Groot en groter? Galaxy S8 versus Galaxy S8 Plus, vergelijking en verschillen

Je weet dat de Galaxy S8 jouw volgende smartphone wordt. Of nee, het wordt de Galaxy S8 Plus. Maar die is wel groot. Toch maar de S8 dan. Of misschien toch…? Als jij ook hiermee worstelt: gefeliciteerd, dit is het fijne soort keuzestress. Plus: wij kunnen je hopelijk helpen met de onderstaande vergelijking.

galaxy-s8-plus-hands-on-1 Groot en groter? Galaxy S8 versus Galaxy S8 Plus, vergelijking en verschillen

Dus: waarom zou je de Galaxy S8, en niet de S8 Plus, kiezen? Of juist omgedraaid. We zetten wat puntjes op een rijtje die bij de keuze kunnen helpen. Want in feite draait het hier toch vooral om drie afwegingen: afmetingen, batterij, en scherm. Voor de rest zijn de telefoons in feite identiek.

Grootte

Met respectievelijk 5,8 en 6,2 inch display zijn de Galaxy S8 en S8 Plus op papier gewoon erg grote telefoons, waarbij natuurlijk vooral de laatste de kroon spant. En het klopt: de S8 Plus is ook gewoon een grote telefoon, maar hij is bijvoorbeeld níet breder dan de Galaxy S7 Edge van vorig jaar, en zelfs een halve centimeter smaller dan Apple’s iPhone 7 Plus.

Nog opvallender wordt het als we de Galaxy S8 vergelijken met de Galaxy S7: ondanks het 5,8 inch Infinity scherm is hij gewoon 2 millimeter smaller. Dit alles dankzij de ietwat aangepaste beeldverhouding van het display zelf, maar ook door de gebogen ‘edges’, én de verder geminimaliseerde bezels (randen langs het scherm). Natuurlijk is de lengte een ander verhaal, maar voor de meeste gebruik(st)ers is de toestelbreedte de belangrijkste factor die bepaalt of een telefoon wel of niet lekker in de hand ligt.

galaxy-s8-plus-versus-iphone-grootte-vergelijking Groot en groter? Galaxy S8 versus Galaxy S8 Plus, vergelijking en verschillen

Afmetingen vergelijken, v.l.n.r.: iPhone 7, Galaxy S8, iPhone 7 Plus, S8 Plus

We zullen niet zover gaan om de 5,8 inch Galaxy S8 als compact te bestempelen, maar hij is bijvoorbeeld óók smaller dan de 5,1 inch Huawei P10 – om maar eens een Android-concurrent erbij te slepen – en slechts 1 millimeter breder dan de 4,7 inch iPhone 7. Als je het zo beschouwt is de S8 dus gewoon geen grote smartphone.

Kiezen tussen de Galaxy S8 en de S8 Plus is dus in de eerste plaats een keuze tussen een toestel van gemiddelde grootte, en eentje die wel groot te noemen is.

Dat gezegd hebbende, lijkt het andere belangrijke verschil tussen de toestellen ook logisch: de batterij.

galaxy-s8-voorkant Groot en groter? Galaxy S8 versus Galaxy S8 Plus, vergelijking en verschillen

De Galaxy S8: helemaal niet zo groot

Batterij

In een grotere telefoon past een grotere batterij, en – omgekeerd – een kleiner toestel heeft dus ook een kleinere accu. Deze vlieger gaat dus ook op voor de Galaxy S8 en S8 Plus, die een batterijcapaciteit hebben van respectievelijk 3000 en 3500 mAh – een verschil van 17%.

Een groot deel van dit verschil is weliswaar nodig om het grotere scherm van de Galaxy S8 Plus van energie te voorzien, maar ervaringen met de Galaxy S7 en S7 Edge leren dat het grotere toestel toch een langere accuduur kan bieden. Pas zodra we beide toestellen uitgebreid langere tijd hebben kunnen gebruiken zal blijken of dit ook bij de S8 en S8 Plus geldt maar we gaan er wel degelijk vanuit dat dit het geval is.

galaxy-s8-plus-hands-on-7 Groot en groter? Galaxy S8 versus Galaxy S8 Plus, vergelijking en verschillen

Galaxy S8 Plus, meer scherm, meer batterij

Scherm

Het derde, minstens net zo logische verschil tussen de Galaxy S8 en S8 Plus is dus – hij is al een aantal keer genoemd – het scherm. Met een diagonaal van 6,2 inch is het scherm van de S8 Plus ongeveer 14% groter dan dat van zijn kleinere broer.

Aan de ene kant is dat natuurlijk fijn: meer scherm maakt film kijken fijner, maar ook gamen en lezen. Echter, omdat de resolutie van beide toestellen gelijk is – 2960 x 1440 pixels – is de pixeldichtheid van de Galaxy S8 Plus iets lager: 529 pixels per inch, versus 580 pixels per inch in de 5,8 inch S8.

Als je nu denkt: ‘nou, dat is wel een gezever om kleine verschillen’ dan moeten we je volledig gelijk geven. Het verschil in pixeldichtheid – en dus scherpte – zie je simpelweg niet.

galaxy-s8-plus-hands-on-6 Groot en groter? Galaxy S8 versus Galaxy S8 Plus, vergelijking en verschillen

En dus…

Als je twijfelt tussen de Galaxy S8 en de S8 Plus moet je je dus bewust zijn van de volgende puntjes:

  • De Galaxy S8 is geen erg grote telefoon, de S8 Plus is wel groot (maar niet overdreven),
  • maar op de Galaxy S8 Plus krijg je net wat meer scherm,
  • én wat meer batterij, en dus accuduur (maar ook niet heel veel)

Natuurlijk is het prijsverschil tussen de telefoons € 100,- (adviesprijs Galaxy S8: € 799,-, S8 Plus € 899,-) dus uiteindelijk zul je voor jezelf het bovenstaande moeten afwegen in het licht hiervan.

Galaxy S8 en S8 Plus aanbiedingen

Wil je jouw Galaxy S8 (Plus) zo snel mogelijk in huis hebben? Dan kun je pre-orderen bij Samsung zelf HIER – je ontvangt ‘m dan ongeveer een week vóór de officiële release. De beste deals in combinatie met een abonnement per provider, en los, vergelijk je eenvoudig hieronder:

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Reacties

  1. A. Wouda zegt

    De tekst : Als je nu denkt: ‘nou, dat is wel een gezever om kleine verschillen’ dan moeten we je volledig gelijk geven. Het verschil in pixeldichtheid – en dus scherpte – zie je simpelweg niet.

    Ik denk zelf dat je dit in VR wel gaat zien ( bijna 10 % ) , of zou dit ook niet zichtbaar zijn?

Praat mee