Tips en trucs voor je gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017)

Net een gloednieuwe Galaxy A3 (2017) of Galaxy A5 (2017) in huis? Met de onderstaande tips ben je alvast goed op weg om het meeste uit deze telefoons te halen!

De Galaxy A3 (201) boven, en A5 (2017) eronder

Meer apps op je startscherm

Het is een kwestie van smaak – uiteraard – maar waarom minder op je startscherm weergeven, als er ook meer op past? Dus: leg je vinger op een leeg stukje startscherm, en tik op Schermraster. Kies vervolgens voor de optie 5×5, om 25 icoontjes op het scherm te kunnen zetten. Voor sommigen zal dit te druk zijn op het 4,7 inch scherm van de Galaxy A3 (2017), maar op het 5,2 inch full HD scherm van de Galaxy A5 (2017) is het voor verreweg de meeste gebruik(st)ers vooral praktisch.

Flipboard Briefing uitzetten

In dat zelfde instellingenscherm – nadat je je vinger op een leeg stukje startscherm legde – kun je nog meer handigs doen. Veeg naar rechts, en zet rechtsboven de schakelaar uit om het (Flipboard) Briefing scherm uit te schakelen.

Kies een thema (en meer)

Wederom in de instellingen van het startscherm, is nog een interessante optie: Achtergronden en thema’s – oftewel Samsung-thema’s.  In deze geheel vernieuwde Theme store vindt je niet alleen complete thema’s, maar ook losse achtergrondafbeeldingen of sets met icoontjes. Kortom: alles om het uiterlijk van de interface van jouw Galaxy A3 (2017) of A5 (2017) geheel aan je eigen smaak aan te passen.

Kies een dynamische achtergrond

In Samsung-thema’s, onder het kopje Achtergrond, vind je bij Mijn achtergronden een aantal voorgeïnstalleerde achtergrondafbeeldingen. Bij sommige daarvan zie je rechtsbovenin een icoontje. Kies zo’n afbeelding, en je ziet dat deze van kleur verandert als je je telefoon in je hand draait. Dit nep-holografische effect is – voor nu – een uniek feature van de Galaxy A5 en A3 (2017) – op andere recente Galaxy’s kun je alleen kiezen voor een meebewegende wallpaper.

Always On Display

Vorig jaar alleen beschikbaar op de Galaxy S7 en S7 Edge, en nu dus ook op de Galaxy A5 (2017) en A3 (2017) is de Always On Display (AOD) functie. Hoewel een notificatie-LED nog steeds niet in de A-serie wordt gebouwd, kun je met het AOD in ieder geval altijd direct zien of en wat je zoal het gemist.

Je kunt het AOD configureren via Instellingen, gevolgd door het kopje Display: daar zie je onderaan de optie Always On Dispay. Tik hierop, en schakel ‘m rechtsboven in, mocht dit nog niet standaard het geval zijn. Onder het kopje Lay-outs kun je kiezen wát je zoal wilt weergeven: de tijd, je agenda of een afbeelding. Ook notificaties worden getoond, en wel – in tegenstelling tot vorig jaar – ook van apps als Whatsapp.

Stel je Veilige Map in

Ook nieuw op de Galaxy A3 (2017) en A5 (2017) – en op dit moment, net na de release van deze toestellen, zelf uniek – is de Veilige map. Beveiligd met je vingerafdruk kun je in deze map foto’s en films, maar ook complete apps – inclusief aparte gebruikersaccounts – opbergen, waar je géén toegang toe hebt buiten de Veilige map.

Wie bekend is met de Privé stand kent het idee, maar ziet dat de Veilige map gewoon veel uitgebreider is. Je kunt zelfs twee versies van één applicatie gebruiken – een onbeveiligde buiten Veilige map, en een beveiligde binnen de feature.

Je vindt het icoontje van Veilige map direct op je startscherm, of anders tussen alle andere apps in het mapje Samsung. Eenmaal ingericht, vindt je dan in feite de meeste vertrouwde apps – van de Galerij en de Camera, tot E-mail, en Mijn bestanden. Met het ‘plusje’ kun je nieuwe apps toevoegen, of tik op de drie puntjes rechtsboven om naar de Instellingen te gaan.

Daar kun je onder meer je accounts bínnen Veilige map kunt beheren, aparte toetsenbord- en notificatieinstellingen kunt kiezen, en de beveiliging veranderen. Je kunt altijd zien dat in de Veilige map bent door het ‘slotje’ rechtsonder in beeld.

Niet vergeten: twee keer Home = camera starten

Sinds enige tijd is dit een standaard functie op Galaxy telefoons, maar voor velen die nu een Galaxy A5 (2017) of A3 (2017) aanschaffen is het nog niet bekend: druk twee keer achter elkaar op de Home toets om direct de camera te starten – ook als je toestel op standby staat. Dit is snel, superhandig, en maakt iedere andere snelkoppeling naar de camera in feite overbodig.

Ook zoals altijd: schermafbeelding maken

Screenshots maak je op de Galaxy A5 (2017) en A3 (2017) zoals je misschien al gewend bent van andere (Galaxy) smartphones: druk tegelijkertijd de Home toets en de Power knop in, wacht pakweg een seconde,  en een schermafbeelding wordt vastgelegd.

Tegenwoordig is deze functie echter wat uitgebreider. Nadat je een screenshot hebt gemaakt, verschijnen een aantal opties in beeld. Linksonder is er bijvoorbeeld de optie Scrollen door afbeelding. Dit is een wat verwarrende naam voor de functie dat je – door daarop te tikken – ook inhoud aan je schermbeelding toevoegt waarvoor je naar beneden moet scrollen. Handig als je bijvoorbeeld een complete pagina op een website wilt vastleggen, of pagina’s in een PDF bestand, of, of. Daarnaast kun je dus direct je screenshot bijsnijden, delen met je vriend(in)en, of er zelf op tekenen.

Spaar je ogen en slaap: Filter blauw licht

Hoewel de Galaxy A3 (2017) en A5 (2017) in het begin nog op Android 6.0.1 Marshmallow draaien – een update naar versie Android 7.0 volgt later dit jaar – is één snufje van ‘Nougat’ nu al op deze toestellen te vinden: het Filter blauw licht. Schakel deze in als je ’s avonds in het donker op je telefoon aan het lezen bent. Dit is beter voor je ogen, en houdt je minder uit je slaap.

De makkelijkste manier om het Filter blauw licht aan te zetten is via de sneltoetsen op het notificatiescherm. Veeg twee keer achter elkaar over je startscherm naar benden – of één keer met twee vingers tegelijk, om alle sneltoetsen te tonen. Daar vind je dan ook de toets om het Filter blauw licht direct aan of uit te zetten.

Méér Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017) tips en trucs

Met de bovenstaande tips en trucs ben je al een stuk op weg bij het in gebruik nemen van je kersverse A3 (2017) of A5 (2017). Houdt ons in de gaten voor méér Galaxy A3 en A5 (2017) tips en trucs in de nabije toekomst, óf – nog beter 😉 – deel hieronder jouw eigen favoriete tips voor deze telefoons.

Beste Galaxy A5 (2017) deals per provider

Praat mee