Galaxy X: nieuwe ronde, nieuwe kansen (op uitstel)

Een nieuw jaar is gekomen. En dus wordt het tijd voor Samsung om duidelijk te maken dat we ook dit jaar géén opvouwbare telefoon hoeven te verwachten. Het is een beetje een traditie, de laatste jaren.

samsung-flexible-device-design-patent-1 Galaxy X: nieuwe ronde, nieuwe kansen (op uitstel)

Een van de Galaxy X prototypes zoals door Samsung zelf getoond in een patent

Al heel wat jaren gaan er geruchten over Samsung’s aankomende opvouwbare telefoon. Dit illustere stukje sci-fi – ‘Galaxy X‘ gedoopt (jaja, ruim vóór de iPhone X al) – spreekt dan ook tot de verbeelding. Echter, hij komt maar niet. En ook in 2018 hoeven we niks te verwachten, zo wordt al vroeg in het jaar duidelijk.

Galaxy X: niet in 2018

Toen een paar dagen geleden geruchten opdoken dat de Galaxy X eind 2018 in productie zou gaan, grapten wij hier intern al dat dit de opmaat was tot verdere uitstel. En verrassend vlot werd dit grapje waarheid. Op dezelfde persconferentie waar Samsung Mobile chef DJ Koh de introductiedatum van de Galaxy S9 bevestigde, liet de beste man nog meer los. De eerste opvouwbare Galaxy staat nu bij Samsung zelf pas voor 2019 op de agenda.

Volgens Koh stuit de ontwikkeling van het toestel vooral op problemen met de UX – User eXperience. Dat is nogal een vage manier om te zeggen dat Samsung nog niet helemaal weet hoe ze het opvouwbare toestel prettig bruikbaar kunnen maken. In het verleden weerhield dat Samsung er nooit van om toch een apparaat uit te brengen. Maar het Samsung anno 2018 is toch wat voorzichtiger geworden, en ontwikkelt liever langer door achter gesloten deuren.

samsung-foldable-ux-screenshots-6 Galaxy X: nieuwe ronde, nieuwe kansen (op uitstel)

Screenshots van een vroege versie van Samsung’s ‘opvouwbare interface

Daarmee is ook duidelijk dat Samsung er naar streeft van haar eerste vouwtelefoon méér te maken dan gewoon een apparaat met twee schermen. Meer dan een soort moderne klaptelefoon, dus. Een tijdje terug visten wij screenshots op van de interface van een Galaxy X in een vroeg stadium. Daarop was goed te zien hoe Android kan werken op twee schermen, zónder dat er echt nieuwe mogelijkheden ontstaan. En dat is dus het stadium dat Samsung voorbij wil zijn, alvorens met een echt product aan de start te verschijnen – ook al duurt het dus nog minstens een jaar voor het zover is.

Galaxy deal tips

Reacties

Praat mee