Nederlandse Galaxy S8 (Plus) heeft UFS 2.1 opslag (+ hoe zelf checken)

Er is nogal wat te doen over het type flashgeheugen dat in de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus te vinden is – UFS versie 2.0 of 2.1. Echter, voor de Europese en Nederlandse consument is het duidelijk. Hier zijn beide modellen voorzien van het snellere UFS 2.1 geheugentype.

galaxy-s8-ufs-geheugen-type-checken-1024x581 Nederlandse Galaxy S8 (Plus) heeft UFS 2.1 opslag (+ hoe zelf checken)

Via onder meer het XDA forum werd duidelijk dat Samsung de Galaxy S8 (Plus) niet altijd en overal uitrust met het nieuwe UFS 2.1 flashgeheugen. In sommige markten blijkt, in tegenstelling tot wat het bedrijf eerder communiceerde, ook het iets oudere UFS 2.0 – te vinden o.a. de Galaxy S7 – te worden ingezet.

In de dagelijkse praktijk is het verschil tussen beide geheugentypes niet erg goed merkbaar, maar – zo wordt op XDA niet onlogisch geredeneerd – toch groot genoeg voor Samsung om het gebruik van UFS 2.1 specifiek op te nemen in sommige marketingmaterialen.

Voor aspirant-ko(o)p(st)ers in Europa en Nederland is en blijft de kwestie vooral erg theoretisch. Hier worden de Galaxy S8 en S8 Plus verkocht in de uitvoering met Samsung’s eigen Exynos processor, en deze is altijd voorzien van het UFS 2.1 flashtype.

Galaxy S8 (Plus): UFS geheugen zelf checken

Wil jij zelf controleren welk type UFS geheugen er in jouw Galaxy S8 (Plus) zit? Dan kun je een terminal applicatie – bijv. Material Terminal, gratis in de Play Store – installeren, en het commando /cat /proc/scsi/scsi invoeren.

Check vervolgens wat er in de output bij Model staat. UFS 2.1 geheugen heb je als je een van de volgende chipmodellen hebt:

  • KLUCG4J1ED-B0C1
  • THGAF4G9N4LBAIRA
  • THGAF4G9N4LBAIRB

Mocht je onverhoopt toch een Galaxy S8 (Plus) met UFS 2.0 geheugen hebben, dan is deze van de types:

  • THGBF7G9L4LBATRA
  • THGBF7G9L4LBATRC

Is dit laatste het geval, laat het dan hieronder even weten!

Hier zie je de output van ons eigen toestel, met chiptype KLUCG4J1ED-B0C1 – UFS 2.1 dus. Daarnaast zie je de snelheid ervan in de AndroBench benchmark: net geen 800 MB/s in de Sequential read test. Ter vergelijking: onze Galaxy S7 Edge met UFS 2.0 haalt hier net geen 500 MB/s.

(via)

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Praat mee