Komst Galaxy S8 Android 8.0 Oreo beta programma lijkt bevestigd

Samsung lijkt inderdaad van plan een beta-programma voor Android 8.0 Oreo op de Galaxy S8 te lanceren. Dit gebeurt dan voor de update voor iedereen beschikbaar wordt.

Toen Samsung eind 2014 de Android Lollipop update voor de Galaxy S5 uitrolde, kwam al snel een probleem aan het licht. De fabrikant was weliswaar vrij snel met de update, maar hij zat vol met bugs en andere curieuze keuzes. Dit leverde flink wat klachten op. Het jaar daarna besloot Samsung het met de Marshmallow update voor de Galaxy S6 anders aan te pakken. Vóór de uitrol naar het grote publiek, werden de meeste bugs in een gesloten beta-testprogramma opgespoord. Dit draaiboek werd vorig jaar herhaald, met een Nougat-beta voor de S7 (Edge). Nu staat de Android 8.0 Oreo update voor de Galaxy S8 bijna voor de deur, en de geschiedenis lijkt zich wederom te herhalen.

Galaxy S8 Android 8.0 Oreo beta

Dat de Galaxy S8 met Oreo op dit moment al getest wordt, ontdekten wij vorig week. En de collega's van Sammobile zijn nu te weten gekomen dat de nieuwste Android 8.0 firmware voor het toestel versienummer G950FXXE1ZQI7 draagt (G955FXXU1ZQI7 voor de Galaxy S8 Plus). Het is de aanwezigheid van de letter Z die opzien baart. In voorgaande jaren gebruikte Samsung deze namelijk om firmwares aan te duiden die deel uitmaakten van een beta programma.

Hiermee lijkt dus min of meer bevestigd dat een beta-test voor de Oreo update op de S8 (Plus) nu al voorbereid wordt. Uiteraard zegt dit verder niets over wanneer de test daadwerkelijk van start zal gaan.

Meedoen?

Wie zelf mee wil doen aan Samsung's beta-programma, hoefde vorig jaar alleen zijn of haar toestel uit te rusten met een firmware van een deelnemend land. Zowel voor de S6 als voor de S7 was dit bijvoorbeeld een Engelse firmware, met landcode BTU. Op de Galaxy S8 ligt dit helaas niet zo simpel. Het toestel heeft een zogeheten multi-CSC ROM. De actieve landcode wordt hierbij niet meer door de firmware zelf bepaald. Deze is namelijk in alle landen gelijk.

Het voordeel hiervan is, dat updates veel sneller in een groot aantal landen tegelijk kunnen worden aangeboden. Het nadeel: meedoen aan de Oreo beta wordt lastig, omdat je op je Nederlandse S8 (Plus) niet zomaar een Engelse firmware kunt flashen. Of beter gezegd: je kunt het wel doen, maar daarmee verandert niet zomaar je CSC code.

In hoeverre dit een probleem is voor wie mee wil doen, blijkt zodra het programma van start gaat. Tenslotte weten we nu nog niet zeker of de beta-test wederom gelimiteerd is tot toestellen met een specifieke landcode. Zeker nu landcodes in de multi-CSC ROM's complexer zijn opgebouwd dan in het verleden. De tijd zal het – zo vermoeden we – leren.