en water): voor beide toestellen geen grote bedreiging, want IP68 gecertificeerd

Conclusie

Al met al moge duidelijk zijn: ja, de Galaxy A8 (2018) is gewoon de betere smartphone. Hij heeft meer scherm, is sneller, en heeft een veel betere front camera, inclusief beveiliging door gezichtsherkenning. Bovendien is hij Gear VR-compatible, en nieuwer, en zal dus nog langer softwarematig ondersteund worden. Mits je budget geen directe belemmering vormt is het toestel zijn meerprijs waard, wat ons betreft.

Echter, juist als je budget niet zo rekbaar is, haal je met de Galaxy A5 (2017) nog steeds een erg mooie, premium-maar-betaalbare telefoon in huis, die grotendeels dezelfde praktische snufjes heeft als de A8. Hij is net zo waterbestendig, voelt goed aan, en doet opvallend lang met een acculading. Veel meer informatie over dit toestel lees je in onze Galaxy A5 (2017) review.

Aanbiedingen

Wil je uitgebreid aanbiedingen vergelijken? Check dan onze overzichten voor een Galaxy A8 abonnement of een Galaxy A5 (2017) abonnement. Deals per provider en prijzen voor een los toestel vind je hieronder:

Beste Galaxy A5 (2017) deals per provider

Reacties

  1. Rick zegt

    prima vergelijking. persoonlijk vind ik de A5 2017 nu de betere qua prijs/kwaliteits verhouding. echter als de A8 2018 de komende maanden een 80 tot 100 euro gaat dalen dan wordt het toch wel heel interessant. voor nu is die prijs verschil van 150euro te veel.

  2. Robert Arentshorst zegt

    ik zit nog te twijfelen tussen de A8 en A5
    A8 lijkt me wel wat beter, meerdere opties.
    heb nu A5 2015, dus de A5 uit 2017 kan ik niet goed beoordelen.

Praat mee