Samsung achter gesloten deuren op MWC: drukgevoelige OLED, hi-res VR, meer

Tijdens het afgelopen Mobile World Congress heeft Samsung een aantal belangrijke nieuwe technologische snufjes getoond – achter gesloten deuren, wel te verstaan.

samsung-galaxy-s7-gear-vr-tips Samsung achter gesloten deuren op MWC: drukgevoelige OLED, hi-res VR, meer

In tegenstelling tot verwachtingen demonstreerde Samsung op het MWC in Barcelona geen opvouwbare smartphones. Maar dat wil niet zeggen dat Samsung achter de schermen alleen koffie stond uit te delen. Integendeel. Zo werd de eerste generatie drukgevoelige OLED schermen getoond, evenals een OLED display zonder polarisatiefilter, én een VR headset met een scherm met een pixeldichtheid van 1200 pixels per inch.

Drukgevoelig OLED scherm

Geruchten dat Samsung – in navolging van andere smartphonefabrikanten – een drukgevoelig scherm zal gaan gebruiken zijn al oud. Echter, het blijkt niet zo eenvoudig om dit trucje te combineren met de befaamde OLED schermtechnologie. Toch zijn de Zuid-Koreanen er nu klaar voor, getuige het gerucht da het scherm van de Galaxy S8 tenminste deels drukgevoelig is.

Energiezuiniger OLED scherm

Daarnaast wil Samsung haar OLED schermen af van het polarisatiefilter, dat nu nog gebruikt wordt. Tot nu toe is dit filter nodig om reflectie van licht in het scherm – wat onder meer afbreuk zou doen aan het mooie contrast – tegen te gaan. Het nadeel van een polarisatiefilter, is dat het de helderheid van het scherm vermindert, of omgekeerd: er is meer energie nodig om een gelijke helderheid te bereiken. Samsung zou hard op weg zijn OLED schermen te maken die ook zonder een dergelijk filter een vergelijkbare beeldkwaliteit bieden, maar logischerwijs dus veel energiezuiniger zijn.

VR met 1500 pixels per inch

En dan waren er nog de ontwikkelingen op het gebied van virtual reality. Een vaak genoemd nadeel van de huidige generatie VR headsets – Gear VR incluis – is de relatief lage schermresolutie. Zelfs het QHD scherm van de Galaxy S6 en Galaxy S7 biedt uiteindelijk een VR-ervaring waar je afzonderlijke pixels duidelijk kunt zien.

Vorig jaar liet Samsung al doorschemeren om die reden interesse te hebben in de ontwikkeling van nieuwe schermen met een hogere resolutie, en recenter vonden wij een patent met daarin een VR headset met 4K UHD schermresolutie. En inderdaad: in Barcelona liet Samsung een VR headset zien met een scherm met een pixeldichtheid van 1200 pixels per inch. Ter vergelijking: de Galaxy S7 heeft 576 pixels per inch. Naar verluid zit een VR headset met 1500 pixels per inch al in de pijpleiding.

Met een dergelijke hoge schermresolutie worden veel problemen van de huidige VR technologie weggewerkt. Niet alleen wordt de ervaring natuurlijk veel mooier en realistischer, maar de kans op misselijkheid en hoofdpijn – waar menig gebruik(st)er nu last van krijgt – zou significant afnemen.

Galaxy Note 8 & Galaxy S9

Al met al heeft Samsung dus – naast de genoemde opvouwbare Galaxy X – nogal wat pannetjes op het vuur, waarvan het resultaat op niet al te lange termijn publiek kan worden. Drukgevoelige, energiezuinige schermen met een veel hogere resolutie – dat belooft wat voor de Galaxy Note 8, of (in 2018) de Galaxy S9.

(via)

Galaxy deal tips

Praat mee