Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

Net een gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017) in huis? Met de onderstaande tips ben je alvast goed op weg om het meeste uit deze telefoons te halen!

galaxy-a3-2017-en-galaxy-a5-2017-tips-en-trucs Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

De Galaxy A3 (201) boven, en A5 (2017) eronder

Meer apps op je startscherm

Het is een kwestie van smaak – uiteraard – maar waarom minder op je startscherm weergeven, als er ook meer op past? Dus: leg je vinger op een leeg stukje startscherm, en tik op Schermraster. Kies vervolgens voor de optie 5×5, om 25 icoontjes op het scherm te kunnen zetten. Voor sommigen zal dit te druk zijn op het 4,7 inch scherm van de Galaxy A3 (2017), maar op het 5,2 inch full HD scherm van de Galaxy A5 (2017) is het voor verreweg de meeste gebruik(st)ers vooral praktisch.

galaxy-a3-2017-galaxy-a5-2017-tips-trucs-raster-startscherm Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

Flipboard Briefing uitzetten

In dat zelfde instellingenscherm – nadat je je vinger op een leeg stukje startscherm legde – kun je nog meer handigs doen. Veeg naar rechts, en zet rechtsboven de schakelaar uit om het (Flipboard) Briefing scherm uit te schakelen.

Kies een thema (en meer)

Wederom in de instellingen van het startscherm, is nog een interessante optie: Achtergronden en thema’s – oftewel Samsung-thema’s. In deze geheel vernieuwde Theme store vindt je niet alleen complete thema’s, maar ook losse achtergrondafbeeldingen of sets met icoontjes. Kortom: alles om het uiterlijk van de interface van jouw Galaxy A3 (2017) of A5 (2017) geheel aan je eigen smaak aan te passen.

galaxy-a3-2017-galaxy-a5-2017-tips-trucs-samsung-themas Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

Kies een dynamische achtergrond

In Samsung-thema’s, onder het kopje Achtergrond, vind je bij Mijn achtergronden een aantal voorgeïnstalleerde achtergrondafbeeldingen. Bij sommige daarvan zie je rechtsbovenin een icoontje. Kies zo’n afbeelding, en je ziet dat deze van kleur verandert als je je telefoon in je hand draait. Dit nep-holografische effect is – voor nu – een uniek feature van de Galaxy A5 en A3 (2017) – op andere recente Galaxy’s kun je alleen kiezen voor een meebewegende wallpaper.

galaxy-a3-2017-galaxy-a5-2017-tips-trucs-wallpaper-1 Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

Always On Display

Vorig jaar alleen beschikbaar op de Galaxy S7 en S7 Edge, en nu dus ook op de Galaxy A5 (2017) en A3 (2017) is de Always On Display (AOD) functie. Hoewel een notificatie-LED nog steeds niet in de A-serie wordt gebouwd, kun je met het AOD in ieder geval altijd direct zien of en wat je zoal het gemist.

galaxy-a3-2017-galaxy-a5-2017-tips-trucs-always-on-display-notificaties Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

Je kunt het AOD configureren via Instellingen, gevolgd door het kopje Display: daar zie je onderaan de optie Always On Dispay. Tik hierop, en schakel ‘m rechtsboven in, mocht dit nog niet standaard het geval zijn. Onder het kopje Lay-outs kun je kiezen wát je zoal wilt weergeven: de tijd, je agenda of een afbeelding. Ook notificaties worden getoond, en wel – in tegenstelling tot vorig jaar – ook van apps als Whatsapp.

Stel je Veilige Map in

Ook nieuw op de Galaxy A3 (2017) en A5 (2017) – en op dit moment, net na de release van deze toestellen, zelf uniek – is de Veilige map. Beveiligd met je vingerafdruk kun je in deze map foto’s en films, maar ook complete apps – inclusief aparte gebruikersaccounts – opbergen, waar je géén toegang toe hebt buiten de Veilige map.

galaxy-a3-2017-galaxy-a5-2017-tips-trucs-veilige-map Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

Wie bekend is met de Privé stand kent het idee, maar ziet dat de Veilige map gewoon veel uitgebreider is. Je kunt zelfs twee versies van één applicatie gebruiken – een onbeveiligde buiten Veilige map, en een beveiligde binnen de feature.

Je vindt het icoontje van Veilige map direct op je startscherm, of anders tussen alle andere apps in het mapje Samsung. Eenmaal ingericht, vindt je dan in feite de meeste vertrouwde apps – van de Galerij en de Camera, tot E-mail, en Mijn bestanden. Met het ‘plusje’ kun je nieuwe apps toevoegen, of tik op de drie puntjes rechtsboven om naar de Instellingen te gaan.

galaxy-a3-2017-galaxy-a5-2017-tips-trucs-veilige-map-gebruiken Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

Daar kun je onder meer je accounts bínnen Veilige map kunt beheren, aparte toetsenbord- en notificatieinstellingen kunt kiezen, en de beveiliging veranderen. Je kunt altijd zien dat in de Veilige map bent door het ‘slotje’ rechtsonder in beeld.

