Preview: Galaxy S8 met Android 8.0 Oreo in het Nederlands

Voor de Samsung Galaxy S8 is zojuist de tweede fase van het beta-programma gestart. Tijd voor een Nederlandse preview van Android 8.0 Oreo op het toestel.

galaxy-s8-android-8-oreo-nederlands-preview-1024x768 Preview: Galaxy S8 met Android 8.0 Oreo in het Nederlands

Tot nu toe was het beta-programma voor Android 8.0 op de Galaxy S8 alleen toegankelijk vanuit de VS, Engeland en Zuid-Korea. Vanaf vandaag kun je vanuit meer landen meedoen. Onder andere in Duitsland, India, en Frankrijk melden gebruik(st)ers dat ze zich kunnen aanmelden voor de test. Wij hebben hier een Duits toestel, waardoor we een Nederlandse blik op de nieuwe software kunnen werpen.

Galaxy S8 met Android 8.0: Nederlandse preview

Een paar weken geleden somden we al op wat er nieuw is in Oreo op de Galaxy S8. En hoewel dat een vrij lange lijst is, ziet Oreo op het toestel er niet opvallend anders uit. Menu’s en icoontjes zijn op het eerste gezicht niet gewijzigd.  Hoewel teleurstellend voor wie van verandering houdt, is dit voor verreweg de meeste gebruik(st)ers een goede zaak. En voor de eerste groep is er ook in Oreo natuurlijk de Samsung Theme’s store.

Wie op het gemak door de menu’s bladert, komt natuurlijk hier en daar een nieuw snufje tegen. Zo vind je in de Instellingen onder het kopje Geavanceerde functies nu de Dual messenger feature. Je kunt daarmee van sommige berichtenapps twee exemplaren installeren, en gebruiken met twee verschillende accounts – bijvoorbeeld: privé en zakelijk. Dit kwamen we afgelopen zomer voor het eerst tegen op de Galaxy J5 (2017), en met Android 8.0 komt het ook naar andere Galaxy telefoons.

Dit scherm Geavanceerde functies laat om een of andere reden nu ook de beveiligingsstatus van je Galaxy zien. Zo staat daar wanneer Google Play Protect voor het laatst je apps scande. Ook zie je direct welke beveiligingsupdate op het toestel geïnstalleerd staat. Deze info is ook nog steeds op het Softwaregegevens scherm te vinden, onder Info telefoon.

Een feature die we eerder zagen op de Galaxy Note 8 komt nu ook naar de Galaxy S8: App-paar. Natuurlijk kun je twee apps naast elkaar gebruiken op het grote scherm van de S8. Maar je favoriete Multi-window instellingen kun je straks ook vastleggen als App-paar. Je maakt dan een snelkoppeling op het startscherm of op je Apps-edge, waarmee je direct je beide favoriete apps tegelijk opent. Over het edge-scherm gesproken: je kunt nu ook zelf veel preciezer instellen hoe je wilt dat de edge verlichting getoond wordt.

Een klein maar (soms) handig detail is het feit dat de bestandsnaam van Galaxy S8 screenshots nu ook vermeldt wát je hebt vastgelegd. Tot nu toe vermeldde deze alleen tijd en datum. Voor wie vaak veel screenshots maakt (zoals hier) kan dit handig zijn, als je in een lijst met bestanden snel een bepaalde schermafbeelding wilt vinden.

Treble

Rest ons voor de goede orde nog toe te voegen dat Project Treble op de Galaxy S8 vooralsnog ontbreekt in de beta-firmwares. Project Treble is het systeem dat Google in Android 8.0 heeft ingebakken, waardoor een Android update kan plaatsvinden zonder het gehele systeem (inclusief drivers) mee te updaten. In principe is Treble alleen aanwezig op toestellen die direct vanaf het begin verkocht worden met Oreo. Dat wil niet zeggen dat het niet achteraf ook naar bestaande toestellen kan komen, maar op de Galaxy S8 is daar (nog) geen sprake van.

Galaxy S8 Oreo update in Nederland: wanneer?

De start, vandaag, van de tweede fase van de Oreo-beta voor de Galaxy S8 geeft aan dat Samsung aardig opschiet met de ontwikkeling. Maar ook dat er nog werk aan de winkel is. Vorige week kon je lezen dat Samsung mikt op een brede uitrol van de update in januari – en dat dit nog niet 100% zeker is. Tevens moet je er rekening mee houden dat de start van een uitrol nog niet betekent dat deze onmiddellijk in Nederland beschikbaar is.

Al met al blijft geduld nog even een schone zaak. Geduld tot, zo gokken wij, de tweede helft van januari. Of nog iets langer. Deelname aan het beta-programma is helaas nog steeds niet mogelijk met een Nederlands toestel.

Ben jij benieuwd naar bepaalde aspecten van Oreo op de S8? Schroom niet, en stel hieronder jouw vraag!

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Reacties

  1. Wouter zegt

    Mijn galaxy S8 komt ook uit Duitsland, maar als ik wil registreren klopt mijn siminformatie niet. Hoe hebben jullie dit opgelost? Of moet ik, zoals ze op XDA adviseren, een duitse simkaart aanschaffen? Mijn firmware staat momenteel op BTU (UK), omdat ik mij in de eerste fase wou registeren wat niet gelukt is. Ik kan mijn toestel terugzetten naar dbt/dbt/dbt, maar ik veronderstel dat dit voor mijn probeersel geen verschil gemaakt zal hebben. Wat is jullie advies?

  2. Sander zegt

    Ik heb toch liever de keuze of stock of de bloated versie van Samsung. Het is een prima telefoon maar standaard nog steeds met veel te veel zooi geïnstalleerd

Praat mee