Vijf voor- en nadelen van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus

Over een week of twee arriveren de eerste Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus bij de gelukkige nieuwe eigenar(ess)en. Wij zetten nu alvast op een rijtje wat volgens ons de belangrijkste voor- en nadelen van de toestellen zijn.

galaxy-s8-plus-voordelen-nadelen Vijf voor- en nadelen van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus

Galaxy S8 nadelen en voordelen: goed om te weten als je er eentje wilt kopen

Galaxy S8 (Plus) nadelen

Oké, hoe mooi de nieuwe Galaxy topmodellen ook zijn, vrij van nadelen zijn ze uiteraard niet. In no particular orde zijn dit dus, aldus ons, de belangrijkste minpunten.

 • Positie vingerscanner – hoe je het ook wendt of keert, erg handig zit de vingerafdrukscanner daar niet, zo naast de cameralens. Samsung weet het zelf ook – het toestel waarschuwt je nota bene als het weer eens tijd wordt de lens schoon te poetsen. Let wel: de vingerscanner achterop de Galaxy S8 kan prima werken, maar helemaal optimaal is het uiteindelijk niet.
 • Batterij – de Galaxy S8 en S8 Plus hebben een accucapaciteit die vergelijkbaar is met hun voorgangers, de Galaxy S7 en S7 Edge. Grote sprongen voorwaarts zitten er dus, op dit gebied, niet in. Oké, de S7 en S7 Edge hebben een prima accuduur, maar het is een gebied waar we graag zien dat nieuwe toestelgeneraties het beter doen dan de voorgaande modellen. En dat lijkt met de Galaxy S8 (Plus) vooralsnog niet het geval.
 • Dunne bezels – het ziet er natuurlijk erg mooi uit, en maar niet iedereen kan altijd even goed overweg met de dunne schermranden. Softwarematig lukt het Samsung meestal goed om onbedoelde aanrakingen van het scherm te negeren. Echter, we kennen mensen die toch echt beter een telefoon kopen met een ‘ouderwetse’ dikke rand om het scherm. Leren kan natuurlijk altijd, maar toch is het design van de S8 niet voor iedereen een uitkomst.
 • Bixby – Samsung’s nieuwe spraakgestuurde digitale assistent werd dan wel met veel fanfare aangekondigd, maar laten we wel wezen: erg nuttig is ‘ie nog niet. Het idee is goed, zo’n assistent die natuurlijke spraak goed kan interpreteren, en waarmee je alle functionaliteit van je Galaxy S8 kunt bedienen. In de praktijk is het allemaal nog vrij beperkt, en hoewel dit in toekomst zeker zal verbeteren, gaan we er vanuit dat het nog wel even gaat duren voordat Bixby ook Nederlands verstaat – 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar? Wie zal het zeggen. Gelukkig kun je de speciale Bixby knop ook voor iets anders gebruiken, wat dan eigenlijk wel weer handig is.
 • Prijs – ja, het is wat flauw, en na aankoop heb je er geen last meer van, maar nog nooit waren Samsung’s topmodellen zo duur (oké, ooit was er de S6 Edge met 128GB die € 1049,- kostte, maar dat was niet de ‘standaardversie’). Daarmee wordt de prijs simpelweg een steeds zwaarder wegend tegenargument voor iedereen die twijfelt over aanschaf. Logisch, maar toch jammer, voor iedereen die de toestellen mooi vindt maar het geld er niet voor over heeft. Tip: Check ook onze Galaxy S7 (Edge) versus Galaxy S8 (Plus) vergelijking, om te zien of je voor minder geld ook met de S7 (Edge) uit de voeten kunt.

galaxy-s8-plus-voordelen-nadelen-w Vijf voor- en nadelen van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus

Galaxy S8 (Plus) voordelen

Met de nadelen op een rijtje, is het natuurlijk wel zo fair als we ook een hand vol voordelen opnoemen. Dus, zoals beloofd, de vijf belangrijkste voordelen van de Galaxy S8 (Plus), volgens ons:

