Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

Een nieuwe jaar, een nieuw topmodel in de Galaxy serie. Maar: stoot de opvolger de vorige koning wel van de troon? Of concreet gezegd: welke conclusies trekken we als we de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus vergelijken met de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge? Wie kan het beste welk toestel kopen? Wij zoeken het uit!

galaxy-s8-plus-versus-galaxy-s7-edge-vergelijking-verschillen Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

2016 versus 2017: de Galaxy S8 Plus (links) versus de Galaxy S7 Edge (rechts)

Zo op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat de Galaxy S8 in feite een Galaxy S7 (Edge) zonder Home knop is. Toch is het niet zo simpel. Alvorens echt los te barsten, zetten we de nuttigste conclusies op een rij:

De Galaxy S8 (Plus) is de beste keuze als…

 • je van mooi houdt – of in ieder geval: van nog mooier dan de S7 Edge,
 • je een zo groot mogelijk scherm wilt in een hanteerbare behuizing,
 • de allerbeste game- en VR-ervaring wilt,
 • liever meer interne opslagcapaciteit hebt,
 • graag mooie selfies maakt met de frontcamera,
 • muziekliefhebber bent,
 • en budget verder geen beperking vormt.

De Galaxy S7 (Edge) is de beste keuze als…

 • erg goed, maar niet het allerbeste, ook prima is,
 • je eigenlijk gewoon een plat scherm wilt (S7-zonder-edge),
 • je vooral foto’s maakt met de grote camera aan de achterkant (want: niet slechter dan de S8),
 • een goed geplaatste vingerscanner belangrijker vindt dan andere ontgrendelmethodes,
 • het je vooral om een goede accuduur gaat (want: zeker niet minder dan de S8)
 • en liever geen absolute hoofdprijs betaalt voor je nieuwe toestel.

Natuurlijk zijn er meer verschillen tussen de Galaxy S8 (Plus) en de Galaxy S7 (Edge) – en overeenkomsten – dus als je er het fijne van wilt weten, lees je beter verder.

Galaxy S8 (Plus) vs Galaxy S7 (Edge): specs en features

Allereerst zetten we de droge feiten even netjes in een tabelletje, voor wie graag nu al conclusies trekt:

 
Galaxy S7/S7 Edge
Galaxy S8/S8 Plus
SchermSuper Amoled
5,1/5,7 inch
2560 x 1440 pixels
576/534 ppi
Super Amoled
5,7/6,2 inch
2960 x 1440 pixels
570/529 ppi
ProcessorExynos 8890
Octacore, 64 bit, 14nm
Exynos 8895
Octacore, 64 bit, 10nm
Geheugen4 GB RAM
32 GB opslag
microSD
4 GB RAM
64 GB opslag
microSD
BehuizingAluminium, glas
IP68 waterbestendig
Aluminium, glas
IP68 waterbestendig
Camera's12 MP, OIS, f/1.7, LED flits, dual pixel autofocus, real-time HDR, 4K UHD video
5 MP front
12 MP, OIS, f/1.7, LED flits, dual pixel autofocus, real-time HDR, 4K UHD video
8 MP front, autofocus
Accu3000/3600 mAh
Draadloos en snelladen
3000/3500 mAh
Draadloos en snelladen
AfmetingenS7: 142 x 70 x 7,9 mm
S7 Edge: 151 x 73 x 7,7 mm
S8: 149 x 68 x 8 mm
S8 Plus: 160 x 73 x 8,1 mm
FeaturesAndroid 7.0, vingerscanner,
Always On Display, Gear VR compatible, fysieke Home knop
Android 7.0, irisscanner, gezichtsherkenning,
vingerscanner, USB type-C, Always On Display, drukgevoelige on-screen Home knop

galaxy-s8-plus-versus-galaxy-s7-edge-vergelijking-afmetingen-grootte-1024x489 Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

V.l.n.r.: Galaxy S8 Plus, S8, S7, S7 Edge op dezelfde schaal

Design en display

Als je even voorbij het toestel-vullende scherm van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus kijkt, doet het design van de toestellen in feite sterk denken aan dat van de Galaxy S7 (Edge). Het metalen frame en de voor- en achterzijde die geheel van glas zijn zorgen dat de verschillen niet heel groot lijken. Toch zijn het de details die het hem hier doen.