Niet vergeten: twee keer Home = camera starten

Sinds enige tijd is dit een standaard functie op Galaxy telefoons, maar voor velen die nu een Galaxy A5 (2017) of A3 (2017) aanschaffen is het nog niet bekend: druk twee keer achter elkaar op de Home toets om direct de camera te starten – ook als je toestel op standby staat. Dit is snel, superhandig, en maakt iedere andere snelkoppeling naar de camera in feite overbodig.

Ook zoals altijd: schermafbeelding maken

Screenshots maak je op de Galaxy A5 (2017) en A3 (2017) zoals je misschien al gewend bent van andere (Galaxy) smartphones: druk tegelijkertijd de Home toets en de Power knop in, wacht pakweg een seconde, en een schermafbeelding wordt vastgelegd.

galaxy-a3-2017-galaxy-a5-2017-tips-trucs-screenshot-schermafbeelding Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

Tegenwoordig is deze functie echter wat uitgebreider. Nadat je een screenshot hebt gemaakt, verschijnen een aantal opties in beeld. Linksonder is er bijvoorbeeld de optie Scrollen door afbeelding. Dit is een wat verwarrende naam voor de functie dat je – door daarop te tikken – ook inhoud aan je schermbeelding toevoegt waarvoor je naar beneden moet scrollen. Handig als je bijvoorbeeld een complete pagina op een website wilt vastleggen, of pagina’s in een PDF bestand, of, of. Daarnaast kun je dus direct je screenshot bijsnijden, delen met je vriend(in)en, of er zelf op tekenen.

Spaar je ogen en slaap: Filter blauw licht

Hoewel de Galaxy A3 (2017) en A5 (2017) in het begin nog op Android 6.0.1 Marshmallow draaien – een update naar versie Android 7.0 volgt later dit jaar – is één snufje van ‘Nougat’ nu al op deze toestellen te vinden: het Filter blauw licht. Schakel deze in als je ’s avonds in het donker op je telefoon aan het lezen bent. Dit is beter voor je ogen, en houdt je minder uit je slaap.

galaxy-a3-2017-galaxy-a5-2017-tips-trucs-filter-blauw-licht Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

De makkelijkste manier om het Filter blauw licht aan te zetten is via de sneltoetsen op het notificatiescherm. Veeg twee keer achter elkaar over je startscherm naar benden – of één keer met twee vingers tegelijk, om alle sneltoetsen te tonen. Daar vind je dan ook de toets om het Filter blauw licht direct aan of uit te zetten.

Méér Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017) tips en trucs

Met de bovenstaande tips en trucs ben je al een stuk op weg bij het in gebruik nemen van je kersverse A3 (2017) of A5 (2017). Houdt ons in de gaten voor méér Galaxy A3 en A5 (2017) tips en trucs in de nabije toekomst, óf – nog beter 😉 – deel hieronder jouw eigen favoriete tips voor deze telefoons.

Beste Galaxy A5 (2017) deals per provider

Reacties

 1. Ruud Karsten zegt

  Over de Veilige Map gesproken in de Samsung A3 2017…. Heel mooie functie. Echter, er is één probleem. Na een app in de veilige map te hebben geplaatst, is dezelfde app nog steeds onbeveiligd te openen vanuit het scherm dat zich opent, zodra je op het ikoontje klikt met de titel Apps. Dat is het ikoontje dat negen dots laat zien. Onder dit ikoontje vind je alle apps die je toestel heeft, dus inclusief die welk in de Veilige Map staan, echter hier staan ze onbeveiligd.
  Hoe los ik dat op? (Ik heb wél vastgesteld dat een aantal apps in de Veilige Map niet onder dit ikoontje Apps staan. Dus er zou een manier moeten zijn om dat voor álle apps in de veilige map te doen.)
  Wie kan helpen?

  • Michel zegt

   Als je een app in de Veilige map installeert die je ook buiten de Veilige map hebt, heb je in feite 2 versies van deze app. Je kunt dus bijvoorbeeld de app buiten de veilige map gewoon verwijderen van je telefoon. Binnen de Veilige map heb je ‘m dan nog gewoon.

 2. daems eddy zegt

  ben in bezit de samsung a3 en merk de volgende onhebbelijkheden (in mijn vorige sII plus was dat geen probleem)

  timer : onmogelijk een andere meldingtune te selecteren (boodschap ==> neem contact met ons op wat niet werkt)

  meldingsgeluiden : als je de dienst herhalen aan zet wordt alleen maar het standaard meldings geluid gebruikt, dus kan niet onderscheiden welk bericht wordt herhaald.

  agenda : een agenda item kan niet worden gekopieerd en geplakt, alleen maar mogelijk om te herhalen

  whatsapp : persoonlijk ingestelde geluiden worden niet gebruikt, het standaard ingestelde samsungs geluid wordt weergegeven

 3. Sammy zegt

  Vraagje m.b.t. de nep hologram, ik krijg alleen maar het mee bewegen en niet de kleur verandering op mijn A3 2017?

 4. Raymond vader zegt

  Ik heb de a3 2017 nu 3mnd , mijn bestanden en muziek overgezet van mijn vorige a3 , nu kunnen deze niet afgespeeld of gelezen worden, als ook mijn pdf bestanden werk gerelateerd.
  Ik vind ook geen standaard app meer voor muziek en video’s , dat is wel frustrerend

Praat mee