 • Bouwkwaliteit – zo op het eerste gezicht is het scherm natuurlijk een opvallende pluspunt van de Galaxy S8 (Plus), maar in de hand valt vooral de uitstekende afwerking op. De S7 deed het op dit vlak al goed, de S8 doet het beter. Dus voor de hierboven genoemde hoge prijs krijg je in ieder geval ook wel kwaliteit terug, zo lijkt het.
 • Scherm – het zou toch gek zijn als we hier het ‘Infinity display’ niet zouden noemen. Los van de flauwe marketingterm, valt moeilijk te ontkennen dat het effect behoorlijk opvallend – volgens velen: mooi – is. Het moment dat smartphones alleen nog maar uit scherm bestaan nadert met grote schreden. Dat dit scherm dan ook nog een superieur AMOLED display is, helpt natuurlijk ook mee.
 • Waterbestendig – het is inmiddels bijna normaal, maar omdat lang niet ieder topmodel smartphone het heeft, noemen we hier toch maar de IP68 certificatie van de Galaxy S8 (Plus). Waterdicht in stricte zin zijn de toestellen niet, maar een half uur lang op anderhalve meter diepte overleven ze wel. Angst voor een plas of plens water, frisdrank, zwembad of toiletpot hoef je dus niet te hebben. Hoe prettig dat is merk je pas als het je een keer overkomt.
 • Camera – hoewel de hoofdcamera van de Galaxy S8 (Plus) slechts een stukje beter is dan die van zijn voorgangers (ja, hij is beter), is het gemak waarmee je erg goede foto’s maakt bijna verslavend. Er zijn maar weinig omstandigheden waarin je echt moet nadenken of je nog wel goede kiekjes kunt vastleggen, en dat is een erg prettig eigenschap voor een camera die je toch altijd bij de hand hebt. De verbeterde frontcamera is wat dat betreft voor menigeen ongetwijfeld ook erg belangrijk – voor ons persoonlijk vooral gewoon mooi meegenomen.
 • Prestaties – de tijd dat getalletjes en pure prestaties echt belangrijk waren in een smartphone is voorbij. Prima hoor, maar toch is het altijd mooi meegenomen als de hardware een beetje toekomstbestendig is. En hoewel het in deze prijsklasse geen overdreven verwachting is, maakt de Galaxy S8 (Plus) het wel waar. En dus verwachten we nog lang de mooiste games soepel te kunnen spelen – gewoon zo, maar ook met de Gear VR.

galaxy-s8-plus-hands-on-2 Vijf voor- en nadelen van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus

En verder…

We hebben het een paar keer benadrukt: dit zijn onze persoonlijke voors en tegens van de Galaxy S8 en S8 Plus. Als je puntjes mist waarvan je denkt ‘nou, dit moet je toch ook echt noemen’, dan lezen we dat graag hieronder!

Galaxy S8 (Plus) kopen?

Wil jij jouw Galaxy S8 of S8 Plus het liefst al vóór de officiële release in huis hebben? Bestel ze dan nu als los toestel bij Samsung zelf, HIER. De beste Galaxy S8 aanbiedingen – per provider en los – vind je snel en overzichtelijk hieronder – maar schroom niet om ook onze uitgebreide vergelijkingen voor een Galaxy S8 met abonnement of Galaxy S8 Plus met abonnement te checken.

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Reacties

 1. hansz zegt

  GalaxyClub is in ieder geval één van de weinige websites die gewoon schrijven dat er ook nadelen zijn, voor de rest zie je overal alleen maar dat het toestel zo’n beetje de hemel in wordt geprezen en zelfs Bixby als één van de belangrijkste rede wordt opgegeven om toch vooral het toestel maar te kopen. Geeft toch een beetje het gevoel dat er betaald wordt om toch vooral zo positief mogelijk te zijn over de S8 en +. Als huidige S7 Edge gebruiker zie ik precies dezelfde nadelen als hier beschreven en te weinig voordelen t.o.v. de S7 Edge, die ik ook al nooit echt lekker in de hand vond liggen. Eigenlijk is het toestel alleen goed te bedienen als je het plat ergens neerlegt maar hoe kom je bij de S8 dan bij de vingerafdrukscanner?

 2. Rick zegt

  prima artikel waar menig S8 koper iets aan heeft!

  zelf blijf ik het missen van de verwijderbare achterkant, ivm de accu, de laatste paar jaar het grootste nadeel bij de S lijn.

 3. Marco zegt

  Dat batterij verhaal klopt niet!! Het is waar dat de batterijen niet groter zijn als de s7 maar hij is 21% efficiënter. Dat is geen klein detail om weg te houden.

 4. Marcel zegt

  Wat ik persoonlijk een heel groot nadeel vind aan de S8, is dat wanneer je aan het bellen bent en met je oor tegen het scherm komt het zomaar kan zijn dat je de S8 op vliegtuigstand zet. Dat heb ik al meerdere keren gehad. Dat is echt heel vervelend. Daar hadden ze toch rekening mee moeten houden.
  Verder is het natuurlijk een ontzettend fijne smartphone.

Praat mee