Want hoewel de Galaxy S7 en S7 Edge al erg goed afgewerkt waren, met hun afgeronde randen, is dit op de Galaxy S8 (Plus) net weer even een stapje beter gedaan. Beide S8 modellen voelen nog wat meer ‘premium’ aan: het lijken wel toestellen-uit-1-stuk, bij wijze van spreken.

galaxy-s8-plus-hands-on-6 Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillenGalaxy S8 Plus en Galaxy S8

Uiteraard zijn de 5,8 en 6,2 inch schermen van de S8 en S8 Plus groter dan de 5,1 en 5,7 inch schermen van de S7 en S7 Edge. Maar de Galaxy S8 is smaller dan de S7, terwijl de S8 Plus en de S7 Edge even breed zijn. Wel zijn de S8-modellen iets langer, maar dat is wat minder relevant voor de vraag hoe een smartphone in je hand ligt.

Wat ons betreft is het ontbreken van het Samsung-logo op de voorzijde van de Galaxy S8 (Plus) een belangrijkw verbetering. Omdat de voorkant sowieso geheel zwart is, én er geen Home toets zichtbaar is, is het design in feite heel minimalistisch. Samen met het gitzwarte AMOLED scherm heeft dit een indrukwekkend effect.

samsung-galaxy-s7-edge-accuduur-batterij1 Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

De Galaxy S7 Edge is ook bepaald geen lelijke smartphone natuurlijk

Dus: hoewel de Galaxy S7 qua design hoge ogen gooide, weet Samsung hier met de Galaxy S8 nog een stapje overheen te gaan. Dat gezegd hebbende: beide S7 modellen zijn natuurlijk alles behalve lelijk (en ja, natuurlijk, smaken verschillen).

Overigens: wat betreft de weergave van de schermen van de S7 en S8: los van het design is de weergave, voor zover wij het nu kunnen inschatten, nagenoeg even goed. Als je weergavekwaliteit enorm belangrijk vindt, dan zul je je aan beide toestellen geen buil vallen. In tegendeel, zelfs.

galaxy-s8-voorkant Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

Verrassend smal en handzaam: de 5,8 inch Galaxy S8

Prestaties

De Exynos 8 Octa processor in de beide Galaxy S7-modellen is snel, en weet een erg goede accuduur uit de batterijen te persen. De Exynos 9 Octa processor in de Galaxy S8 en S8 Plus is alleen op grafisch gebied significant sneller, maar verbruikt een stuk minder energie – wat natuurlijk ook nodig is omdat de schermen aardig wat groter zijn.

De verbeterde grafische prestaties zijn natuurlijk vooral fijn als je bijvoorbeeld graag de nieuwste games speelt, en ook voor gebruik in de Gear VR virtual reality headset is de Galaxy S8 (Plus) daarmee net een stukje beter. Echter, voor de ‘gemiddelde gebruik(st)er’ zal de S7 (Edge) ruimschoots voldoen.

samsung-galaxy-s7-review-zijkant Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

De Galaxy S7 is de meeste traditionele telefoon, met zijn platte scherm

Software

De Galaxy S7 (Edge) draait inmiddels op Android 7.0 – net als de Galaxy S8 (Plus). Wel is de interface van deze laatste weer wat nieuwer, als is het verschil niet erg groot. Het zijn vooral de softwaretoetsen aan de voorkant die het verschil maken. De virtuele Home-knop van de Galaxy S8 bestaat dus niet meer uit een fysieke toets. Maar hij is er in feite wel: als je op die plek op het scherm drukt – want drukgevoelig – geeft een vibratie aan dat daar inderdaad een ‘toets’ zit. Tevens kun je de positie van de andere toetsen – Terug, en Recente apps – ook omdraaien, mocht je dat fijner vinden.

Omdat de Galaxy S8 (Plus) een jaar later op de markt komt dan de S7 (Edge) loopt de softwareondersteuning natuurlijk ook een jaar langer door. We gaan ervanuit dat Samsung ook de S7-modellen nog lang zal ondersteunen op beveiligingsgebied – op dit moment krijgen ook oude topmodellen als de Galaxy S5 en zelfs de Galaxy S4 nog dit soort updates – maar dat de Galaxy S8 (Plus) één grote update van het Android-besturingssysteem meer zal krijgen laat zich nu al wel raden.

galaxy-s8-plus-hands-on-7 Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

Galaxy S8 Plus: enorm 6,2 inch scherm, toch niet breder dan de S7 Edge

Camera

Op cameragebied zijn de Galaxy S7 (Edge) en Galaxy S8 (Plus) aan elkaar gewaagd: beide hebben een 12 megapixel camera met f/1.7 lensopening en dualpixel autofocus. De sensor in de Galaxy S8 is niet helemaal dezelfde als die in de S7, maar de verschillen zijn – voor zover bekend – niet erg groot. Met andere woorden: de Galaxy S8 heeft een camera die vermoedelijk net zo fantastisch is als de S7, maar ook niet zoveel beter.

Maak je graag – of zelfs vooral – selfies dan is dit verhaal duidelijk anders. De 8 megapixel front camera van de Galax S8 (Plus) is wel een grote stap vooruit ten opzichte van de 5 megapixel sensor van de S7. Tel daar bij op dat de eerste autofocus heeft, en het is duidelijk dat je op dit gebied met de S8 (Plus) het betere toestel in handen hebt.

Mooie voorbeeldfoto’s zullen we hier later toevoegen, als we de camera van de Galaxy S8 (Plus) zelf uitgebreid in het dagelijks leven hebben kunnen uitproberen.

samsung-galaxy-s7-edge-3 Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

Galaxy S7 Edge: glas en metaal overal, micro-USB poort

Accuduur

Omdat we de Galaxy S8 (Plus) – op onze hands-on na – nog niet langdurig in het dagelijks leven hebben gebruikt, laten we conclusies over de accuduur van het toestel nog even in het midden. Samsung’s eigen opgaves suggereren dat de Galaxy S8 en S8 Plus ongeveer even lang met één batterijlading doen als de Galaxy S7 en S7 Edge, maar we zullen dit later nog aanvullen met onze eigen ervaringen uit eerste hand.

Beveiliging

Als er een gebied is waar we zonder verdere aarzeling het voordeel van de twijfel aan de Galaxy S7 (Edge) durven geven is dit de vingerafdrukscanner. Daar zit hij gewoon handigerwijs in de Home knop ingebakken, terwijl de plaatsing de op Galaxy S8 (Plus) achterop – naast de cameralens – minder ideaal is. Misschien went dit, maar het wordt waarschijnlijk nooit zo handig als de plaatsing in de Home toets.

Natuurlijk, de Galaxy S8 (Plus) heeft daarvoor dan wel de irisscanner en gezichtsherkenning. Of deze net zo handig zijn als de vertrouwde vingerscanner van de Galaxy S7 moet eerst nog blijken.

galaxy-s8-onderkant-usb-c Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

Galaxy S8 met USB type-C poort: misschien nog wel iets mooier afgewerkt dan de S7

Geluid

Het geluid van de Galaxy S8 (Plus) is, zoals Samsung het noemt, Tuned by AKG – een tak van de audiofielen van Harman. Vooral significant is de kwaliteit van de standaard meegeleverde oortelefoontjes. Die van de Galaxy S7 (Edge) zijn niet slecht, maar ook niet goed. De ‘AKG’ oortjes die je bij de Galaxy S8 (Plus) krijgt – losprijs: € 99,99 – zijn inderdaad een stuk beter. Wie wel van goed geluid houdt, maar verder geen (dure) eigen koptelefoon heeft, zal dus meer plezier hebben van het geluid van de S8. Overigens: beide toestellen hebben – in tegenstelling tot bijv. recente iPhones –  een 3,5 mm koptelefoonaansluiting.

galaxy-s8-akg-oortelefoontjes Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

Standaard bij de Galaxy S8: AKG oortelefoontjes

En verder…

Verder zijn er toch vooral overeenkomsten tussen de Galaxy S7 (Edge) en de Galaxy S8 (Plus). Beide toestellen hebben plaats voor een microSD-kaartje, beide toestellen kun je ook draadloos opladen, beide toestellen zijn compatible met de Gear VR, en beide modellen hebben een behuizing met IP68-certificatie. Dit wil zeggen dat ze een half uur onder 1,5 meter water kunnen doorbrengen, zonder bijkomende problemen.

Wel hebben beide Galaxy S8 modellen standaard een grotere opslagcapaciteit: 64 GB versus 32 GB in de S7’s. Tevens moest de micro-USB poort van de S7 (Edge) plaats maken voor de makkelijkere (want altijd goed inpluggen) USB type-C aansluiting van de S8.

galaxy-s8-plus-hands-on-1 Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S7 (Edge): vergelijking, verschillen

Bixby?

En dan is er Bixby. We hebben lang getwijfeld of we Bixby nu wel of niet als significante factor in deze vergelijking moeten noemen – en hebben besloten dit niet te doen. Functioneel gezien is Bixby in het begin nog vrij beperkt, en hij spreekt bovendien geen Nederlands. Dus hoewel het voor Engels-sprekende Galaxy S8-eigenar(ess)en weliswaar een geinig speeltje is – althans, in het begin – is het geen cruciale feature die je echt zult missen op de Galaxy S7 (Edge).

Conclusie

Er zijn dus nogal wat redenen om voor een Galaxy S8 te kiezen – of juist niet. We herhaling de bovenstaande samenvatting nog een keer, in de wetenschap dat de Galaxy S7 en S7 Edge op dit moment zo’n € 300,- goedkoper zijn dan de S8 en S8 Plus:

De Galaxy S8 (Plus) is de beste keuze als…

 • je van mooi houdt – of in ieder geval: van nog mooier dan de S7 Edge,
 • je een zo groot mogelijk scherm wilt in een hanteerbare behuizing,
 • de allerbeste game- en VR-ervaring zoekt,
 • liever meer interne opslagcapaciteit hebt,
 • graag mooie selfies maakt met de frontcamera,
 • muziekliefhebber bent,
 • en budget verder geen beperking vormt.

De Galaxy S7 Edge is de beste keuze als…

 • erg goed, maar niet het allerbeste, ook prima is,
 • je eigenlijk gewoon een plat scherm wilt (S7-zonder-edge),
 • je vooral foto’s maakt met de grote camera aan de achterkant (want: niet slechter dan de S8),
 • een goed geplaatste vingerscanner belangrijker vindt dan andere ontgrendelmethodes,
 • het je vooral om een goede accuduur gaat (want: zeker niet minder dan de S8)
 • en liever geen absolute hoofdprijs betaalt voor je nieuwe toestel.

Er zijn dus nogal wat gebieden waarop de S7 niet slechter is als de S8: van de waterbestendige behuizing, tot de camera, en van de beter geplaatste vingerscanner, tot de accuduur. Houdt dit in gedachten, als je je volgende telefoon kiest – en bedenk dat je sowieso geen foute keuze maakt. Tenslotte zijn beide telefoon simpelweg heel erg goed.

Galaxy S8 (Plus) en Galaxy S7 (Edge) kopen

De Galaxy S8 (Plus) is op dit moment nog niet direct leverbaar. Wel kun je ‘m ongeveer een week vóór de officiele release krijgen als je ‘m t/m 19 april voorbestelt. Dit kan bijvoorbeeld bij Samsung HIER – voor meer informatie check je ons overzicht: Galaxy S8 kopen.

Hieronder vind je alvast de beste aanbiedingen voor beide toestellen per provider – en dááronder voor losse exemplaren:

Met abonnement

Los toestel

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Reacties

 1. hansz zegt

  Voorlopig hou ik het bij mijn S7 edge (had ik al). Ik vind de verschillen geen € 800,- waard. Na alle heisa omtrent de S8 vind ik hem zelfs wat tegenvallen. Een aantal zaken zijn niet veranderd zoals het volproppen met Microsoft troep, totaal overbodig want als je dat wilt gebruiken kan je ze gewoon downloaden uit Google Drive maar het wordt je nu steeds door de strot geduwd. Met de S7 edge vind ik al dat je het toestel niet lekker kunt vasthouden zonder ongewild apps te openen. Met nog minder bezel op de S8 zal dit zeker niet verbeteren. Ook het slordige beleid van Samsung met beveiligingsupdates zit me niet lekker. De laatste op de S7edge zijn van februari, inmiddels is het april. Waarschijnlijk ga ik helemaal stoppen met Samsung en ga ik kijken naar Nokia die bezig is met een high-end toestel of de Pixel 2 van Google.

Praat mee